ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Thessaloniki Summit - Διαμαντοπούλου: Όσο στο πανεπιστήμιο υπάρχει βία, η αστυνομία έχει λόγο

Βαγγέλης Στολάκης14 Νοεμβρίου 2019

“Όσο στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχει διείσδυση κάθε είδους εγκληματικής ενέργειας και βίας, η αστυνομία έχει λόγο” τόνισε μεταξύ άλλων και σχολιάζοντας την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην ΑΣΟΕΕ η πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου στο περιθώριο της ομιλίας της στο Thessaloniki Summit 2019. Και συνέχισε: “Η Αστυνομία δεν είναι φασιστικός οργανισμός, είναι μέρος του δημοκρατικού κράτους. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα θα λυθεί και με την αστυνομία αλλά όχι από την αστυνομία. Το πρόβλημα στα πανεπιστήμια πρέπει να λυθεί από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του μοντέλου διοίκησης του πανεπιστημίου”.

Η πρόεδρος του “Δικτύου” επιχειρώντας να συνδέσει την εκπαίδευση με την ομιλία της για την Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση σημείωσε πως η συζήτηση για την Παιδεία στην Ελλάδα είναι μια συζήτηση “του 190ου αιώνα”. “Μιλώντας για ιδεοληψίες θέλω να θυμίσω ότι τον Μάρτιο 2015 η τότε κυβέρνηση σταμάτησε και κατάργησε το τότε ψηφιακό σχολείο με την εξήγηση ότι ανάμεσα στον μαθητή και τον πίνακα δεν πρέπει να μεσολαβούν μηχανήματα. Αυτά είναι η αρθρογραφία του κ. Μπαλτά” σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είπε πως είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος για την ανάπτυξη του ανθρώπου. “Η ταχύτητα των αλλαγών είναι 300 φορές μεγαλύτερη από ότι της Βιομηχανικής Επανάστασης. Μερικά ζητήματα από αυτά που συζητούμε σήμερα ίσως να μην έχουν αξία μετά από δέκα χρόνια” σημείωσε η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε μεταξύ άλλων ότι σημαντικό πλέον είναι στην Ελλάδα να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, μιας και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει χαμηλότερη φορολογία από εκείνη της Βουλγαρίας και της Κύπρου, για παράδειγμα. “Όταν αναφερόμαστε στην νέα εποχή καλό είναι να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που αλλάζουν τα δεδομένα” τόνισε.

Έφερε ως παράδειγμα την παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα αλλά την δημιουργία σκαφών στην Κορέα που δουλεύουν χωρίς προσωπικό.

“Όπως πάντοτε συνέβαινε στην ανθρώπινη ιστορία πάντα υπήρχαν προκλήσεις και απειλές. Παλιά έσπαγαν οι υπάλληλοι των τραπεζών τα ATMs γιατί πίστευαν πως θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τελικά όχι μόνο δεν έχασαν τις θέσεις δουλειάς τους απεναντίας, δημιουργήθηκαν κι άλλες θέσεις» τόνισε.

“Πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Να μην είμαστε ο ηττημένος του συστήματος. Πρέπει να λέμε ότι έχω ένα σχέδιο για να μπω και να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και μπορώ να έχω το ανθρώπινο δυναμικό που αφορά εκείνη την εποχή” δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η πρώην υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο εργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την AirBnB, που όπως είπε είναι η μεγαλύτερη τουριστική επιχείρηση χωρίς να έχει δικό της ούτε ένα... τετραγωνικό μέτρο ιδιοκτησίας.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν νέα ασφαλιστικά συστήματα που θα έχουν διεθνή χαρακτηριστικά. “Όλα είναι εφικτά. Πριν από 50 χρόνια θεωρούσαμε ότι το ευρώ δεν ήταν κάτι εφικτό” τόνισε.

Ανέφερε πως η Ελλάδα στους δείκτες της ψηφιακής εξέλιξης της ΕΕ είναι 27η στις 28 χώρες με την Βουλγαρία να ακολουθεί. “Πρέπει να κατανοήσουμε πως η ταχύτητα είναι 300 φορές μεγαλύτερη. Αυτά που συζητούσαμε χθες γίνονται σήμερα πράξη” κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.