Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται και ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην πορεία ανάταξης της χώρας, τίθενται επί τάπητος στο Thessaloniki Summit 2021 που συνδιοργανώνουν ο ΣΒΕ και το φόρουμ των Δελφών. Περισσότεροι από 60 εξέχοντες ομιλητές (μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρέσβεις και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων) μέσα από 21 θεματικές ενότητες δίνουν την δική τους οπτική για τα γεγονότα.
«Oι ξένες επενδύσεις αυξάνονται συνεχώς, το 2022 θα είναι μία χρονιά που δεν θα την έχετε ξαναδεί, logistics, τουρισμός, υψηλή τεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων», επεσήμανε ο Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφές φιλοεπενδυτικό στίγμα, λύνουμε προβλήματα και δεν προσθέτουμε νέα. Φόροι, εισφορές μειώνονται, μεταρρυθμίσεις γίνονται ενώ το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού καλύπτεται με την επιστροφή των Ελλήνων που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Παράδειγμα για αυτό αποτελεί το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή σταδιακά θα εξομαλυνθεί και ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης που αποτρέπει πολλές φορές τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει», κατέληξε.
Σκυλακάκης: «Τρέχει το ταμείο ανάκαμψης»
«Το ταμείο ανάκαμψης είναι σε πλήρη ενεργοποίηση, έχουν ξεκινήσει οι εντάξεις έργων αξίας 2,8 δισ. ευρώ (αφορούν περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, πολιτισμό, δικαιοσύνη, έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα). Το θέμα των δανείων είναι σε καλό δρόμο, υπογράψαμε την σύμβαση με την ΕτΕ ενώ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες ήδη δουλεύουν πολλά επιχειρηματικά σχέδια με τους πελάτες τους. Η διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ο κ.Σκυλακάκης προανήγγειλε και πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις αλλά και για την γενική κυβέρνηση
«Οι επενδυτές δεν βλέπουν φως και μπαίνουν, απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός για να γίνει μία επένδυση, η χώρα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία», σημείωσε ο Γιώργος Μυλωνάς, CEO της ΑLUMIL. «Είναι αδιανόητο, ανέφερε, να πέφτει η τάση του ρεύματος στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, όπως αδιανόητο είναι να μη υπάρχει σήμα από τις εταιρείες κινητής στην Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. «Η αδυναμία της Παιδείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της βιομηχανίας για εκπαιδευμένο, κατάλληλο προσωπικό, είναι το σημαντικκότερο πρόβλημα", είπε. «Στην Αλουμύλ, στο Κιλκίς, δουλεύουνε αγρότες, άτομα που προσλαμβάνουμε και τα εκπαιδεύουμε, όταν θα έπρεπε να εκπαιδεύονται από την Πολιτεία», κατέληξε.
Δραστική μείωση φορολογίας, γραφειοκρατίας, σταθερότητα και συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζει κάθε κυβέρνηση συνέστησε ο Νίκος Βέττας, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, για να προσελκύσει η χώρα μας περισσότερες ξένες επενδύσεις.
«Παράγουμε επιστήμονες που δεν χρειαζόμαστε, με βάση τις ανάγκες της αγοράς τα πανεπιστήμια πρέπει να σχεδιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους», υποστήριξε ο Νικόλαος Τάκας, CEO της THERMI VENTURE CAPITAL MANAGEMENT SA.