Να αναθεωρήσει τις δυνάμεις της κάλεσε την Ευρώπη η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της σημερινής τοποθέτησής της στο Thessaloniki Summit 2020, με φόντο τις ενδεχόμενες αλλαγές στις ΗΠΑ μετά και τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες δεν έχουν αναδείξει προς το παρόν τον νικητή.
Σε εξέλιξη το «απευκταίο» σενάριο
«Αυτό που απευχόμασταν» είναι το σενάριο που εκτυλίσσεται, υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη εξηγώντας πως δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που θα εξέπεμπε σταθερότητα. «Θα είναι μία εκλογή Μπάιντεν (σ.σ. του υποψηφίου των Δημοκρατικών) που θα οδηγήσει όμως την Αμερική σε μία αβεβαιότητα και ενδεχομένως σε μία συνταγματική κρίση», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη.
Κατά την άποψή της από την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ «θέλαμε να δούμε εάν θα δίναν την απάντηση στο αν οι προηγούμενες ήταν απλώς μία στιγμιαία απόφαση του αμερικανικού λαού, ή αν χαρακτήριζαν πραγματικά εσωτερικά μεγάλα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Τελικώς φάνηκε ότι η πρώτη εκλογή του Τραμπ δεν ήταν λάθος και ότι άντεξε», σημείωσε.
Ακόμη και με τον Τζ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο «η αμερικανική παρουσία παγκοσμίως έχει μειωθεί δραματικά και δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο σε βάθος δεκαετίας. Η Αμερική έχει αποστασιοποιηθεί από τον ρόλο του παγκόσμιου αστυνόμου», επέμεινε η κ. Μπακογιάννη.
Από την άλλη βέβαια, «θα υπάρξει επιστροφή σε δημοκρατικούς διεθνείς οργανισμούς και μία ανακατανομή και εκ νέου ιεράρχηση των αμερικανικών ζωτικών συμφερόντων. Ίσως δούμε μία επιπλέον εσωστρέφεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη μεταβατική περίοδο», συμπλήρωσε η βουλευτής της ΝΔ.
Αυτά τα δεδομένα η Ευρώπη πρέπει να τα λάβει υπ' όψιν της και να «ζυγίσει τις δικές της δυνάμεις» διαμήνυσε η κ. Μπακογιάννη. «Πρέπει να σταθμίσει τη νέα πραγματικότητα με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και να απελευθερωθεί από δεσμά του παρελθόντος τα οποία την κρατούν πολύ πίσω. Να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις της εάν θέλει να παίξει έναν βασικό ρόλο στη γεωπολιτική του αύριο», τόνισε η ίδια.
Τι αλλάζει για την Ελλάδα με τον Μπάιντεν;
Κατόπιν ερώτησης του συντονιστή της συζήτησης, του Αθανάσιου Έλλις, εάν οι Έλληνες θα πρέπει να «ενθουσιάζονται» με το ενδεχόμενο νίκης του Τζο Μπάιντεν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως δεν θα είναι πρόεδρος της Ελλάδος, αλλά των ΗΠΑ, οπότε θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλύτερα τα θέματα της Ελλάδας, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και σε τι συνίσταται το κυπριακό πρόβλημα, έσπευσε να δηλώσει η βουλευτής της ΝΔ. Ακόμη επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και ειδικά οι Δημοκρατικοί του Τζ. Μπάιντεν, επιθυμούν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, παρότι σήμερα γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, λόγω της πολιτικής του Ερντογάν, εξ' ου και επεξεργάζονται σενάρια σε περίπτωση διαδοχής του.
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σύμμαχος κατ' όνομα και όχι επί της ουσίας και αυτό οι Αμερικάνοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που διαδραματίζουν οι προσωπικές σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ντ. Μπακογιάννη: «Συνείδηση πλέον στους Ευρωπαίους ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας»
«Η Τουρκία έχει προτάξει έναν αναθεωρητισμό και μια επιθετικότητα προς την Ευρώπη, η οποία πλέον έχει γίνει συνείδηση από τον μεγαλύτερο αριθμό των Ευρωπαίων. Έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η ρητορική μίσους απέναντι στην Ευρώπη έναντι και προσωπικοτήτων-ηγετών σαν τον Μακρόν, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη.
Κατά την άποψή της «η Ευρώπη έχει ανοικτό έναν πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία, δεν έχει όμως πόλεμο θρησκειών. Η προσπάθεια του Ερντογάν να παρουσιάσει στο δικό του κοινό ότι η Ευρώπη έχει πόλεμο με το Ισλάμ, είναι κάτι που δεν πρέπει να αποδεχθούμε με κανέναν τρόπο».
Η υπερβολή του Μακρόν και η τζιχαντιστική απειλή
Εξάλλου, η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε υπερβολή την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να προβληθούν τα πρωτοσέλιδα του σατυρικού περιοδικού, Charlie Hebdo, σε προσόψεις κυβερνητικών κτηρίων, κάτι το οποίο έχει αντιληφθεί και ο ίδιος, όπως εκτίμησε η βουλευτής.
«Το βέβαιο είναι ότι εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μείζον θέμα διότι από τη Συρία φύγανε πάρα πολλοί τζιχαντιστές, οι οποίοι σήμερα ασχολούνται με την Ευρώπη. Δυστυχώς ο δρόμος είναι μέσω Βαλκανίων», προειδοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη και παρέπεμψε σε παλιότερη αναφορά του βασιλιά της Ιορδανίας προς εκείνη, ότι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θα ξεκινήσει από τα Βαλκάνια, διότι εκεί δημιουργούνται τα νέα κύτταρα.
«Πρέπει να είμαστε σε κόκκινο συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Το ότι στην Αυστρία είχαν αυτόν τον βαρύ οπλισμό, είναι πασιφανές τι έχει συμβεί. Αυτά τα όπλα δεν υπήρχαν στη Βιέννη, δεν υπάρχουν στο Παρίσι. Αυτά είναι δείγματα ότι εδώ υπάρχουν πλέον κυκλώματα τα οποία κυκλοφορούν με τελείως διαφορετικά όπλα και τελείως διαφορετικές προδιαγραφές», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
Έτσι «το μήνυμα της Ευρώπης πρέπει να είναι πάρα πολύ αποφασιστικό: ναι, είμαστε ανοιχτοί, ναι, δεν έχουμε πόλεμο με καμία θρησκεία, δεν πρόκειται όμως να αλλοιώσουμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μία οικονομική ένωση. Είναι ένα σύνολο κρατών, αρχών και αξιών και άρα αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν διότι κάποιοι αποφασίσαν να ρθούνε στο σπίτι μας και να μας πούνε να ζήσουμε αλλιώς», ξεκαθάρισε η Ντ. Μπακογιάννη.
«Υποχρέωση της χώρας το μουσουλμανικό τέμενος»
Ερωτηθείσα για τη έναρξη λειτουργίας του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως θα βοηθήσει την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα, εξηγώντας πως «ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Αθήνας είναι μεγαλύτερος από της Θράκης. Βεβαίως θέλουν τους χώρους λατρείας τους και βεβαίως μία πόλη σαν την Αθήνα, μία χώρα σαν την Ελλάδα, έχει ένα τέμενος σεβόμενη τη μουσουλμανική θρησκεία και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού καμωμένο χωρίς την αποδοχή καμίας ξένης προσφοράς και η οποία υπήρχε. Εγώ είχα πει ότι αυτό θα γίνει με δικά μας λεφτά, δεν θέλουμε τη βοήθεια κανενός. Θα γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού, ως έχουμε υποχρέωση απέναντι είτε στους μόνιμους μουσουλμάνους κατοίκους της Αθήνας, είτε στους επισκέπτες».