Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημόσιου τομέα βρέθηκε στο προσκήνιο του φετινού διαδικτυακού Thessaloniki Summit.Υπάρχουν δυσκολίες αλλά η πανδημία λειτούργησε σαν επιταχυντής στον τομέα της ψηφιοποίησης», ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, διευθυντής της ΑΑΔΕ. Προανήγγειλε, σε βάθος χρόνου και σε συνάρτηση και με τους πόρους του ταμείου ανάκμψης, την αντικατάσταση του Taxis από ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης πληρωμών.
«Θα δοθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει ψηφιακά ραντεβού με τις ελεγκτικές αρχές, αυτή η δυνατότητα θέλουμε να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης θα φτιάξουμε ειδική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων από τους φορολογούμενους, αυτό γινόταν μέσω mail σήμερα», είπε.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε, έχουν χορηγηθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν με αίτηση στο myBusinessSupport. Για την πλατφόρμα "MyData" που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2021, σημείωσε πως είναι "η κορωνίδα της ψηφιακής μας μεταρρύθμισης".
Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα “ΜyDATA”, η ΑΑΔΕ εισάγει την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλες οι επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Στη Θεσσαλονίκη, είπε, συστήνονται δύο ελεγκτικά κέντρα που θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες ελέγχου που ασκούσαν οι ΔΟΥ μέχρι πρότινος.
«Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και η καλλιέργεια ψηφιακής κουλτούρας θα ωφελήσουν σημαντικά τη χώρα και τις επιχειρήσεις», ανέφερε η Ράνια Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. «Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα η υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων από τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως το Cloud, ήδη ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση». Οι εταιρείες μέσα στην κρίση αξιοποίησαν την τεχνολογία σε σημαντικό βαθμό, συμπλήρωσε.Η κ.Αικατερινάρη σημείωσε πως η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη για να εξελιχτούμε ψηφιακά. «Είμαστε σε συνεχή διάλογο με startups, δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, δήμους και περιφέρειες για να παρέχουμε και να μας παρέχουν τεχνογνωσία ούτως ώστε να επιτύχουμε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας», ανέφερε.
«Δημιουργούμε μία ενιαία γεωγραφική πλατφόρμα για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας μας», σημείωσε. «Οι δημόσιες εταιρείες είχαν μείνει πολύ πίσω τεχνολογικά, σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε και αντίσταση από τους εργαζόμενους, κάτι που είναι λογικό», υποστήριξε. «Πολλές φορές και το πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις δε βοηθάει», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το ύψος των επενδύσεων από τις εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ από αυτές έχουν προταθεί να ενταχτούν και στο ταμείο ανάκαμψης. «Η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη», επεσήμανε.
«Αυτή τη στιγμή στα ΕΛΤΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ και στις εταιρείες ύδρευσης οι έξυπνοι μετρητές παρέχουν σημαντικά στοιχεία για το αν και που υπάρχουν διαρροές», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρωτοπόρο σύστημα με τα λύματα των πόλεων που παρέχουν στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. «Στο δημόσιο, η χρήση τηλεργασίας θα φάνταζε επιστημονική φαντασία πριν κάποια χρόνια, και όμως λειτούργησε», σημείωσε.
Καταλήγοντας, στάθηκε και στην "επανάσταση" που θα φέρει στην Ελλάδα το 5G, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα.