ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Thessaloniki Summit -Σπυράκη: Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή είναι μονόδρομος

Σοφία Χριστοφορίδου06 Νοεμβρίου 2020

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή είναι μονόδρομος, τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο 5ο Thessaloniki Summit, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μείνει πίσω και από τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης θα ωφεληθούν τα ολιγοπώλια.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η Κομισιόν για μείωση κατά 55% των ρύπων από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, που πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο (απόφαση που προς το παρόν φρενάρει η Πολωνία) αλλά και για τους στόχους να παραχθούν 300 GW από υπεράκτια αιολικά και 60 GW από τον κυματισμό της θάλασσας (από 13MW σήμερα) έως το 2050. Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το «σήμα» στους επενδυτές, με την απόφαση για την αλλαγή χρήσης των λιγνιτικών μονάδων έως το 2024 και τόνισε την ανάγκη η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας να εμπλακεί στη νέα προοπτική με κίνητρα, αξιοποίηση της βιομηχανικής παράδοσης και δυνατότητα επανεξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Η συνολική μόχλευση (επιδοτήσεις, δάνεια και εξωγενείς πόροι) θα ειναι 5,5 δισ. ευρώ αλλά όπως είπε η κ. Σπυράκη αυτή η μετάβαση δεν θα γίνει σε μια νύχτα και για αυτό χρειάζεται το νέο σχέδιο να αποτελέσει εθνική υπόθεση ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, γιατί υπερβαίνει τον ορίζοντα μιας κυβέρνησης.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αρμόδιος τομεάρχης Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις υποχωρήσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το ταμείο δίκαιης μετάβασης συρρικνώθηκε στα 700 εκατ. ευρώ κι αυτό είναι άδικο για τις χώρες όπως η Ελλάδα που παν σε μια γρήγορη μετάβαση.

Τόνισε ότι ήταν λάθος η σύνδεση τις απολιγνιτοποίησης με την αεροποίηση (σ.σ τη στροφή στη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) γιατί δεσμεύει τη χώρα και μπλοκάρει την ενεργειακή μετάβαση. Κατά τον κ. Φάμελλο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη μετάβαση, που «γίνεται βίαια και χωρίς σχέδιο, με υποθετικές επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ειδικά κίνητρα και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η ενεργειακή μετάβαση μια ευκαιρία για λίγους και οι άνθρωποι της εργασίας να μείνουν απ’ έξω».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα χαμηλά εισοδήματα να έχουν πρόσβαση στο «Εξοικονομώ» αλλά και τη μείωση του κόστους ενέργειας που αυτή τη στιγμή αποφέρει υπερκέρδη στους λιανεμπόρους, και συνεπάγεται υψηλό κόστος για τα νοικοκυριά και πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τέλος σημείωσε ότι όταν σε όλη την Ευρώπη τα δίκτυα είναι υπό δημόσιο έλεγχο το ότι η Ελλάδα τα πουλά είναι λάθος στρατηγικής.

Τέλος ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβόσσης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των φιλόδοξων κρατών που στηρίζουν απόλυτα την αύξηση του στόχου για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς από το 2023 θα απομείνει μόνο μια λιγνιτική μονάδα που θα κλείσει το 2028, με στόχο η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει από 18% στο 36%. «Βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση» ειπε.

Ο κ. Αραβόσσης ανέφερε ότι μετά το εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή καταρτίζονται εντός του έτους και τα περιφερειακά σχέδια, ώστε να στηριχτούν όλες οι περιοχές στη διαδικασία μετάβασης, με κίνητρα για νέες παραγωγικές διαδικασίες.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.