ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων 105 χρόνια μετά (βίντεο, φωτ.)

Αλκίνοος Βλαχόπουλος19 Μαΐου 2024

Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

Το παρών στις φετινές εκδηλώσεις έδωσαν τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρώτο να φτάνει με μικρή χρονική καθυστέρηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων ακριβώς την ώρα μάλιστα που ήταν η σειρά του να καταθέσει στεφάνι.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ενώ τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης με την ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

«Το αίμα δεν θα στεγνώσει ποτέ αν δεν έρθει η δικαίωση» τόνισε νωρίτερα στην ομιλία της, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΝΔ, Βούλα Πατουλίδου η οποία αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση στο χρονικό της Γενοκτονίας.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, ο Βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης και ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων αλλά και πλήθος κόσμου, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού ακούστηκε "ο Ύμνος στον Πόντο" από τον νεαρό Αρσένη Ορφανίδη με συνοδεία ποντιακής λύρας.

Νωρίτερα η Χριστίνα Σαχινίδου Πρόεδρος Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος μίλησε για την ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας 105 χρόνια μετά.

«Αγωνιζόμαστε να νικήσουμε την λήθη» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης Παύλος Γαλεγαλίδης, ο οποίος κάλεσε την ελληνική πολιτεία να ανταποκριθεί στο βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει επιμισθεί και να φέρει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.






This page might use cookies if your analytics vendor requires them.