Με σχετική…επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι νέοι τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ που αφορούν μεταξύ άλλων την πριμοδότηση προσλήψεων νέων εργαζόμενων έως 29 ετών, χωρίς προυπηρεσία, με 1.200 ευρώ (τα μισά στους εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους και τα υπόλοιπα στους εργαζόμενους, 100 ευρώ τον μήνα, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν) για έξι μήνες, την μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για όσους είναι μέχρι 29 ετών και την αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τις 100.000 στις 150.000.
«Είναι αρκετά δύσκολο για όλους τους νέους να ψάχνουν δουλειά και να βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους αγγελίες που αναζητούν άτομα μόνο με προϋπηρεσία και πολλές φορές αυτά που ζητούνται είναι εξωπραγματικά. Πιστεύω πως το μέτρο που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ για τα 1200 ευρώ θα βοηθήσει κάπως, τουλάχιστον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν άτομα με μικρότερη προϋπηρεσία βοηθώντας τους παράλληλα να μάθουν μέσα από την εργασία τους. Βέβαια, δε νομίζω να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για προσλήψεις», επισημαίνει ο Γιάννης Μανώλας, 26 ετών, απόφοιτος πληροφορικής ΠΑΜΑΚ που αναζητά εργασία χωρίς…αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Επίσης η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι κάτι πολύ σημαντικό αν και πιστεύω πως πρέπει εκτός από την αύξηση των θέσεων να γίνει και κάτι με τις ταχύτητες αυτών των υπηρεσιών καθώς πολλές φορές οι αιτήσεις παίρνουν πολύ χρόνο και είναι δύσκολο για κάποιον να περιμένει χωρίς εισόδημα για μεγάλα διαστήματα», συνεχίζει.
«Τέλος όπως όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, πράγμα απαγορευτικό για πολλούς νέους που δεν έχουν τα χρήματα για να τα πληρώσουν πιστεύω ότι αυτή η απόφαση θα ρίξει την τιμή αλλά δεν ελπίζω σε μεγάλη πτώση...», καταλήγει.
«Κρίνω τα μέτρα ως αναμενόμενα και λογικά, δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Βέβαια το μέτρο με την ενίσχυση των 1200 ευρώ για κάθε νέο εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία, δείχνει πως παρατηρείται μία αλλαγή πλεύσης και συγκέντρωσης του ενδιαφέροντος πρoς τις νέες ηλικίες, πράγμα αρκετά θετικό, να δούμε όμως πως θα εξελιχθεί», αναφέρει ο Γ. Κ. 26 ετών, απόφοιτος πληροφορικής ΑΠΘ που εργάζεται στον τομέα του.
«Για τα δεδομένα στα κινητά τηλέφωνα, πάλι μιλάμε για πράγματα που είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες σε εμάς αποτελούν είδηση. Τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας όπως πρόσφατα είδαμε από έρευνα στην Ελλάδα είναι από τα πλέον ακριβά σε σχέση με την τιμή τους στην Ευρώπη. Επομένως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό μιας και μιλάμε για το ίντερνετ, το οποίο τείνει να γίνει μια βασική ανάγκη του σημερινού σύγχρονου ανθρώπου», σημειώνει.
«Θεωρώ πως το μέτρο που επιδοτεί εισφορές δεν θα φέρει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα και δεν αποτελεί ικανό κίνητρο για αύξηση των προσλήψεων καθώς οι επιχειρήσεις ψάχνουν για φθηνό εργατικό δυναμικό», υποστηρίζει η Β.Σ., 24 ετών, άνεργη και απόφοιτος οικονομικών του ΑΠΘ.
Aναφορικά με τη μείωση του ειδικού τέλους στα κινητά, το αξιολογεί σαν θετικό μέτρο εκτιμώντας πως «θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να επανακτήσουν οι νέοι την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική, το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με ημίμετρα».