ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη - Συνάντηση Γεραπετρίτη με παραγωγικούς φορείς: Τι ζήτησε ο Πρόεδρος του ΒΕΘ

MakThes Team02 Σεπτεμβρίου 2024

Στη σημασία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσα από συντονισμένες δράσεις που στο επίκεντρο τους θα έχουν το επιχειρείν αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης κατά τη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Η εξωστρέφεια αποτελεί το υπ´ αριθμόν ένα ζητούμενο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και δη για τις μικρομεσαίες, που αναζητούν νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η πορεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων αποτελεί τον καθρέφτη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας συμβάλλοντας στην ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών» τόνισε ο κ. Καπνοπώλης, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό Εξωτερικών με τις προτάσεις του ΒΕΘ.

«Στόχευση μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση και η έμφαση των διμερών εμπορικών σχέσεων με χώρες, με τις οποίες επί μακρόν διατηρούμε οικονομικές συνεργασίες, ωστόσο οι εμπορικοί μας εταίροι θα πρέπει να διευρυνθούν προς ανερχόμενες νέες αγορές (πχ υποσαχάρια Αφρική, νοτιοανατολική Ασία, κλπ.). Απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα μέτρα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων με τρόπο που θα εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται από το εθνικό και κυρίως το ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρεται στο υπόμνημα, στο οποίο επισημαίνεται πως απαιτούνται δράσεις που θα επικεντρώνονται στην:

  • προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας,
  • προβολή και τόνωση των ελληνικών εξαγωγών,
  • προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων,
  • συνολική ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται συντονισμένες και ουσιαστικές επιχειρηματικές αποστολές, για τις οποίες θα πρέπει να ενημερώνονται απαρέγκλιτα όλοι οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων.

Στο σχεδιασμό θα πρέπει να ενταχθεί και η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων με εξειδίκευση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές».

Επιπρόσθετα το ΒΕΘ ζητά:

  • απλοποίηση και ψηφιοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών
  • ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες. Κομβικής σημασίας είναι η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης με περισσότερους ευρωπαϊκούς, αλλά και βαλκανικούς προορισμούς προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιχειρηματίες για τις επαγγελματικές τους επαφές. Επιπρόσθετα η πολυσυζητημένη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και για την ενίσχυση του τουρισμού.
  • εντατικοποίηση ελέγχων από μικτά κλιμάκια τόσο στους συνοριακούς σταθμούς, όσο και στο εσωτερικό της χώρας ώστε οι ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να μη δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.