Σε ένα πρότυπο κτίριο χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας πρόκειται να έχει μετατραπεί τους επόμενους μήνες το γυάλινο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτεί η Νορβηγία, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Η εξέλιξη των εργασιών αναβάθμισης του κτιρίου από ενεργειακή κατηγορία Δ σε κατηγορία Β+, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Χαράλαμπος Φείδας με την Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Αθήνα, Lajla Jakhelln, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2024 και υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ενσωμάτωση Καινοτόμων Ενεργειακών Τεχνολογιών σε Κεντρική Κτιριακή Υποδομή Μεγάλης Χρήσης και Επισκεψιμότητας του ΑΠΘ», μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «GR-Energy».
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών ενώ έχουν ήδη εφαρμοστεί τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, πρόκειται να έχει εγκατασταθεί άμεσα στο κτίριο, επιδεικτικός ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ισχύος 5 kWp, ο πρώτος που θα τεθεί σε ανοικτή λειτουργία εντός του ΑΠΘ.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε την Πρέσβειρα της Νορβηγίας για τη συμβολή της χώρας της στο έργο, σημειώνοντας ότι «οι καινοτόμες ενεργειακές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στην κτιριακή υποδομή της Σχολής Θετικών Επιστημών, αποτελούν έργο υψηλού ενδιαφέροντος για το πανεπιστήμιο μας, καθώς συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση αειφόρων τεχνολογιών, στην καινοτομία και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, παρουσία του Επίτιμου Πρόξενου της Νορβηγίας στη Θεσσαλονίκη Ιωάννη Ακκά.