Για τρίτη ημέρα, μετά την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς την Τετάρτη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γονέων, μαθητών και μαθητριών και εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία που ήδη πηγαίνουν, και μεταφέρονται σε άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι οι γονείς, όπως τονίζουν ενημερώθηκαν για αυτήν την εξέλιξη, δύο ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι. Μάλιστα, στο 2ο ΓΕΛ δεν πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός με τους γονείς να τονίζουν πως δεν θα υποχωρήσουν, έως ότου εγκριθούν τα ολιγομελή.
Συγκεκριμένα:
στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν εγκρίθηκαν:
- Από το 8ο ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) δύο τμήματα: η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, Βοηθού Οδοντοτεχνίτη, με 7 εγγραφές. Η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με 5 εγγραφές στην Α’ φάση
- Από το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) ολόκληρος τομέας. Δεν ενέκριναν τμήμα του Τομέα Πληροφορικής στη Β με 8 μαθητές και στη Γ΄ τμήμα του Τομέα Πληροφορικής «Δικτύων» με 9 μαθητές.
- Από το 17ο ΓΕΛ κόβεται στη Β΄ τάξη το τμήμα Προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών με 7 μαθητές που θα μεταφερθούν στο 4ο
- Από το 16ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Θετικής – Υγείας της Γ Λυκείου με 6 μαθητές (3+3) που θα μεταφερθούν στο 23ο
- Στο 2ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Γ΄ τάξης με 8 μαθητές που θα μεταφερθούν στο 15ο
- Στο 3ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε η Θετική με 9 παιδιά εκ των οποίων δύο θα πάνε στο 17ο, τέσσερα στο 7ο και τρία εξ’ αυτών θα αλλάξουν κατεύθυνση για να παραμείνουν στο σχολείο τους και θα πάνε στο Οικονομίας και Πληροφορικής
Στη Δυτική Θεσσαλονίκη
- ΓΕΛ Καλοχωρίου: Δεν εγκρίθηκε το τμήμα Θετικής - Υγείας με 6 μαθητές. Όπως τονίζουν μέλη της Α’ ΕΛΜΕ, «Πέραν από το γεγονός του ότι οι μαθητές βρίσκονται στη Γ΄ Λυκείου και ο ψυχολογικός φόρτος είναι τεράστιος, για να μεταφερθούν τα παιδιά στο κοντινότερο σχολείο του Δήμου χρειάζονται δύο συγκοινωνίες».
- ΕΠΑΛ Αγ. Αθανασίου: Δεν εγκρίθηκε στη Γ΄ τάξη το τμήμα Νοσηλευτικής με 8 μαθητές, με 5 ηλεκτρονικές εγγραφές και άλλες 3 χειρόγραφες καθώς και το τμήμα Ηλεκτρονικών στη Γ΄ τάξη με 9 μαθητές.
Για «ψυχολογικό εκβιασμό» κάνει λόγο η Βασιλική Κοχλιαρίδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο ΓΕΛ. Περιγράφει στο makthes.gr ότι τρία παιδιά της Γ’ Λυκείου, της Θετικής θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα επιλέξουν την Οικονομίας και Πληροφορικής, προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους. «Προτιμούν να αλλάξουν τις σχολές τις οποίες στόχευαν από το να αλλάξουν σχολείο. Πρόκειται για παιδιά που έχουν αδέρφια στο Γυμνάσιο και εξυπηρετούν όλη την οικογένεια συνοδεύοντας τα αδέρφια τους στο σχολείο. Στην πιο κρίσιμη χρονιά περνούν έναν ψυχολογικό εκβιασμό είτε να αλλάξουν κατεύθυνση ή σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται».
«Εξαφανίζονται ολόκληροι τομείς από την Τεχνική Εκπαίδευση, ενώ πολλά από τα σχολεία στα οποία δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή οδηγούνται τεχνητά στο κλείσιμο. Η απόφαση για απόρριψη των ολιγομελών τμημάτων είναι μία βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ενταγμένη στην κυβερνητική πολιτική του «εξορθολογισμού» που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων, που περιορίζει το δικαίωμα των μαθητριών και μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται και να μην μετακινούνται, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνει μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα για τα εργασιακά δικαιώματα πολλών εκπαιδευτικών. Αν διώξουν τους μαθητές των προσανατολισμών από μικρά σχολεία υπάρχει ο κίνδυνος τα τμήματα Γενικής Παιδείας να συγχωνευθούν και να διογκωθούν σε αριθμό μαθητών», τονίζουν εκπαιδευτικοί, μέλη της Α’ ΕΛΜΕ.
Συμπληρώνουν δε πως «Παιδιά που έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες και έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους αναγκάζονται τώρα να τον ανατρέψουν επειδή επέλεξαν προσανατολισμό ή τομέα ή ειδικότητα που τυχαία δεν επέλεξε η πλειοψηφία. Υπουργείο και ΔΔΕ με αδίστακτο τρόπο εξαναγκάζουν τους μαθητές σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος βάζοντας τη σφραγίδα τους για μία ακόμη φορά στη βλαβερή αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί. Είναι παιδιά σκληρά εργαζόμενα για να ανταπεξέλθουν στους κόφτες που επέβαλε το Υπουργείο (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ) και όταν καταφέρουν να τους ξεπεράσουν βρίσκονται σήμερα μπροστά στο δίλημμα ή να αλλάξουν σχολείο ή να αλλάξουν Προσανατολισμό Σπουδών».
Μαθητές και μαθήτριες των παραπάνω σχολείων προχώρησαν και σήμερα, για δεύτερη ημέρα σε αποχή, μαθητές του 3ου στην Ολύμπου απέκλεισαν για λίγο τον δρόμο στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους ενώ στις 14:00 σήμερα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.