ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τα οφέλη των Ευρωπαϊκών κηπευτικών ανέδειξε το «Mediterranean Combo»

Αλκίνοος Βλαχόπουλος11 Απριλίου 2024

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ευρώπη έχουν μια ασύγκριτη ζωντανή και πλούσια γεύση. Βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, προτρέποντας τους καταναλωτές να τα συμπεριλάβουν στην καθημερινή τους διατροφή. Επιπλέον , προσθέτουν έναν συνδυασμό ενέργειας και απόλαυσης και μπορούν να καταναλωθούν ξεχωριστά και σε διάφορους δημιουργικούς συνδυασμούς.

Τα μέλη της Ένωσης Νομικών Προσώπων Παραγωγών Νωπών Λαχανικών και της Ισπανικής Ένωσης kaki, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μέτρα ενημέρωσης και προώθησης για τα οπωροκηπευτικά στην εσωτερική αγορά της ΕΕ» με τίτλο

"MEDITERRANEAN COMBO".

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης τονίστηκε η σημασία της κατανάλωσης Ευρωπαϊκών κηπευτικών προϊόντων αλλά και τα θρεπτικά αποτελέσματα που παρέχουν αυτά προς τους καταναλωτές.

Ο Νίκος Ταβουλάρης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείο το οποίο στηρίζει δράσεις συλλογικών φορέων και συνεργατικών τμημάτων. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα. Το πρόβλημα της κρίσιμης ποσότητας και της οικονομίας κλίματος μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασίες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε καλές εξαγωγές" υπογράμμισε ο κ. Ταβουλάρης.


Οι περιοχές της Κρήτης στην Ελλάδα και της Βαλένθια στην Ισπανία είναι δύο από τις πιο παραγωγικές περιοχές στη Μεσόγειο. Η εμπειρία των ντόπιων αγροτών και η μακρά παράδοση στην καλλιέργεια, σε συνδυασμό με τις άριστες κλιματικές συνθήκες και των δύο περιοχών, οδηγούν στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών απαράμιλλης ποιότητας και γεύσης, τα οποία εξάγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας σε αγορές.

Χάρη στο ευνοϊκό κλίμα, την εμπειρία των ντόπιων αγροτών και τη μακρόχρονη αγροτική παράδοση, η περιοχή της Μεσογείου ευνοεί την παραγωγή φρούτων και λαχανικών εξαιρετικής ποιότητας και απαράμιλλης γεύσης.

Εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών ανέφεραν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα περιορίστηκε αρκετά τοτελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με έρευνες που έδειξαν ότι οι Έλληνες δεν προτιμούν ιδιαίτερα να καταναλώνουν κηπευτικά προϊόντα.

Στην εκδήλωση τονίστηκε οτι η παραγωγή του λωτού είναι μια ευαίσθητη διαδικασία καθώς κατά την εποχή που συλλέγεται ο καρπός ο καιρός είναι απρόβλεπτος με κίνδυνο καταστροφης της συγκομιδής. Ο Λουίς Περές, εκπρόσωπος ισπανικού Συνδέσμου λωτού, υπογράμμισε οτι ο λωτός γίνεται ένα περιζήτητο είδος στις ευρωπαϊκές αγορές. "Πιστεύουμε στη δύναμη αυτής της συνεργασίας αλλά και στις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει στην αγορά του συγκεκριμένου καρπού".


Ο καθηγητής Σπυρίδων Μάμαλης από τη μεριά του αναφέρθηκε στα οφέλη των ελληνικών κηπευτικών τα οποία υπερέχουν σε ποιότητα και θρεπτική αξία.

"Χάρη στο εύκρατο κλίμα της Κρήτης έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε κηπευτικά καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Στοχεύουμε στην υψηλή ποιότητα την συνέπεια αλλά και την ασφάλεια ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση της αγοράς" υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Χαλκιάς πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Κουντούρας Κρήτης.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική σφραγίδα που εξασφαλίζει την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στην Μεσόγειο. Είναι μια πύλη για ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ παραγωγών απο άλλες χώρες της Ε.Ε.

Υλοποιείται στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών κηπευτικών σε 4 διαφορετικές χώρες,

Ελλάδα Ισπανία Γερμανία Ουγγαρία

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι 7 αγροτικοί συνεταιρισμοί από Ελλάδα και Ισπανία.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκε πλειάδα δράσεων και εκδηλώσεων ενώ στόχος είναι να αφομοιωθεί η αντίληψη ότι τα αγροτικά προϊόντα υπερέχουν σε ποιότητα και ασφάλεια.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.