ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τα οφέλη του 5G σε υγεία, ασφάλεια, ανάπτυξη παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Vantage Towers Greece

Γιάννης Γκουμάκης15 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση για τις καινοτόμες εφαρμογές που φέρνει το 5G σε εσωτερικούς χώρους δημόσιων υποδομών, ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων, τα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου η Vantage Towers Greece στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα με τίτλο «Be Connected, Grow Smart – Elevate your Business» πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The MET και έτυχε μεγάλης αποδοχής από εργαζόμενους και εκπροσώπους βιομηχανιών, επιχειρήσεων και ξενοδοχείων αλλά και πολιτικούς φορείς της πόλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών (όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης) και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες μετεξέλιξης κρίσιμων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί και ενεργειακά αποδοτικοί, φιλικότεροι προς το περιβάλλον, με αποτελεσματική προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν εκπρόσωποι φορέων της πόλης και ειδικοί σε θέματα που αφορούν στις καινοτομίες του 5G.

Πρώτος μίλησε ο Αναστάσιος Γιόβας, Senior Account & BD Manager της Vantage Towers, ο οποίος παρουσίασε την εταιρεία και μίλησε για το τι καινούργιο προσφέρει το 5G δίκτυο.

Ποια είναι η Vantage Towers

Ουσιαστικό αντικείμενο της Vantage είναι η κατασκευή και τοποθέτηση «πύργων» επικοινωνίας, κεραιών τηλεπικοινωνιών ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του 5G διαδικτύου. Στο κομμάτι της τεχνολογίας, η Vantage Towers τοποθετεί ιστούς επί του εδάφους, σε ταράτσες και στο εσωτερικό κτιρίων, είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία που διαχειρίζεται 83.000 ιστούς στην Ευρώπη, έχει παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και συνεργάζεται με τη Vodafone και τη Nova αλλά και άλλες εταιρείες.

«Για εμάς οι εταιρείες έχουν στόχο να βοηθούν του την κοινωνία, χρησιμοποιούμε ΑΠΕ και πειραματιζόμαστε με εναλλακτικά καύσιμα, δήλωσε ο κ. Γιόβας.

Το εργατικό δυναμικό της εταιρίας απαρτίζεται κατά 40% τουλάχιστον γυναίκες και καταφεύγει στην επαναχρησιμοποίηση υλικών μέσω της ανακύκλωσης σε υλικά και τεχνολογία.

Τι νέο φέρνει το 5G

Αναφορικά με το δίκτυο 5G, ο κ. Γιόβας είπε ότι προσφέρει real time response αλλά και ασφάλεια, μεταφορά δεδομένων με μικρό όγκο σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα παρέχει χώρο για γρήγορη επέκταση δικτύου, ακόμη και σε δυσπρόσιτες ή μη πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στον τομέα της κυκλοφορίας, δύναται να προσφέρει αυτόνομη οδήγηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, της τηλεργασίας και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, η εταιρεία πρωτοστατεί.

«Το δίκτυο μας είναι ένας έξυπνος αισθητήρας και παράλληλα είναι το σκαλοπάτι για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων με την υποβοήθηση της τηλεϊατρικής, του online gaming που φέρνει και τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως και σειράς ακόμη λειτουργιών», πρόσθεσε ο Senior Account & BD Manager, Vantage Towers.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο οποίος δε μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω κολλήματος στην εκδήλωση, τόνισε μέσω βίντεο-μηνύματος πως οι νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη υποβοηθούνται μέσω της ανάπτυξης του 5G.

Μιχάλης Χαβούζης: Το private 5G δίνει τον έλεγχο στο χρήστη

Στο πρώτο από τα δύο πάνελ της συζήτησης, ο κ. Μιχάλης Χαβούζης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα χαρακτηριστικά του Private 5G. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ασφαλές δίκτυο ιδιωτικού περιβάλλοντος με απίστευτη ταχύτητα μεταφορά και επεξεργασίας δεδομένων, υπό τον έλεγχο όχι του παρόχου αλλά του χρήστη – ιδιοκτήτη.


Σχετικά με τα οφέλη του, θεωρεί πως δίνει αξιοπιστία και λύσεις. «Σε ένα περιβάλλον νοσοκομείου για παράδειγμα, η αξιοπιστία είναι μείζονος σημασίας. Δίνονται προοπτικές για νέες κατακτήσεις της επιστήμες. Παράλληλα δίνει προσαρμοστικότητα στη χρήση και οικονομία χρόνου. Η εφαρμογή του είναι σε όλους τους κλάδους. Το δίκτυο 5G θα μπει σιγά - σιγά στη ζωή μας όπως μπήκαν τα κινητά», τόνισε.

Ένα παράδειγμα Ιδιωτικού δικτύου 5G όπως είπε, είναι το private δίκτυο 5g που χρησιμοποιείται στα μεταλλεία Κασσάνδρας που πλέον το κόστος λειτουργίας τους είναι μειωμένο σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με παλαιότερα.

Ο Ιωσήφ Σαλανόβα, ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ μίλησε από πλευράς του για την αποτελεσματικότητα του 5G στην κυκλοφορία, στη ρύθμιση των φαναριών και γενικότερα στον τομέα της ασφαλούς κίνησης των οχημάτων στους δρόμους.

«Το πιο σημαντικό είναι τα αυτόνομα οχήματα που θα αρχίσουμε να βλέπουμε με τη χρήση του 5G και τα οποία χρειάζονται συνδεσιμότητα για την κίνηση, ακρίβεια στην τοποθεσία τους αλλά και επικοινωνία μεταξύ τους. Το πίσω όχημα θα επικοινωνεί με το μπροστά χωρίς την παρέμβαση του οδηγού σε λίγο καιρό, κάνοντας την οδήγηση ασφαλέστερη», υποστήριξε.

Ο κ. Σαλανόβα αναφέρθηκε και στη χρησιμότητα των data spaces που χρησιμοποιεί η Ευρώπη διαμορφώνοντας τις έξυπνες πόλεις.

Fuelics: Μέσω αισθητήρων του 5G θωρακίζουμε υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών

Ο κ. Ευάγγελος Αγγελόπουλος, Co-Founder, της Fuelics, τρίτος ομιλητής του πρώτου πάνελ, τόνισε από πλευράς του τη δυσκολία της δημιουργίας των υποδομών αλλά και την αναγκαιότητα των επενδύσεων για την ασφάλεια της κοινωνίας. Η χρήση του 5G είπε πως θα γίνεται μέσω εκατομμυρίων αισθητήρων με μεγάλη διάρκεια ζωής, οι οποίοι, τόνισε ότι θα αλλάξουν τη ζωή μας.

«Μετά τις καταστροφές έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση αισθητήρων. Στο δήμο Αμαρουσίου πλέον μπορούμε να ξέρουμε αν θα πλημμυρίσει ένα μέρος, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν, με τη χρήση υπόγειων αισθητήρων. Τέτοια παραδείγματα θα ήταν αδύνατα πριν 5 χρόνια. Μπαίνει στην καθημερινότητα μας λοιπόν το 5G με ουσιαστικά οφέλη για τον άνθρωπο», δήλωσε.

Η εικονική περιήγηση σε μνημεία γίνεται πραγματικότητα μέσω του δικτύου 5ης Γενιάς



Στη συνέχεια και πριν το δεύτερο πάνελ, το λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Νάσιας, CEO της EXEO, ο οποίος μίλησε για τις προεκτάσεις του 5G στην κοινωνία και στον πολιτισμό.

«Όπως ο ηλεκτρισμός στα τέλη του 19ου αιώνα, έτσι και το 5G δημιουργεί κάποιους φόβους στον κόσμο, οι οποίοι όμως είναι αναίτιοι», τόνισε ο κ. Νάσιας.

Αναφορικά με τον πολιτισμό, δήλωσε πως μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη εικονικής περιήγησης σε αρχαιολογικούς για παράδειγμα χώρους, στη δημιουργία διαδραστικών περιηγήσεων (έχουν δημιουργηθεί ήδη σε 4 νησιά με τη μορφή παιχνιδιού), στην πολιτιστική εκπαίδευση και ανάπτυξη του τουρισμού με συγκριτικά περισσότερα οικονομικά οφέλη σε σχέση με τα υπάρχοντα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νάσιας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βαροσίου της Έδεσσας, όπου η χρήση του δικτύου το 5G καταστησε δυνατό να υπάρξει μια τρισδιάστατη μοντελοποίηση και παρουσίαση του οικισμού όπως ήταν πριν το 1940 μέσω virtual reality. Από αυτό, ο τοπικός δήμος και η περιοχή μπορεί να περιμένει «εικονικούς επισκέπτες», με το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα, ενώ παράλληλα, «αναβιώνει η ιστορία της περιοχής που σήμερα, είναι θαμμένη στο χρόνο», όπως υποστήριξε.

«Όλα αυτά δε θα μπορούσαν αν είναι εφικτά με την τεχνολογία 3ης ή 4ης γενιάς (3G - 4G), γιατί δε σήκωναν τον όγκο των εφαρμογών και δε μετέφεραν άμεσα τα δεδομένα», όπως συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιόβας, ο οποίος ήταν και ομιλητής στο δεύτερο πάνελ, έλαβε το λόγο κατόπιν και αναφέρθηκε στο Distributed Antenna System (DAS) της Vantage Towers, το οποίο προσφέρει ποιοτική και αξιόπιστη κάλυψη σε ένα εσωτερικό χώρο και έχει το ίδιο μέγεθος με ένα wifi access point.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λες τις μεγάλες κτιριακές υποδομές της χώρας, σε λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, κτίρια του κράτους, περιφέρειές, Δημαρχεία αλλά και χώρους συναυλιών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως είπε, λύνοντας τα γνωστά προβλήματα σήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στον ιδιωτικό τομέα το χρησιμοποιούν ξενοδοχεία, βιομηχανίες, επιχειρήσεις μεταφορών.

Σε ερώτηση γιατί κάποιος να επιλέξει τη Vantage Towers για την εγκατάσταση του δικτύου στην επιχείρηση του, ο κ. Γιόβας δήλωσε πως η εταιρεία του έχει και την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους αλλά και τις ‘περγαμηνές’ να εγγυηθεί πως αυτό που σχεδιάζει, θα δουλέψει όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένο.

«Δίνουμε εγγύηση και υποστήριξη για 10 χρόνια και η υποδομή ανήκει σε εσάς και όχι στον πάροχο», τόνισε.

Ο κ. Παύλος Περπερίδης, Senior Technical Consultant της εταιρείας ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ, του αποκλειστικού συνεργάτη της Vantage Towers στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στη συνέχεια, είπε πως είναι απαραίτητο το 5G γιατί πλέον, οι νέες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι μεγάλες σε όγκο και απαιτούν γρηγορότερo ίντερνετ.

«Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται από την 5η γενιά είναι υψηλές και θέλουμε 'καλό σήμα'. Πλέον έχουμε και τις ταχύτητες και τη χωρητικότητα που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε εφαρμογές που προηγουμένως δε μπορούσαμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την εγκατάσταση ενός δικτύου από τη Vantage Towers, αυτή γίνεται ως εξής:

Προηγείται η επίσκεψη συνεργείου στο χώρο που θα γίνει η εγκατάσταση, ακολουθεί η παραγγελία, η δοκιμή του υλικού και ο συντονισμός των αισθητήρων και εφαρμογών. Έπειτα γίνεται η επιλογή παρόχου δικτύου, εταιρίας - παρόχου δηλαδή και ξεκινά η λειτουργία. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει δίκτυο συντήρησης και ασφάλεια στους εξοπλισμούς. «Πρόκειται για μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Περπερίδης.

Ο Γεώργιος Καλανδρέας, Μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και CEO της εταιρείας ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ, ανέφερε στη συνέχεια πως το 5G είναι απαραίτητο μόνο αν υπάρχουν οι ανάγκες που το απαιτούν, όμως αργά ή γρήγορα οι ανάγκες μεγαλώνουν.

«Αν ένα νοσοκομείο για παράδειγμα δεν έχει ενσωματώσει τη ρομποτική στις λειτουργίες του, βολεύεται και με το 4G. Όμως οι λειτουργίες του θα είναι περιορισμένες. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν οι λειτουργίες. Είναι απαραίτητο; Ναι, γιατί σκοπός είναι να αναπτυσσόμαστε. Οι επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν και δεν προχωρούν τεχνολογικά χάνονται», είπε και στη συνέχεια έδειξε ένα κινητό μάρκας Motorola, μοντέλο του 1993, τονίζοντας πως κάνει τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε, όμως πλέον δε χρησιμοποιείται γιατί υπάρχουν άλλα κινητά άλλων εταιρειών με περισσότερες δυνατότητες.


Αναφορικά με το τι κόστος απαιτείται για την εγκατάσταση του δικτύου και τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», ο κ. Καλανδρέας υποστήριξε πως το κόστος της τεχνολογίας που απαιτείται είναι ταυτόχρονα και το μικρότερο και το πιο αναγκαίο γιατί είναι το πρώτο που θα αποφέει καρπούς, μέσω της μείωσης της όποιας π.χ. ενεργειακής σπατάλης ανιχνευτεί μέσω της νέας τεχνολογίας.

Σε ερώτηση για το αν το ΕΒΕΘ μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση της πόλης της Θεσσαλονίκης σε μία πόλη έξυπνη, ο κ. Καλανδρέας είπε πως μπορεί να λειτουργήσει ως αναμεταδότης και πολλαπλασιαστής συμπερασμάτων σε ένα οικοσύστημα στο οποίο παράγοντες είναι πρωτίστως οι δήμοι.

«Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Δήμαρχος Παπαδόπουλος της Θέρμης που προχωράνε project. Από μόνοι μας δε μπορούμε να βοηθήσουμε. Συμβουλευτικά μπορούμε», δήλωσε.

Οι ομιλητές ευχαρίστησαν τον κόσμο για την παρουσία του, ενώ ειδική έμφαση δόθηκε στην εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης εκ μέρους της Δημάροχου Καλαμαριάς, Χρύσας Αράπογλου, η οποία ήταν και η μοναδική εκπροσώπου της τοπική αυτοδιοίκησης ανάμεσα στο κοινό.

Στην ημερίδα, εκτός από την κ. Αράπογλου, από πολιτικούς φορείς της πόλης παρευρέθηκαν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρώην βουλευτής επικρατείας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Θάνος Γιαννακός.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.