ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τεράστια ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας

Έλενα Καραβασίλη24 Μαΐου 2023

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι απόφοιτοι σχολών που σχετίζονται με τον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για επαγγέλματα του παρόντος και φυσικά του μέλλοντος. Τα πανεπιστήμια της χώρας και δη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα Πληροφορικής με τους αποφοίτους του να γίνονται ανάρπαστοι. Ωστόσο, οι απολαβές τους συγκριτικά με αυτές εταιριών του εξωτερικού, δεν είναι δελεαστικές με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σημαντικό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν στο πλαίσιο τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης με θέμα: «"Η εκπαίδευση ως μέσο προσέλκυσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στην τεχνολογία. Ευκαιρίες και Προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND 2023, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δηλώσεις του στο makthes.gr ο Δημήτρης Κωβαίος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σημείωσε πως η σημερινή εκδήλωση ήταν μία εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας και αφορούσε στην ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών, «ώστε να δουν το μέλλον τους, μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν την πληροφορική και τις τεχνολογίες. Αναδείχθηκε από την παρουσία των συναδέλφων στο πάνελ, η πολύ μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην πληροφορική και στις τεχνολογίες, στην αγορά εργασίας. Κάτι που βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά στα Πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γίνονται ανάρπαστοι πριν καν τελειώσουν τις σπουδές τους». Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως πάρα πολλοί εξ’ αυτών, περίπου το ¼ των αποφοίτων του ΑΠΘ, βρίσκουν δουλειές στο εξωτερικό, με πολύ καλύτερες απολαβές παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετική έλλειψη στην Ελλάδα.

«Αναγκαία η ενημέρωση των νέων»

«Άρα πρόκειται για έναν κλάδο που φαίνεται να αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και στη χώρα μας και μελλοντικά πρόκειται να αυξηθεί η ζήτησή του. Στη σημερινή εκδήλωση προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με παιδιά της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, τις ανησυχίες και τις επιλογές τους για το μέλλον. Ήταν ιδιαίτερο εντυπωσιακό το γεγονός ότι λίγα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ως πρώτη τους επιλογή να σπουδάσουν κάτι που σχετίζονται με τις επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και στρέφονται περισσότερο στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτή είναι και μία κύρια αιτία που δημιουργεί στη συνέχεια την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας», εξήγησε ο κ. Κωβαίος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «Η απάντηση σε αυτό είναι να υπάρχει μία ενημέρωση στα σχολεία, όπου σύμφωνα με τον Θωμά Μπαχαράκη, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπιαδεύσης, αυτό ήδη γίνεται. Από την άλλη εμείς στα Πανεπιστήμια προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να προσφέρουμε δεύτερες ευκαιρίες. Σε ανθρώπους δηλαδή που έχουν αποφοιτήσει από μία άλλη σχολή, να μπορούν να παρακολουθήσουν είτε ένα μεταπτυχιακό σχετικό με την πληροφορική και τις τεχνολογίες ή ένα πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης είτε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τις επιχειρήσεις που θα είναι εξειδικευμένο με τις ανάγκες τους, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το μεγάλο κενό».

Ο κ. Κωβαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις οικονομικές απολαβές λέγοντας πως: «Βέβαια, και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα των αμοιβών, οι οποίες υπολείπονται αυτών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την στιγμή στο Άμστερνταμ υπάρχουν 3.500 Έλληνες και το 1990 που σπούδαζα εγώ εκεί ήμασταν μόλις τρεις Έλληνες! Βλέπουμε λοιπόν ότι όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που σπούδασε στην Ελλάδα, μεταβαίνει σε μία άλλη χώρα και προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί. Πραγματικά έχουμε μεγάλη απώλεια σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, για να καλύψουν το κενό οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν προσωπικό από βαλκανικές χώρες. Καταλήγουμε λοιπόν να χάνουμε τους εξαιρετικούς αποφοίτους μας και να αναζητούμε αλλού το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό».


Δέσμη τριών fast track μέτρων από τον ΣΕΠΒΕ

Ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) υπογράμμισε από την πλευρά του πως ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση, όπου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και αφορά στο έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου. «Υπάρχουν εξαιρετικές ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγοί τεχνολογίας, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μετακίνησης στελεχών σε μεγαλύτερες πολυεθνικές και δεν βρίσκουν ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς θα επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Η έκθεση BEYOND είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την πόλη μας που μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη και δεν πρέπει να την αφήσουμε αναξιοποίητη. Πρέπει όλοι οι φορείς να δούμε πώς θα επιλύσουμε το υπάρχον πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς στο makthes.gr.

O ίδιος αναφέρθηκε και στη δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί ο ΣΕΠΒΕ. «Έχουμε επεξεργαστεί μία δέσμη τριών fast track μέτρων για να μπορέσουμε γρήγορα να δώσουμε μία επίλυση. Το ένα μέτρο αφορά σε έκδοση επιστημονικής visa, σε συνεργασία φυσικά με το κράτος, όπου με γρήγορο τρόπο θα μπορούμε να προσελκύσουμε αξιόλογα στελέχη από γειτονικές χώρες. Το δεύτερο μέτρο αφορά στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων με διαδικασίες reskilling και upskilling ώστε να έρθουν στον κλάδο μας και το τελευταίο μέτρο αφορά στο να στηρίξουμε τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ως εκπαιδευτές αποφοίτων, οι οποίοι όμως στη συνέχεια φεύγουν από αυτές και ακολουθούν μία πορεία σε άλλες εταιρίες».

Αναφερόμενος τέλος στις ενέργειες που μπορούν να γίνουν για την προσέλκυση της νέας γενιάς προς τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, ο κ. Μυλωνάς παρατηρεί πως «πρέπει να τους δείξουμε την ευκαιρία που υπάρχει. Όπως διαπίστωσα σήμερα τα νέα παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με αυτήν την επιλογή και τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, άρα μάλλον όλοι μας κάτι κάνουμε λάθος. Ίσως κι εμείς ως επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουμε και στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Ήταν πολύ σημαντική η εκδήλωση της Περιφέρειας που ανέδειξε αυτό το πρόβλημα και πρέπει να δούμε όλοι μαζί πώς θα ανοίξουμε τον κύκλο της ενημέρωσης στους νέους».

Στο πάνελ ομιλητών συμμετείχαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών οι: 

Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 Δημήτριος Κωβαίος, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 Αθανάσιος Καϊσης, Πρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

 Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος

 Θωμάς Μπαχαράκης, Περιφερειακός Δ/ντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

 Μάγια Σατρατζέμη, Καθηγήτρια του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.