Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική οικονομία με τον αντίκτυπο του κορονοϊού να προκαλεί τεράστιο πλήγμα στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η κορονοκρίση που χτύπησε την οικονομική δραστηριότητα συμπίεσε τα εισοδήματα των εργαζόμενων και επέφερε καθίζηση στα έσοδα των επιχειρήσεων με εργαζόμενους και επιχειρείν να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Τα θετικά δείγματα γραφής από την ανάπτυξη ρεκόρ 16,2% στο β' τρίμηνο του 2021, απόρροια της εξαιρετικής πορείας του τουρισμού, της καταναλωτικής έκρηξης και της απογείωσης των εξαγωγών, δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας το οποίο όμως πρέπει να περάσει και στην πραγματική οικονομία.
Καθίσταται σαφές πως σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία οι φορείς της αγοράς περιμένουν εναγωνίως το οδικό πλάνο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην μεταπανδημική εποχή το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το προσεχές Σάββατο στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. To makthes.gr ζήτησε από εκπροσώπους του επιχειρείν της πόλης να μας πουν τι περιμένουν να ακούσουν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «χαρτογραφώντας» παράλληλα τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν.
"Ρευστότητα, φόροι, εισφορές – Τμήματα για εξαγωγές στα πανεπιστήμια"
«Ρευστότητα, φόροι και εισφορές μας απασχολούν και περιμένω να ακούσω πως θα κινηθεί σε αυτά τα πεδία η κυβέρνηση. Το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί, μόλις το 15% των μικρομεσαίων έχει πρόσβαση σε δανεισμό. Πέρα από αυτό είναι αναγκαίο να μειωθούν μόνιμα φόροι και εισφορές για να στηριχτεί το επιχειρείν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.
«Θεωρώ πως πρέπει τα πανεπιστήμια της πόλης να έχουν τμήματα για εξαγωγές αλλά οι φοιτητές να διδάσκονται εφαρμοσμένη πολιτική, όχι μόνο θεωρία. Επιπλέον χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και να αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση για να μην φεύγουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό, πάσχουμε από έλλειψη τεχνιτών», προσθέτει.
"Σχέδιο για να πέσει χρήμα στην αγορά"
«Αυτό που περιμένω να ακούσω είναι ένα σχέδιο για την εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αισθάνομαι πως αυτό λείπει. Έχουν γίνει πολλά πράγματα αλλά η ρευστότητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί», επισημαίνει ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, α’αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ.
"Να τονωθεί η ρευστότητα"
«Κυρίαρχο ζήτημα για μένα είναι η ρευστότητα, το τραπεζικό σύστημα δεν είναι προσβάσιμο στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Μόλις το 15% έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είναι κρίσιμο που θα πάνε οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Οι φόροι και οι εισφορές ταλανίζουν τις επιχειρήσεις, θα ήταν καλό να είχαμε μία μείωση του ΦΠΑ στο 11% στα τρόφιμα και έναν συντελεστή 6% για τους πιο ευάλωτους, όπως επίσης και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Θεωρώ ακόμα αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα στήριξης της απασχόλησης», καταλήγει.