Tην πεποίθηση ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά μέσα από το rebranding των ελληνικών προϊόντων εξέφρασε ο υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, οποίος εγκαινίασε την 1η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food and Drinks by Detrop
O κ. Τσιάρας συνεχάρη την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO για τη διοργάνωση της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεπέρασε την προσδοκία του». Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.
Τα ελληνικά προϊόντα «πέρα από διατροφική αξία και την ποιότητα κουβαλάν μαζί ιστορία και παράδοση και αυτό είναι κάτι απολύτως μοναδικό», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι από το 2019 υπάρχει, με μικρά σκαμπανεβάσματα, συνεχής ανοδική πορεία στις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών. «Φαίνεται ότι παγιώνεται εικόνα εξαγωγικής δυναμικής των ελληνικών προϊόντων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό μας δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία»
Περαιτέρω, επισήμανε ότι η προτεραιότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωτογενή τομέα, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, χαρακτήρισε τη Food & Drinks την πιο νόστιμη έκθεση τροφίμων και ποτών, μια έκθεση που εξελίσσεται και φιλοξενεί φέτος πολλές καινοτόμες δράσεις, τόσο εντός του εκθεσιακού κέντρου όσο και στην πόλη, αλλά και θεματικές εκδηλώσεις. Σημείωσε δε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με 46 επιχειρήσεις.
Τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα τρόφιμα και ποτά υπογράμμισε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, σημειώνοντας πως στην περιοχή πολλές επιχειρήσεις επενδύουν στο κρασί και το τρόφιμο.
Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει με 10 επιχειρήσεις στην έκθεση Food & Drinks by Detrop, εκφράζοντας την ευχή ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί του χρόνου.
«Η Δυτική Μακεδονία δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την έκθεση» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας πως συμμετέχουν στη Food & Drinks by Detrop 13 επιχειρήσεις από την περιοχή.
Τη σημαντική διάκριση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού UNESCO, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση που απορρέει από αυτή υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. «Πρόκληση για σωστές πρώτες ύλες, για σωστή παρασκευή, σωστό σερβίρισμα, σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και σωστή διατροφή για όλους μας» ανέφερε.
«Φέτος βάζουμε ένα λιθαράκι σε έναν στρατηγικό κλάδο για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, αναφερόμενος στη Food & Drinks by Detrop και σημείωσε πως παρουσιάζει την εικόνα μιας διεθνούς έκθεσης, υπογραμμίζοντας τις συμμετοχές από 19 χώρες.
Η Food & Drinks φιλοξενεί 250 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 19 χώρες, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Το ωράριο της έκθεσης έχει ως εξής: Σάββατο 10:00 με 19:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00.