Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην εκπαίδευση στελεχών δημόσιας διοίκησης του Κοσόβου, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Young Cell Scheme» (YCS), αλλά και η επιρροή του ως εκπαιδευτικού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναδείχθηκε σε εκδήλωση, στην Πρίστινα, για τα 20χρονα του YCS και την έναρξη της νέας φάσης του προγράμματος, που μετρά ήδη εκατοντάδες υποτρόφους.
Το πρόγραμμα προσφέρει, μέσω της παροχής υποτροφιών, την ευκαιρία σε φοιτητές/τριες από το Κόσοβο να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Αμέσως μετά την αποφοίτησή τους εργάζονται στη δημόσια διοίκηση του Κοσόβου για μια περίοδο τριών συνεχόμενων ετών, στελεχώνοντας επιτελικές θέσεις. Συντονιστής του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση του Κοσόβου, είναι το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ενώ συμμετέχει ως εταίρος και το διεθνούς κύρους Institut National du Service Public της Γαλλίας.
Στην Πρίστινα, για την εκδήλωση, βρέθηκαν ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, οι οποίοι είχαν επίσης σύντομη συνάντηση -παρουσία της επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβεως Ελένης Βακάλη- με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου, Μπεσνίκ Μπισλίμι (Besnik Bislimi), όπου συζήτησαν για τον πολύ θετικό αντίκτυπο του προγράμματος τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στην κοινωνία.
Μέρα γιορτής και δέσμευσης για μια εξίσου δυναμική συνέχεια
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Πρίστινας γέμισε νιάτα και ταλέντο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αφού πολλοί από τους εκατοντάδες μέχρι σήμερα υποτρόφους του προγράμματος ήρθαν να μοιραστούν την εμπειρία τους, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά κυρίως να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι τούς έδωσαν την ευκαιρία όχι μόνο να ακολουθήσουν σπουδές ανωτάτου επιπέδου στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αλλά και να συμβάλουν στη συνέχεια στην πρόοδο της χώρας τους, μετουσιώνοντας σε πράξη την πολύτιμη γνώση που έλαβαν.
Τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το YCS στην προώθηση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και στην ανάπτυξη διαφόρων τομέων και επαγγελμάτων, υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Μπεσνίκ Μπισλίμι (Besnik Bislimi), στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση.
Ανακοίνωσε, παράλληλα, το νέο (15ο) κύκλο του προγράμματος, που δίνει την ευκαιρία για ακόμη 40 υποτροφίες, καλώντας κάθε νέο/νέα να επωφεληθούν από την εξαιρετική αυτή ευκαιρία. «Μέσω της συνεισφοράς των υποτροφιών έχει επιτευχθεί ορατή πρόοδος, για παράδειγμα στον συντονισμό της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της διαδικασίας σταθεροποίησης - σύνδεσης, της απελευθέρωσης των θεωρήσεων καθώς και της αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπισλίμι, εξηγώντας τον αντίκτυπο του YCS στον ίδιο τον κορμό της διοίκησης του Κοσόβου.
«Το πρόγραμμα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Μπισλίμι, «συνάδει πλήρως με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση των νέων. Αυξήσαμε την οικονομική και πολιτική υποστήριξη σ' αυτό το σχήμα, θέλοντας να δώσουμε έμφαση στον ρόλο που αποδίδουμε στην ανάπτυξη ικανοτήτων στη δημόσια διοίκηση. Αναμφίβολα, οι επιτυχίες, ο αντίκτυπος της δουλειάς και η δέσμευση των υποτρόφων φαίνονται παντού, όχι μόνο στη διοίκηση, αλλά και στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων».
«Αυτό το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί σε φάρο εκπαίδευσης, συνεργασίας και προόδου και σήμερα αναγνωρίζουμε όχι μόνο τη μακροβιότητά του αλλά και τον απίστευτο αντίκτυπο που είχε στους φοιτητές, στους θεσμούς αλλά και στην κοινωνία του Κοσόβου», τόνισε, στον χαιρετισμό του, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος, επισημαίνοντας το βάθος και την έκταση του αντίκτυπου του προγράμματος σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
«Οι σπουδαστές μας έχουν βασική συνεισφορά σε διάφορους τομείς: από τη δημόσια διοίκηση έως την εκπαίδευση, από την επιχειρηματικότητα έως την κοινωνία των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υάκινθος και πρόσθεσε με έμφαση πως οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε ρόλο οδηγού μιας δύναμης που συνεισφέρει σε μια θετική αλλαγή, ενσωματώνοντας το πνεύμα της προόδου, που είναι ζωτικής σημασίας για μια ακμάζουσα κοινωνία.
«Τα επιτεύγματά τους, τα επιτεύγματά σας, είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του τι είναι δυνατό, όταν επενδύουμε στις δυνατότητες της νεολαίας», υπογράμμισε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η σύμπραξη του ΑΠΘ με το Institut National du Service Public στην όλη διαδικασία. «Εργαστήκαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι σπουδαστές μας έχουν τα εφόδια όχι μόνο για να συνεισφέρουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά να σκέφτονται σε παγκόσμια κλίμακα και να ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου, όχι μόνο για το Κόσοβο», είπε ο κ. Υάκινθος και αναφερόμενος στα 20χρονα του YCS, διαβεβαίωσε για τη δέσμευση του ΑΠΘ στο πρόγραμμα και παρότρυνε «καθώς γιορτάζουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, να κοιτάξουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».
«Μαζί θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε νεαρά ταλέντα, να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και να συμβάλλουμε στην κοινή ανάπτυξη της κοινότητάς μας», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι/ες συμμετείχαν και παραμένουν συνοδοιπόροι σε αυτό το «ταξίδι» για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
Στις ευκαιρίες που προσφέρει το YCS και στην ουσιαστικά συμβολή του τόσο στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης δημοκρατικής χώρας όσο και στην αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας, αναφέρθηκε εκτενώς ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου. «Χρειαζόμαστε περισσότερες ευκαιρίες, χρειαζόμαστε περισσότερη συμπερίληψη», τόνισε ο κ. Παναγιώτου, εξηγώντας πως το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους/στις νέους/νέες του Κοσόβου να βγουν στο εξωτερικό και να λάβουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, την οποία στη συνέχεια «επιστρέφουν» ως συνεισφορά όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση αλλά στην ίδια την κοινωνία.
«Η ουσία του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης θεσμικής ικανότητας που όχι μόνο θα προσαρμοστεί στον αυστηρό δημόσιο τομέα αλλά θα προσεγγίσει το θέμα από μία ευρύτερη οπτική. Προσφέρουμε την ευκαιρία στους νέους, να σπουδάσουν στο εξωτερικό αλλά και να επιστρέψουν και να εργαστούν για την κυβέρνησή τους, να εργαστούν για την κοινωνία τους», επισήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το YCS έχει καλλιεργήσει έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης κι έχει γαλουχήσει μελλοντικούς ηγέτες, δημιουργώντας ένα ζωντανό δίκτυο.
«Αυτό το ορόσημο των 20 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής της ΕΕ να δώσει τα εφόδια στην επόμενη γενιά και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τον περίπλοκο κόσμο του σήμερα», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, ευχαριστώντας όσους συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη επιτυχή υλοποίησή του.
Στους -μέχρι στιγμής- 485 ωφελούμενους του προγράμματος αναφέρθηκε η αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, Εύα Παλάτοβα (Eva Palatova), επισημαίνοντας πως τo Young Cell Scheme δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες όχι μόνο να βελτιώσουν τα προσόντα τους αλλά και να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας του Κοσόβου. Υπογράμμισε, δε, πως τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα YCS έχει εξελιχθεί από υποτροφία ευρωπαϊκών σπουδών σε ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα που αναπτύσσει επαγγελματικές δεξιότητες σε τομείς που χρειάζεται το Κόσοβο.
Η κ. Παλάτοβα είπε ακόμη πως η συμμετοχή σ' αυτό θα πρέπει να θεωρείται «εξαιρετικό προνόμιο» καθώς υλοποιείται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να «επενδύσει» σημαντικά στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να διασφαλίσει την ετοιμότητα της περιοχής για ένταξη στους κόλπους της «ευρωπαϊκής οικογένειας». Υπενθύμισε, παράλληλα, πως μια από τις βασικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ευρωπαϊκή πορεία είναι η ύπαρξη ικανού προσωπικού για τη στελέχωση της διοίκησης και των δημόσιων φορέων. «Αυτό στοχεύει να πετύχει αυτή η υποτροφία: τη δημιουργία επαγγελματικών και και με κίνητρα δημόσιων υπηρεσιών, που θα επιτρέψουν στο Κόσοβο να βελτιώσει τον επαγγελματισμό των δημοκρατικών του θεσμών, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς», κατέληξε η κ. Παλάτοβα.
Στην πολύ καλή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Institut National dy Service Public, Αλεξάντερ Τραν (Alexandre Tran), αναλύοντας τον αντίκτυπο του προγράμματος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το YCS βοήθησε στην ανάπτυξη ενός πιο επαγγελματικού, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα στο Κόσοβο, παρέχοντας την τεχνογνωσία στους δημόσιους υπαλλήλους να εφαρμόζουν και να τηρούν τα πρότυπα της ΕΕ και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες. Σημείωσε, δε, πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος είναι ότι οι υπότροφοι θα πρέπει να επιστρέψουν μετά τις σπουδές τους και να εργαστούν για τουλάχιστον μία τριετία σε κάποιον από τους κεντρικούς δημόσιους φορείς του Κοσόβου. «Αυτό», τόνισε, «διασφαλίζει ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα του Κοσόβου και στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του προγράμματος στη θεσμική ανάπτυξη».
Τη δική του εμπειρία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και τα μεταμορφωτικά αποτελέσματα που είχε όχι μόνο ως προς τις γνώσεις που έλαβε αλλά και ως προς τον τρόπο προσέγγισης της δημόσιας διοίκησης, μετέφερε ο Φλορίμ Κανόλι (Florim Canolli), διευθυντής του Γραφείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού του Κοσόβου.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο, πρέσβης Ελένη Βακάλη κι άλλοι εκπρόσωποι του διπλωματικού κόσμου, ο δήμαρχος της Πρίστινας, Πέρπαριμ Ράμα (Përparim Rama), κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως πολλοί από τους εκατοντάδες υποτρόφους, με κάποιους εξ αυτών να καταλαμβάνουν θέσεις - κλειδιά στο κεντρικό σύστημα διοίκησης.