ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Θεσσαλονίκη: Το επικρατέστερο σενάριο για… lockdown

MakThes Team10 Φεβρουαρίου 2021

Αυστηροποίηση των μέτρων ή καλύτερα… lockdown θέλουν στη Θεσσαλονίκη τόσο μέλη της επιστημονικής επιτροπής όσο και εκπρόσωποι της κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr βασικός λόγος δεν είναι η ανησυχία – η οποία είναι εύλογη με τόσες μεταλλάξεις και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού- αλλά οι… τραυματικές εμπειρίες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Όπως είπε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δεν θα πέσει από τα σύννεφα σε περίπτωση που θα αποφασιστεί lockdown μετά την Αττική και στη Θεσσαλονίκη ενώ σήμερα και η αν. καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας επεσήμανε ότι «κάτι πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη για να περιοριστεί η κινητικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Τσιόδρα αντιλαμβάνονται πλήρως «την ανησυχία και ευαισθησία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης έναντι των μεταλλάξεων του ιού μετά από όσα έχει ζήσει τον Οκτώβριο και Νοέμβριο» και θεωρούν όπως μας είπαν ορισμένοι εξ αυτών ότι «οι τραυματικές εμπειρίες της πόλης οδηγούν σε τελικές αποφάσεις που ίσως δεν θα λαμβάνονταν κάτω από άλλες συνθήκες». Τα κρούσματα σήμερα εμφανίζονται μειωμένα (!), μόλις 101, και «πιθανότατα την Παρασκευή θα εκτιμηθούν εκ νέου όλες οι παράμετροι κι όλα τα στοιχεία (εισαγωγών σε νοσοκομεία, εξιτήρια, τεστ κλπ) για την τελική απόφαση για κλείσιμο ή μη της πόλης».

Να θυμίσουμε ότι οι εισηγήσεις των τοπικών αρχόντων, στη σύσκεψη των Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά, έκαναν λόγο για κλείσιμο σχολείων και λήψη μέτρων ώστε να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη όσα έζησε. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είχε συγκαλέσει τη σχετική σύσκεψη κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού -όπως είπε ο κ. Χρυσοχοιδης- προκειμένου να σχηματίσει προσωπική και υπεύθυνη άποψη για την κατάσταση στη Bόρεια Ελλάδα, τις προτάσεις των τοπικών αρχόντων και τα παθήματα που θα πρέπει να έχουν γίνει μαθήματα.

Υγειονομικοί παράγοντες της πόλης εκτιμούν και η αυριανή επίσκεψη του υπουργού υγείας Β. Κικίλια στη Θεσσαλονίκη γίνεται κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού ώστε «να μην ξεφύγει πάλι η κατάσταση» και «να μη χαθούμε ξανά στη μετάφραση» και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες. Ο υπουργός εκτός της προσωπικής αντίληψης που θα σχηματίσει κατόπιν ενημέρωσης από τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, θα κάνει δηλώσεις και για τις δωρεές κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ από το ίδρυμα ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ στο Ιπποκράτειο τις οποίες περιμένουμε εντός του μήνα, τη δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο και για νέες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο ΕΣΥ. Όπως μας είπε διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «δεν αποκλείεται ο κ. υπουργός να ανακοινώσει lockdown κι εδώ όπως έκανε και στην Αττική…». 

Μελ. Καρ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.