ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Το Ίδρυμα Θεοφανώ βράβευσε τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Στέφανος Μαχτσίρας13 Οκτωβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε, με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ Σταύρο Ανδρεάδη και τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρομπέι, το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον Δρ. Ουγούρ Σαχίν και στην Δρ. Εζλέμ Τουρετσί, σε μία λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Οι τιμώμενοι έφτασαν πριν λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης. Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία της Ροτόντας.

Το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό. Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να προβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Και η συνεισφορά αυτή της επιστήμης αναγνωρίζεται στη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci – δυο επιστήμονες-παράδειγμα προς μίμηση που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπως και την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδημοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη μα σε όλη την Ανθρωπότητα.


 «Η επιστήμη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον»


«Ευχαριστούμε το ίδρυμα Θεοφανώ για την αναγνώριση του έργου μας, ειναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η αξία της τεχνολογίας mRNA. Το εμβόλιο ήταν το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, έχουμε μία εξαιρετική ομάδα στην εταιρεία μας, όλοι εργαστήκαμε σκληρά και γρήγορα. Θα ήθελα να ευχαροστήσω και τον κ.Μπουρλά», ανέφερε η δρ. Εζλέμ Τουρετσί.

«Κανείς δεν θα είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ αυτοπροσώπως, απολαμβάνουμε την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της, νιώθουμε έντονα την παρουσία της αυτοκράτειρας Θεοφανούς, η ιστορική κληρονομιά βρίσκεται παντού γύρω μας, είναι διαχρονική. Η Θεοφανώ γεφύρωσε δύο διαφορετικούς κόσμους, ακολουθούμε το όραμα προαγωγής της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των ανθρώπων, ως επιστήμονες γνωρίζουμε πως η επιστήμη μπορεί να κάνει τη διαφορά», υποστήριξε.

«Ο κορονοϊός ήταν κάτι άγνωστο για μας, μπήκαμε σε άγνωστα μονοπάτια, κι εμείς μάθαμε επιτρέποντας στα δεδομένα και τις επιστήμες να είναι οι δάσκαλοί μας, η μάθηση είναι μία συνεχής διαδικασία, η γνώση χρειάζεται χρόνο για να αποκρυσταλλωθεί. Η επιστήμη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε τη φωτιά να φτάσει στην πόρτα μας», επεσήμανε.


«Οι εξατομικευμένες θεραπείες το κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ανεπανάληπτη επιτυχία το εμβόλιο κατά του κορονοϊού»



«Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η τεχνολογία mRNA αποτελούν μία ιστορική κατάκτηση, μία ανεπανάληπτη επιτυχία, βασίζονται στη συνεργασία των πολλών. Το mRNA δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει μόνο του την πρωτείνη, δεν τη δημιουργεί. H μαζικότητα της παραγωγής των εμβολίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μπορούμε να περιμένουμε μία επιτάχυνση της εξέλιξης και ανάπτυξης των εμβολίων mRNA, θα μας δοθεί η δυνατότητα να καταπολεμήσουμε ελονοσία, φυματίωση και HIV. Το 2022 θα έχουμε τις πρώτες δοκιμές. Mε το mRNA μπορούμε να έχουμε ακόμα και εξατομικευμένες θεραπείες κάτι που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μορφές καρκίνου»,», σημείωσε ο δρ. Oυγούρ Σαχίν.

Παράλληλα, προέτρεψε να διατεθεί η τεχνολογία mRNA και στις φτωχότερες χώρες, συνιστώντας ρεαλισμό, ταπεινότητα και υπομονή. «Η μεγάλη πρόοδος βασίζεται σε πολλές μικρές προόδους», κατέληξε.

«Η προσφορά του Oυγούρ Σαχίν και της Εζλέμ Τουρετσί μας οδηγεί σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από την αβεβαιότητα της πανδημίας»



«Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να απονέμω το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ στους σπουδαίους αυτούς ανθρώπους και επιστήμονες που ανακάλυψαν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αφοσιωμένοι στη μάχη κατά του καρκίνου εργάστηκαν σκληρά και με γνώμονα το κοινό καλό. Επιδεικνύοντας ερευνητική αυστηρότητα, συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση, συνδυαστική ευφυία, φαντασία, επινοητικότητα, μεθοδικότητα, ταχύτητα, γνώση και έμπνευση χάρισαν ένα δώρο στην ανθρωπότητα», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ αναφέρθηκε στην πορεία των Oυγούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί. «Θωράκισαν την ανθρωπότητα απέναντι στην μεγαλύετερη απειλή του 21ου αιώνα», είπε.

«Βραβεύουμε έναν σημαντικό άντρα και μία σημαντική γυναίκα, βραβεύουμε την πίστη, την αφοσίωση, την ανεκτίμητη προσφορά και το κουράγιο που επέδειξαν, η προσφορά τους μας οδηγεί σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από την αβεβαιότητα της πανδημίας», σημείωσε στέλονοντας και ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού σε όσους διστάζουν. «Η αυταπάρνηση που επιδεικνύουν οι επιστήμονες καθημερινά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ένα αίσθημα υπερηφάνειας που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Το βραβείο φιλοδοξεί να προωθήσει την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, ενώνοντας δύση και ανατολή, βορρά και νότο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Με αυτοθυσία ο δρ. Oυγούρ Σαχίν και η δρ. Εζλέμ Τουρετσί έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη με τον ύπουλο εχθρό της πανδημίας, η ανακάλυψη του εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα που έσωσε εκατομμύρια ζωές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Ανδρεάδης.

«Το μνημείο της Ροτόντας μέσα του κρύβει τις βαθιές ρίζες που ενώνουν την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό εγχείρημα προχωρά παρά τις κρίσεις. Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο», κατέληξε.



 Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι o Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, και ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής βράβευσης και με την παρουσία των κορυφαίων αυτών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη, η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη και του Προέδρου Herman Count Van Rompuy αντίστοιχα, πήρε την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός νέου θεσμού: τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ, ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς. Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, με τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και με θεματικές σχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των δυο βραβευμένων σε αυτήν τη συζήτηση και σε διάλογο με επιλεγμένα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα αναπτύξουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές (σύντομα αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος).


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.