Του Γιάννη Γκουμάκη
Την απουσία στήριξης των αρμόδιων φορέων και κυρίως της αυτοδιοίκησης προς τον πολιτισμό, ανέδειξε η πρώτη από τις πολλές, όπως τόνισαν οι διοργανωτές της, ανοιχτή εκδήλωση της παράταξης του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, σήμερα το απόγευμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Θέτοντας στο επίκεντρο τα πρόσωπα του πολιτισμού της πόλης αλλά και το έργο τους, η ανοιχτή συζήτηση της παράταξης "Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη" στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών, προσέλκυσε σημαντικό αριθμό πολιτών.
Ο κ. Αγγελούδης, λαμβάνοντας το λόγο πρώτος, σύστησε στον κόσμο τους ομιλητές του πάνελ, και στη συνέχεια τόνισε πως "η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού" είναι εκκωφαντικά απούσα από τη σημερινή ζωή της πόλης, προσθέτοντας πως σκοπός της παράταξης του είναι να συνδεθεί αυτός ο πολιτισμός με την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική ευημερία και τον τουρισμό. Να αποτελέσουμε όλες και όλοι ένα συμβούλιο πολιτισμού.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας, ο οποίος δήλωσε πως η τελευταία μεγάλη αναλαμπή της πόλης στο θέμα του πολιτισμού ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 90'. "Πολλές από τις υποδομές που υπήρχαν σήμερα έχουν καταστραφεί και η προσβασιμότητα στις υπάρχουσες αλλά και η στήριξη είναι απούσες. Αυτό θα δημιουργήσει εκροή καλλιτεχνών στην Αθήνα. Αντιστρόφως η έλευση μεγάλων "ονομάτων" στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο πλέον, λόγω ελλιπούς στήριξης και παύση καλλιέργειας σωστής κουλτούρας υπέρ του πολιτισμού", δήλωσε ενώ πρόσθεσε και το πρόβλημα της σπατάλης χρήματος που υποσκάπτει ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό της πόλης.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία της Θούλης Μισιρλόγλου, καλλιτεχνικής διευθύντρια του MOMus, η οποία υπερτονισε πως η θέση του πολιτισμού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στη Θεσσαλονίκη λόγω ελλιπούς οικονομικής στήριξης από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης κατηγόρησε και το Δήμο Θεσσαλονίκης που σε σχέση με το Δήμο Αθηναίων, δε συνδράμει τον πολιτισμό.
Ο Νίκος Αβδελλάς, Πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.) μίλησε για την ιστορία του Κρατικού Ωδείου, λέγοντας πως πρόκειται για τον πιο παλιό καλλιτεχνικό οργανισμό της πόλης, αφού ιδρύθηκε το 1914 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για την παρούσα κατάσταση σύμφωνα με την οποία, τα μέλη του Ωδείου εξαναγκάζονται σε μετακόμιση λόγω ανακαίνισης του κτιρίου από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το 2025.
Η Αρετή Κονδυλίδου, αρχαιολόγος - Κοινωνική ανθρωπολόγος και διευθύντρια του πολυχώρου πολιτισμού Ισλαχανέ, λαμβάνοντας το λόγο, μίλησε για τη σημασία του χώρου, που "κοιτάει και προς το οθωμανικό παρελθόν της πόλης", αλλά δεν έχει επίσης βοήθεια από κανένα φορέα.
Ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), επέμεινε πως μέσω του πολιτισμού η Θεσσαλονίκη οφείλει να διεκδικήσει μεγαλύτερη στήριξη στον πολιτισμό για να βελτιώσει τη θέση της έναντι της Αθήνας. Παράλληλα μίλησε για την προσωπική διεκδίκηση που οφείλει ο καθένας από τους πολίτες να κάνει για να δει τη συλλογική αλλαγή που επιθυμεί.
Η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, μίλησε για τη σχέση του πολιτισμού με τον τουρισμό, σχολιάζοντας με υπονοούμενα την κίνηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να υποδεχτεί την προηγούμενη Κυριακή κρουαζιέρα προσφέροντας... Κουλούρια σε τουρίστες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της πρώτης εικόνας που λαμβάνει ο τουρίστας ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη και έπειτα ανέλυσε τη σκέψη της, δηλώνοντας ότι ο αρχαίος πολιτισμός θα φέρει τον τουρίστα εδώ αλλά ο σύγχρονος θα τον κρατήσει στην πόλη ή να τον κάνει να ξανάρθει.
Στη συνέχεια, πρότεινε 10 σημεία στα οποία οφείλει να επικεντρωθεί η εκάστοτε δημοτική αρχή για να εκμεταλλευτεί τη σύνδεση πολιτισμού - τουρισμού προς όφελος της κοινωνίας και απευθυνόμενη προς το Στέλιο Αγγελούδη δήλωσε: "Στέλιο, όταν έρθει εδώ κρουαζιέρα, όταν με το καλό είδος δήμαρχος, φέρε όλους τους κουλουρτζιδες αλλά φέρε και ένα application να μάθουμε και να δούνε τα μνημεία οι άνθρωποι. Επέκτεινε τα Δημήτρια αλλά κάνε και κανένα φεστιβάλ ακόμα, φτιάξε το βιωματικό τουρισμό, φτιάξε περιπάτους, διευκόλυνε την αναστήλωση του Αλκαζάρ, του παλαιότερου μνημείου της οθωμανικής περιόδου, φέρε τον Ερντογάν εδώ και κάντε και εγκαίνια μαζί".
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης που οφείλει να αξιοποιηθεί όπως είπε ενώ έφερε το παράδειγμα του Δήμαρχου της Μάλαγας, ο οποίος κατόρθωσε να εκλέγεται κάθε χρόνο από το 2000 και εξής γιατί έλαβε τη Μάλαγα ως πόλη ναρκωτικών και ανομίας έφτιαξε μουσεία και την έκανε κοιτίδα του πολιτισμού και τουριστικό προορισμό, όπως είπε. Τέλος, πρότεινε ενοποίηση της Δημητρίου Γούναρη, από τη Ροτόντα ως τη θάλασσα, όπου βρίσκονται αρχαία. "Θα είναι ο αρχαίος δρόμος της Θεσσαλονίκης", τόνισε.
Κώστας Μπλιάτκας
"Ο πολιτισμός δεν είναι η πολιτιστική κίνηση ή η πολιτιστική ζωή. Είναι ένα βαθύτερο βήμα της καθημερινότητας όπου λαμβάνουμε καθημερινά χαμηλό βαθμό", δήλωσε ο τελευταίος ομιλητής της βραδιάς, Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως το μεγάλο στολίδι της Νέας Παραλίας, είναι ένα από τα λίγα που απομένουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και δεν πρέπει να εγκαταληφθεί. Επέμεινε πως δεν πρέπει να χαθεί το ταλέντο και η κουλτούρα της νέας γενιάς ενώ υπογράμμισε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να λάβει οικονομική στήριξη και από πολλά προγράμματα της Κομισιόν για την ανάδειξη του πολιτισμού της. "Μπορούμε προσέχοντας την προσβασιμότητα, την ανοχή στο διαφορετικό, με την ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ φορέων, το λόγο στη νέα γενιά και τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, να ξαναφέρουμε στα επιθυμητά επίπεδα ο πολιτισμός.
Ο πολιτισμός δεν είναι αποθετήριο μνήμης, αλλά σύγχρονο προϊόν που μας συνδέει με τη ζωή, με την ποιότητα και την αισθητική. Σήμερα βλέποντας σας όλους σας αλλά και ακούγοντας τους συναδέλφους, κατάλαβα πως πρέπει να απολαύσω τη διαδρομή. Ανεξάρτητα αν θα με οδηγήσει στο δημαρχείο ή οχι, θα την απολαύσω", δήλωσε μεταξύ άλλων στην κατακλείδα της εκδήλωσης ο Στέλιος Αγγελούδης.