Στη δημιουργία ενός διαδημοτικού φορέα που θα συνδράμει την πυροσβεστική και το δασαρχείο στην προστασία και ανάδειξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου στρέφονται οι τρεις δήμοι που περιβάλλονται από αυτό, δηλαδή ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.
«Θα δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος ουσιαστικά θα αντιγράφει τον Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού με θέμα αποκλειστικά τη διάσωση του περιαστικού δάσους», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη των τριών δημάρχων με τον δήμαρχο Ηλιούπολης, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο λειτουργίας του ΣΠΑΥ, που έχει συσταθεί με τη συνεργασία 12 δήμων της Αττικής.
Τεχνολογία, υδατοφράχτες, αντιπυρικές ζώνες
Ειδικότερα ο φορέας που επιδιώκεται να συσταθεί στη Θεσσαλονίκη θα έχει ως επίκεντρο τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, όπως με τη φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες συνδράμοντας πυροσβεστική και δασαρχείο εξηγεί ο κ. Μωυσίδης. Επιπροσθέτως στόχος είναι να κατασκευαστούν υδατοφράχτες εντός του Σέιχ Σου για να αντλούν νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και η εγκατάσταση καμερών πυρανίχνευσης υψηλής ευκρίνειας, συνεχίζει ο ίδιος. Μάλιστα «είμαστε κοντά με το δασαρχείο για να βάλουμε πολύ σύντομα κάμερες», τονίζει ο κ. Μωυσίδης. Βασικό κομμάτι της πυροπροστασίας είναι και οι αντιπυρικές ζώνες και στο Σέιχ Σου «έχουμε 130 χιλιόμετρα», υπενθυμίζει ο κ. Μωυσίδης.
Κατά την άποψή του εάν ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και η συνεργασία των τριών δήμων «τρέξει» υποδειγματικά, τότε ο φορέας μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινάει τον Μάιο ή το αργότερο την άνοιξη του 2024.
Επίσης, ο κ. Μωυσίδης διαμηνύει ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό και υπενθυμίζει ότι από την περίοδο υπουργίας του Νίκου Χαρδαλιά εκκρεμεί η κυβερνητική εξαγγελία για προσλήψεις. Σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει εννέα υπαλλήλους, μαζί με τον κ. Μωυσίδη, ενώ χρειάζεται 20, τονίζει ο ίδιος.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιωάννης Καρτάλης, επισημαίνει στη «ΜτΚ», ότι στη συνάντηση αναλύθηκαν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τρεις δήμοι για να ιδρύσουν τον φορέα. «Θα γίνει αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου δήμου προς τον ΣΠΑΥ και μετά θα συνεννοηθούν οι τρεις δήμοι», εξηγεί ο ίδιος και παρατηρεί πως μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες προστασίας του Σέιχ Σου ήταν σπασμωδικές.
Σήμερα, ο ΣΠΑΥ έχει εξασφαλίσει 17 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα προγράμματα για έργα στον Υμηττό, λέει ο κ. Καρτάλης, δείχνοντας τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει και ο επικείμενος φορέας για το Σέιχ Σου.
«Τεχνολογικά μέσα, εξοπλισμός εθελοντών, προγράμματα προσβασιμότητας για τους πολίτες, θεματικά πάρκα, υποδομές για τους επισκέπτες, περιπατητικές διαδρομές», είναι τα βασικά σενάρια που εξέτασαν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τριών δήμων, σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη. Επίσης, δύο στοιχεία που εξετάζονται να υιοθετηθούν και στο Σέιχ Σου είναι τα «κανονάκια» νερού που ψεκάζουν το δάσος το καλοκαίρι για να μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς τις θερμές ημέρες, καθώς επίσης και drones που επιτηρούν το δάσος.
Ταυτόχρονα, βασικό ρόλο στον νέο φορέα θα διαδραματίζουν και οι εθελοντικές ομάδες, οι οποίες ήδη συμβάλλουν στην προστασία του Σέιχ Σου με τις περιπολίες που πραγματοποιούν.
Δάσος ανοιχτό και με ήπιες δράσεις
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις και τις υποδομές που θα αναπτυχθούν εντός του Σέιχ Σου, ο κ. Καρτάλης διαμηνύει ότι θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της πυροσβεστικής και του δασαρχείου. Στις ιδέες που συζητήθηκαν είναι να κατασκευαστούν κιόσκια, παγκάκια, adventure park, δηλαδή ένας «στίβος μάχης» με παιχνίδια, προσαρμοσμένος στα δασικά πρότυπα συνεχίζει ο κ. Καρτάλης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση δεν αποφασίστηκε εάν ο φορέας θα επιτρέπει την επίσκεψη πολιτών κατά τους θερινούς μήνες.
«Ο ΣΠΑΥ λέει ότι εμείς θέλουμε την επισκεψιμότητα γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι με αυτόν τον τρόπο περιφρουρείται καλύτερα το δάσος. Εδώ, έχουμε συνηθίσει σε διαφορετική λογική. Όταν είναι επικίνδυνος ο καιρός κλείνουμε το δάσος», παρατηρεί ο κ. Καρτάλης.
Η Παρασκευή Γενίτσαρη, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δηλώνει ότι επιδίωξη των τριών δήμων είναι το δάσος να γίνει προσβάσιμο στους πολίτες και ο φορέας να συμβάλλει σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, στη διαχείριση των εθελοντικών ομάδων, σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την εξοικείωση του κοινού με το δάσος, ώστε να αναπτύξει προστατευτική συμπεριφορά απέναντι σε αυτό, λέει η ίδια.
Πλέον, κάθε δήμος θα επισημοποιήσει τη συνεργασία με τον ΣΠΑΥ εισάγοντας ένα μνημόνιο συνεργασίας προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιό του.
Στ. Καλαφάτης: Πράσινο δαχτυλίδι γύρω από τη Θεσσαλονίκη
Έργα που αφορούν το Σέιχ Σου έχουν ενταχθεί στα 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, τονίζει στη «ΜτΚ» ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
«Υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο για να δημιουργηθεί, γύρω από την πόλη, ένα πράσινο δαχτυλίδι. Η προσβασιμότητα και η ασφάλεια του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου είναι ένα κομμάτι από αυτά. Η ενεργοποίηση των Δημάρχων στο πλαίσιο αυτό, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως ήδη με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη «το πιλοτικό έργο διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Παγοποιών, στον Χορτιάτη. Υπογράψαμε ήδη μνημόνιο συναντίληψης, ώστε να αποτελέσει το συγκεκριμένο έργο τον πιλότο για τον γενικότερο σχεδιασμό. Σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές σε άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας, με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων, που θα προβλέπει και τη διαμόρφωση του απαραίτητου φορέα για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου».
Το εγχείρημα Δημητριάδη
Όπως έχει γράψει πρώτη η «ΜτΚ», ήδη από το 2020, ο τότε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης είχε προβεί στο εγχείρημα ίδρυσης ενός αντίστοιχου φορέα, που δεν ευοδώθηκε παρότι έφτασε μέχρι τους συναρμόδιους γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο Δημητριάδη που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους άλλους δύο δήμους επιχειρήθηκε να «ξεπαγώσει» το καλοκαίρι του 2021, δίχως όμως αποτέλεσμα. Πηγές της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι η προσπάθεια «κόλλησε» τελικά σε επίπεδο κυβέρνησης.
Ελπίζουμε αυτή τη φορά το νέο εγχείρημα να έχει αίσιο τέλος για να επωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.04.2023