ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τρύγησαν το αμπέλι της πόλης- «Ψάχνουμε χώρο για δεύτερο αμπελώνα» είπε ο Αγγελούδης (βίντεο, φωτ.)

Θεολόγος Ηλιού09 Αυγούστου 2024

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω των καιρικών συνθηκών και του καύσωνα. Σήμερα οι εργαζόμενοι του δήμου αλλά και κάτοικοι μάζεψαν τα σταφύλια της λευκής ποικιλίας που ωρίμασαν ήδη.

Συγκεκριμένα σήμερα έγινε συγκομιδή των δύο λευκών ποικιλιών, μαλαζουγιά και ρομπόλα και ήδη μεταφέρονται στο Κτήμα Γεροβασιλείου, με τη συνδρομή του οποίου οινοποιούνται τα κρασιά με την επωνυμία «Γοργόνα». Υπολογίζεται ότι από τα αμπέλια του δήμου θα εμφιαλωθούν περίπου 400-600 φιάλες κρασί.


«Είμαστε στον αστικό αμπελώνα της πόλης, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και που ως νέος δήμαρχος είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος, γιατί συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε. Να την υποστηρίζει η υπηρεσία, τα στελέχη του δήμου που πραγματικά έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, προκειμένου ένα κοινωνικό πείραμα να έχει αυτήν την επιτυχία σήμερα. 

»Προφανώς δεν είναι η παραγωγή του κρασιού σήμερα που ξεκινάει με τον τρύγο, αλλά είναι το μήνυμα ότι μέσα στα κέντρα των πόλεων μπορούμε να έχουμε τέτοιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπου γύρω από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες, μπορούν να ξεφυτρώνουν, να οργανώνονται και να αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες και τη συμμετοχή του κόσμου έχουν και της δημοτικής υπηρεσίας, αλλά και στέλνουν ένα μήνυμα, ότι όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή να αντιμετωπίζεται με έναν αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως με τη δημιουργία αυτών των πράσινων νησίδων που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να το δούμε και παραπέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, που αποκάλυψε ότι αναζητούν και άλλο χώρο για δεύτερο αμπελώνα. 

«Βλέπω αυτήν την πρωτοβουλία που πρέπει να τη στηρίξουμε με τον απόλυτο τρόπο, να την επεκτείνουμε και είναι κάτι που πρέπει τις επόμενες μέρες να αρχίσουμε να το εξετάζουμε πώς μπορούμε να κάνουμε και μια δεύτερη πρωτοβουλία. Ψάχνουμε χώρο για δεύτερο αμπελώνα. Πρέπει να το κάνουμε οργανωμένα, όπως τότε που ξεκίνησε το ’13, το ’15 μου λένε οι συνεργάτες είχαμε και βραβεύσεις» σημείωσε ο κ. Αγγελούδης.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι το πρώτο ποτήρι από το κρασί που θα παραχθεί από τα δημοτικά αμπέλια, θα το πιούν τιμής ένεκεν στην υγεία του Γιάννη Μπουτάρη. «Έρχονται άνθρωποι και από το εξωτερικό να δουν αυτήν την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από τη δημαρχία του Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο θέλω να στείλω χαιρετίσματα γιατί το κρασί που θα βγάλουμε τώρα το πρώτο ποτήρι θα το πιούμε στην υγειά του» δήλωσε ο Στέλιος Αγγελούδης.

Με τον Γιάννη Μπουτάρη μίλησε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα αστικού πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης και τον βεβαίωσε ότι το φετινό κρασί προβλέπεται να είναι καλό. «Ο τρύγος φέτος ξεκίνησε νωρίτερα κατά 15 μέρες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λόγω του ότι είχαμε δύο μήνες ζεστούς, Ιούνιο και Ιούλιο. Ειδοποιηθήκαμε από το οινοποιείο του κ. Γεροβασιλείου, ο οποίος οινοποιεί τα σταφύλια, να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή. Μαζεύουμε τις δύο ποικιλίες των λευκών σταφυλιών, τη μαλαγουζιά και τη ρομπόλα και σε 15 μέρες θα μαζέψουμε και τα κόκκινα, το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο. Φέτος έχουμε καλή παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος ξέρει, μου είπε ότι θα έχουμε και καλό κρασί ποιοτικά. Υπολογίζουμε ότι θα εμφιαλώσουμε 400 με 600 φιάλες» δήλωσε ο κ. Διαμαντάκης.

O αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε το 2013 επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, μετά από πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα που τότε διατελούσε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Την πρωτοβουλία αυτή στήριξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κτήμα Γεροβασιλείου, ώστε να φυτευτούν οι πρώτες ποικιλίες και έπειτα να γίνει η επεξεργασία στο οινοποιό του Γεροβασιλείου. 

Στα άμεσα σχέδια είναι η αναβάθμιση του αστικού αμπελώνα που βρίσκεται απέναντι από το Καυταντζόγλειο, με μεγάλα κιόσκια και παγκάκια, έτσι ώστε αυτοί που το επισκέπτονται να έχουν έναν χώρο να ξεκουραστούν. Επίσης θα αλλάξει και η περίφραξη που είναι παλιά.

Τα κρασιά «Γοργόνα» του δήμου Θεσσαλονίκης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά διατίθενται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ο αστικός αμπελώνας, που είναι μοναδικός δημοτικός αμπελώνας στη χώρα και δημιουργήθηκε το 2013. Εκτός από τα δύο στρέμματα με αμπέλι, στον χώρο των συνολικά οκτώ στρεμμάτων υπάρχουν επιπλέον 83 είδη οπωροφόρων δέντρων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.