ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: «Τσακίζει» την αγορά το σκληρό lockdown

Στέφανος Μαχτσίρας03 Μαρτίου 2021

Νευρική κρίση προκαλεί στην αγορά της πόλης, το νέο «σφράγισμα», από αύριο, τoυ λιανεμπορίου (λειτουργούσε μέχρι πρότινος με click away), εν μέσω περιόδου εκπτώσεων, που επέβαλαν τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Το «άνοιξε – κλείσε» και τα διαδοχικά lockdown βλάπτουν σοβαρά την πραγματική οικονομία, δοκιμάζοντας τις αντοχές και την υπομονή των επαγγελματιών που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.


«Η αγορά ήδη δεν άντεχε, τώρα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, η αγορά δεν έχει το κουράγιο να ανοίξει, όσοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις ας αναλάβουν και τα χρέη μας», επισημαίνει στο makthes. gr, o πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.

«Το μόνο lockdown που εφαρμόζεται είναι στο λιανεμπόριο και είναι κρίμα, αλήθεια θέλουμε μία πεθαμένη αγορά η οποία θα παραπαίει ή μία αγορά που θα πάρει μπρος και θα επιβιώσει», αναρωτιέται. Συνεχίζοντας, συμπληρώνει πως «δεν γίνεται κανένας να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες κουβαλώντας ένα βουνό χρεών, πρέπει ένα μέρος τους να διαγραφεί».

«Οι εκπτώσεις δεν μας άγγιξαν καθόλου, δεν τις κατάλαβαν τα μαγαζιά καθώς το click away αφορούσε μόνο το 15% των καταστημάτων», προσθέτει.


«Ζούμε καταστάσεις τρελές, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το αν θα αντέξει η αγορά εξαρτάται από τη διάρκεια του lockdown, το συνεχές άνοιξε – κλείσε διαλύει τα μαγαζιά, δουλέψαμε λίγο τον Ιανουάριο και μετά η αγορά είναι καθισμένη», σημειώνει η α’αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη.

«Είμαι θετική σε διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας, αρκεί να αφορά τις υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει η αγορά αλλά το πώς θα ανοίξει, έχω δύο επιχειρήσεις και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να πληρώσω το προσωπικό, χωρίς τζίρο, μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης, χρειάζεται να δοθεί ρευστότητα στην αγορά με την μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων», τονίζει.

«Αν πούμε, για παράδειγμα, ότι ξεκινάμε την εστίαση τον Απρίλιο, ο επαγγελματίας θέλει ένα γενναίο ποσό για να ανοίξει, αν μας ξανακλείσουν θα είναι καταστροφικό για μας. Με αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν κλειστοί», καταλήγει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.