ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τυφλοί ψηλαφίζουν έργα τέχνης και μαθαίνουν την ιστορία τους

Φανή Σοβιτσλή26 Ιουνίου 2020

Το δρόμο για τα μουσεία, προσφέροντας τους την εμπειρία της τέχνης, αλλά και τη δυνατότητα να αγγίξουν τα εκθέματα και να τα νιώσουν, άνοιξε στα άτομα με οπτική αναπηρία το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Mind’s Eye” - Ψηλαφώντας την Τέχνη” που άρχισε να εφαρμόζεται σε τμήμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “MOMus στη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά, τυφλά άτομα έχουν τη δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης σε ένα μουσείο, εν προκειμένω το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που άρχισε ήδη να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες, φιλοδοξώντας να προσελκύσει ακόμη περισσότερους το καλοκαίρι. Τα άτομα με τυφλότητα, φορώντας γάντια μπορούν να ψηλαφήσουν τα έργα, πίνακες και κατασκευές και να αντιληφθούν ακόμη και τα υλικά κατασκευής τους, όσο αυτό είναι δυνατό, αναγνωρίζοντας το ξύλο, το μέταλλο κ.α

Η ξενάγηση τους μάλιστα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς στο χώρο των εκθεμάτων υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, όπως απτικά βοηθήματα και μηχανήματα με ήχους, που δίνουν σχετικές πληροφορίες για την ιστορία των έργων και τους καλλιτέχνες.

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που ως ομάδα καταφέραμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να… δουν με τις αισθήσεις τους σπουδαία έργα τέχνης, να τα ψηλαφήσουν και να πληροφορηθούν τη ιστορία τους και τη δουλειά που έκανε ο καλλιτέχνης» τόνισε μιλώντας στο makthes. gr η διαχειρίστρια του προγράμματος, Στέλλα Αναστασάκη. Εξήγησε μάλιστα πως αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους επισκέπτες τους Μουσείου, τους βλέποντες, και να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία ξενάγησης σε έναν χώρο τέχνης.

Το “Minds Eye” ήρθε για να μείνει

Το πρόγραμμα “Mind’s Eye” ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των εργασιών του στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change, αλλά τα απτικά και ηχητικά βοηθήματα που δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο, πρόκειται να παραμείνουν στο χώρο του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Φιλοδοξούμε το κοινό να αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο με τη χρήση όλων των νέων τεχνολογιών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα» ανέφερε η διαχειρίστρια του, ενώ αναφερόμενη στο πως το είδαν οι πρώτοι τυφλοί που επσκέφθηκαν το Μουσείο, είπε πως έμεινα ενθουσιασμένοι. «Διαπιστώσαμε την ικανοποίηση τους, τη χαρά και τη συγκίνηση τους, αλλά και την αμηχανία τους, καθώς δεν υπήρξε για αυτούς, άλλη φορά, τέτοια ευκαιρία και δυνατότητα πρόσβασης» συμπλήρωσε η ίδια.

Όσον αφορά την ομάδα του Mind’s Eye, η κ. Αναστασάκη, σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, συνεργάστηκε με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης και με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για να καταστήσουν προσβάσιμα σε άτομα με οπτική αναπηρία, δέκα έργα τέχνης της μόνιμης συλλογής και τμήμα του χώρου του μουσείου.

«Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πρακτικών προσβασιμότητας, οδηγός όδευσης, απτικοί χάρτες πλοήγησης, ακουστικές περιγραφές, απτικά βοηθήματα, εργάστηκαν εντατικά επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, που αγκάλιασαν το όραμα της ισότιμης πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό και μοιράστηκαν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ιδέες τους, καταφέρνοντας ένα αξιόλογο αποτέλεσμα» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι το “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη” σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης και Διαχειρίστρια του Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019- 2020.

Μέρες και ώρες λειτουργίας MOMus–Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 12:00-20:00, Δευτέρα Κλειστά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.