ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη - Τζιτζικώστας: Να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής»

MakThes Team27 Απριλίου 2024

«Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη «The Age of AI: Unlocking the Potential», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «BEYOND 2024».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Η χώρα μας μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο αύριο. Και σε αυτό το αύριο η Κεντρική Μακεδονία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με συνέπεια, μεθοδική δουλειά και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι η περιφέρεια έχει «όλα τα εχέγγυα» να πρωταγωνιστήσει, καθώς διαθέτει ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής και νεοφυή επιχειρηματικότητα, με πολλές νέες εταιρίες τεχνολογίας να έχουν ήδη εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΠΚΜ και στις δράσεις, ύψους ενός δισ. ευρώ που «τρέχει» για την καινοτομία, στις 600 και από τον άλλο μήνα 700 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει σε πολίτες, στις συμφωνίες συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα καινοτομίας της χώρας και του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και με το CERN και πρόσθεσε:

«Σύντομα ετοιμάζουμε να κάνουμε αυτή τη σχέση με το CERN ακόμη πιο σταθερή, συζητώντας τη δημιουργία μόνιμης δομής εδώ στη Θεσσαλονίκη».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε την αλλαγή που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία και στην κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση των υποδομών, στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και συνέχισε, λέγοντας ότι το χρέος της Πολιτείας είναι ευδιάκριτο:

«Έχουμε χρέος από τη μία να ενσωματώσουμε όλη την τεχνολογική εξέλιξη στον τρόπο διακυβέρνησης, γιατί έτσι θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο χρήσιμοι, πιο γρήγοροι. Αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει αντιληπτό σε βάθος ότι ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι οι κυβερνήσεις και όχι οι εταιρείες που οφείλουν να αξιολογήσουν τους υπαρκτούς κινδύνους. Πρέπει δηλαδή η πολιτική να αποκτήσει μεγαλύτερη εποπτεία. Εποπτεία και ρύθμιση, για να αποφύγουμε κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία, τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι μια παγκόσμια αναγκαιότητα, καθώς βλέπουμε σήμερα τις τεχνολογικές εταιρείες να καταργούν κάθε σύνορο, ενώ η αμηχανία των κρατών είναι έκδηλη, καθώς δεν διαθέτουν ακόμα απαντήσεις στα διλήμματα, οικονομικά, φορολογικά, κοινωνικά και ηθικά, για το πώς θα προσεγγίσουν την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται».

«Οφείλουμε με άλλα λόγια, να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.