ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Βγαίνουν στους δρόμους οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο - Τι απαντά στη «ΜτΚ» η διοίκηση

Δημήτρης Λαζόπουλος15 Μαρτίου 2023

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς καταγγέλλουν τη διοίκηση για τη μη πληρωμή των υπερωριών τους, για παράδοση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ενώ διατρανώνουν την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού, διότι το υπάρχον βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Όπως υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων του Θεαγένειου, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, στο Θεαγένειο περιμένουν ακόμη καθώς η διοίκηση τους ανακοίνωσε, ότι δεν επαρκούν τα χρήματα.

Κανονικότητα οι πληρωμές τέσσερις μήνες μετά

Πληροφορίες της «ΜτΚ» από ανώτερες πηγές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειες απαντούν, ότι «αυτή η διαδικασία για Νοέμβριο - Δεκέμβριο γίνεται πάντα. Τα λεφτά μπαίνουν Μάρτιο - Απρίλιο» λόγω της διαδικασίας κλεισίματος του οικονομικού έτους που τελειώνει. 

Η Ευαγγελία Κουρτέλη Ξουρή, διοικήτρια του Θεαγένειου υποστηρίζει στη «ΜτΚ», ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των υπερωριών οφείλονται στο νομικό πλαίσιο. Οι εφημερίες και οι υπερωρίες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017 καταβλήθηκαν στις 27/03/2018 και οι υπερωρίες των αντίστοιχων μηνών του 2018 στις 10/04/2019, θυμίζει η ίδια και εξηγεί: «Ο νόμος λέει στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους τα νοσοκομεία λειτουργούν βάσει των διατάξεων του νόμου 4270/2014, παρ. 18, άρθρο 63, δηλαδή με το 40% του περσινού προϋπολογισμού και, εάν δεν επαρκεί, πληρώνονται με τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς». Επίσης, οι πιστώσεις που αφορούν μισθοδοσία κάθε είδους δεν συνδέονται με άλλες πιστώσεις που αφορούν προμήθειες και υπηρεσίες, όπως π.χ. το παθολογοαντομικό τμήμα, προσθέτει η ίδια.

Ο Βασίλης Μουρατίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγένειου επιβεβαιώνει πως «ο Δεκέμβριος δεν μπορεί να εκκαθαριστεί στο ίδιο έτος και πάει στο επόμενο», ωστόσο εξηγεί ότι η αντίδραση των εργαζομένων στις πληρωμές των υπερωριών έγκειται στο γεγονός πως «οι εφημερίες και οι υπερωρίες έρχονται από μία επιχορήγηση από το υπουργείο κάθε τρεις μήνες. 

Τώρα περιμένουμε του πρώτου τριμήνου. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2021. Το 2020 πληρωνόμασταν κανονικότατα. Το 2021 οι υπερωρίες του λοιπού προσωπικού για τον Μάρτιο δεν έφταναν να πληρωθούν. Το δεύτερο τρίμηνο επίσης και πληρώθηκαν στο τέλος του έτους. 

Είμαστε το μόνο νοσοκομείο που δεν έχει πληρωθεί τον Νοέμβριο. Ο Νοέμβριος πληρωνόταν κανονικά στο τέλος του χρόνου. Εμείς περιμένουμε να πάρουμε έστω ένα μήνα τώρα. Βγάζει η διοίκηση έγγραφο και λέει ότι δεν φτάνουν τα λεφτά να πληρωθούμε ούτε έναν μήνα. Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά; Αν περιμένουμε τον προϋπολογισμό για να πληρωθούμε τον Απρίλιο, όπως πέρυσι, θα έχουμε ένα τετράμηνο κενό και σε τέτοιες εποχές όταν τόσα χρόνια δεν έχουμε πάρει αύξηση, με την ακρίβεια που υπάρχει, τότε το προσωπικό θα διαμαρτύρεται».

Η άγονη προκήρυξη και τα νέα κίνητρα

Σχετικά με την απόσπαση ενός παθολογοανατόμου από το Θεαγένειο στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και τη συνεπακόλουθη σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Θεαγένειου με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανάλυση σκευασμάτων, ο κ. Μουρατίδης επισημαίνει πως το παθολογοανατομικό είναι από τα σημαντικότερα τμήματα γιατί εκεί βγαίνουν οι βιοψίες. «Είχαμε οκτώ έμπειρους γιατρούς. 

Η μία θέση που άδειασε λόγω συνταξιοδότησης έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί», ενώ άλλες δύο έμειναν κενές λόγω παραιτήσεων, λέει ο ίδιος. «Η εύκολη λύση είναι ‘δεν παίρνουμε γιατρούς και τα δίνουμε έξω’. Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εκεί πάει. Και νοσηλευτικό προσωπικό μας πήραν μέσα στην COVID. Τα περισσότερα περιστατικά ερχόταν σε μας» για το διάστημα που τα υπόλοιπα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε μίας νόσου, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μουρατίδης ενημερώνει ότι σίτιση, καθαριότητα φύλαξη, και πιο πρόσφατα το λογιστήριο και το αρχείο, έχουν παραχωρηθεί σε εργολάβους.

Στον αντίποδα οι πηγές της «ΜτΚ» από την 4η ΥΠΕ τονίζουν, ότι στην ταχεία βιοψία «πρέπει ο χειρουργός να έχει εκείνη τη στιγμή άποψη» και για αυτό ο παθολογοανατόμος μετακινήθηκε από το Θεαγένειο προς τον «Άγιο Παύλο», δεδομένου ότι ήταν το μοναδικό νοσοκομείο που είχε περισσότερους από τέσσερις παθολογοανατόμους. Επιπλέον τα δείγματα του Αγίου Παύλου τα επεξεργάζεται το «Ιπποκράτειο», οπότε η «όχληση» του Θεαγένειου αφορούσε μόνο την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών του «Αγίου Παύλου», θεωρούν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Τσαλικάκης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ αναφέρει στη «ΜτΚ» πως «στις προθέσεις του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν εντός των επόμενων ημερών θέσεις παθολογοανατόμων και για τον Άγιο Παύλο και για το Θεαγένειο». Διαβεβαιώνει, δε, τους εργαζόμενους ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Θεαγένειου.

Παράλληλα, ο κ. Τσαλικάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι νέες προκηρύξεις δεν θα καταστούν άγονες όπως συνέβη με τις τελευταίες, εφόσον δίδονται κάποια κίνητρα στους γιατρούς, πέρα από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Υπάρχουν κίνητρα για τους αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς στην περιφέρεια, ενώ ως κίνητρα θεωρούνται οι διατάξεις που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ και η δυνατότητα στους γιατρούς να εξετάζουν μία φορά την εβδομάδα σε ιδιωτικό ιατρείο, συνοψίζει ο ίδιος.

«Στην προσπάθεια να μπορέσω να λειτουργήσω το παθολογοανατομικό έπρεπε να λύσω το θέμα άμεσα. Και πώς θα το έκανα αυτό; Κάνοντας σύμπραξη με ένα ιδιωτικό εργαστήριο. Που σημαίνει αν παραστεί ανάγκη, να φύγουν σκευάσματα να πάνε στο ιδιωτικό εργαστήριο μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις» για τις οποίες η διοίκηση έχει αιτηθεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, λέει από την πλευρά της η Κουρτέλη Ξουρή. Συνολικά η ίδια έχει αιτηθεί 10 προσλήψεις ιατρών που έχουν γίνει αποδεκτές από την ΥΠΕ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ανάγκη ενεργοποίησης της σύμβασης με τον ιδιώτη, όπως λέει η διοικήτρια.

«Όταν ένας γιατρός παίρνει 1.500 ευρώ με αυτές τις συνθήκες και του δίνεις επιπλέον 100 ευρώ είναι κίνητρο για να μη φύγει;», διερωτάται από την άλλη ο κ. Μουρατίδης. Εκτιμά, δε, πως τα χρήματα που ενδεχομένως λάβει ο ιδιώτης από τις αναλύσεις των σκευασμάτων θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την πρόσληψη γιατρών και να αποφευχθεί η σχετική δαπάνη. Ακόμη και στους αναισθησιολόγους που έχει δοθεί μπόνους 400 ευρώ μεικτά τον μήνα, τα κενά στα νοσοκομεία δεν έχουν καλυφθεί, συνεχίζει ο ίδιος.

Το φιλότιμο κρατάει όρθιο το νοσοκομείο

«Το σημαντικότερο θέμα είναι η υποστελέχωση. Μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν χρόνια και τα τελευταία 3-4 ήρθαν μόνο 3-4 νοσηλευτές. Ήρθε ελάχιστο επικουρικό και στην τελευταία προκήρυξη προβλέφθηκαν μόνο 15 νοσηλευτές», παρατηρεί ο πρόεδρος του Σωματείου. Σήμερα σε κάποια ογκολογικά τμήματα του Θεαγένειου με 30 ασθενείς υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια. 

«Μία νοσηλεύτρια κρατάει το τμήμα. Κάτι να πάθει, τι θα γίνει;», διερωτάται και ενημερώνει πως από τις 395 οργανικές θέσεις υπάρχουν 245 μόνιμοι και περίπου 50 επικουρικοί. «Στον COVID πήραμε 25 άτομα και κάποιοι παραιτήθηκαν λόγω συνθηκών. Πρέπει να έρθει προσωπικό γιατί είναι και ‘ιδιαίτεροι’ ασθενείς. Όταν η δουλειά έχει διπλασιαστεί πρέπει και το προσωπικό να αυξηθεί. Δεν μπορούμε να πάρουμε ρεπό. Γύρισαν συνάδελφοι από την αναστολή και επειδή είναι ανεμβολίαστοι δεν τους επιτρέπεται να μπουν στα τμήματα με τα βαριά περιστατικά», προειδοποιεί ο ίδιος.

«Ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από 50. Ο καθένας κάνει δουλειά για δύο άτομα. Τα διεθνή στάνταρ άλλα λένε. Αυτό θα το κάνεις έναν μήνα, έναν χρόνο. Πρέπει να πάρουμε μια ανάσα γιατί μπαίνει και θέμα ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών», τονίζει ο κ. Μουρατίδης, συμπληρώνοντας όμως πως χάρη στην επιμονή και στο φιλότιμο των εργαζομένων δεν παρατηρούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία του Θεαγένειου.

«Προσφέραμε και δεν έχουμε και μία έμπρακτη αναγνώριση του έργου. Από τα μνημόνια και μετά είμαστε και εμείς -40% στους μισθούς. Το 2011 έκοψαν το νοσοκομειακό επίδομα. Τώρα με το ανθυγιεινό γίνεται ένα μπάχαλο. Σε έναν χώρο είμαστε νοσηλευτές και μαίες» οι οποίοι ενώ κάνουν την ίδια δουλειά λαμβάνουν διαφορετικό ύψος επιδόματος, δηλώνει ο κ. Μουρατίδης και κλείνει διαμηνύοντας, ότι δεν γίνεται οι συνάδελφοί του στον ιδιωτικό τομέα να εντάσσονται στα βαρέα και οι δημόσιοι να παραμένουν εκτός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.03.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.