ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική: Τρεχάτε ποδαράκια μου… να βρείτε σπίτι – Η Golden Visa και η μάχη των ξένων με το χρόνο

Στέφανος Μαχτσίρας29 Οκτωβρίου 2022

«Τρεχάματα» στους ξένους που επιθυμούν διακαώς την απόκτηση ακινήτου στην Βόρεια Ελλάδα προκαλεί η επικείμενη αλλαγή του ορίου για την παροχή Golden Visa (επιτρέπει στον κάτοχό της τη δυνατότητα πρόσβασης σε μακρόχρονα καθεστώτα διαμονής όπως στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, τίτλου που απαιτείται για την πολιτογράφηση).

Στην πρόσφατη ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε την αλλαγή στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» μέσω της αύξησης του ορίου από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αύξηση του αποθέματος των προσιτών οικονομικά ακινήτων, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές αγοράς τα νέα ζευγάρια και νοικοκυριά. Ωστόσο η απότομη αύξηση του ορίου, χωρίς κριτήρια, θα ασκήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις στην κτηματαγορά τη στιγμή που ήδη τρέχουν με χίλια οι τιμές.

Μεγάλο ζήτημα προκύπτει σε ό,τι αφορά τον χρόνο εφαρμογής των αλλαγών. Παρότι έχει περάσει πλέον πάνω από ένας μήνας από την αρχική εξαγγελία, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το πότε ακριβώς και με ποιο τρόπο θα ισχύσει η μετάβαση στο νέο καθεστώς. Στην κυβέρνηση ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τις αλλαγές να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2023. Δεν έχει διευκρινιστεί κι ενώ ακόμα «ανθεί» η γραφειοκρατία στις αγοραπωλησίες που θέλουν χρόνο για να ολοκληρωθούν αν θα απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη προκαταβολής ή αν θα αρκεί ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό για την αγορά του ακινήτου δίνοντας το περιθώριο να αποκτηθεί η Golden Visa με το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ.

Όσοι λοιπόν είχαν στις σκέψεις τους να αγοράσουν σπίτι στην ελληνική επικράτεια είτε για να μείνουν είτε για να επενδύσουν τα χρήματά τους, είναι αναγκαίο να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να μην «πιαστούν» στην τσιμπίδα του νέου καθεστώτος.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης από Τούρκους, Ισραηλινούς, Αρμένιους, Σέρβους και Γερμανούς για την αγορά ακινήτου, κατά βάση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την επίδραση του διπλασιασμού του ορίου στις 500.000 ευρώ στη ζήτηση από το εξωτερικό, περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό, δεν αποκλείεται να φρενάρει η αγορά», επισημαίνει η Λίλιαν Δαβίδου, μεσίτρια στην Clock Real Estate.

«Η αύξηση του ορίου για την απόκτηση ακινήτου στις 500.000 ευρώ θα πλήξει ιδιαίτερα τη Χαλκιδική και μας προβληματίζει έντονα. Από τότε που έγινε γνωστή αυτή η αλλαγή πολλοί ξένοι, κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι αλλά και Ουκρανοί και Ρώσοι τρέχουν να πραγματοποιήσουν αγορές στην Χαλκιδική με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να καταγράφεται στο πρώτο πόδι. Από την άλλη πλευρά, επικρατεί κι ένα μούδιασμα στην αγορά για το τι θα φέρει ο διπλασιασμός του ορίου», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.

«Οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν γίνεται να τελειώσουν από τη μία μέρα στην άλλη, συνεπώς πολλοί φρενάρουν τις αγορές τους, το 85% των αγοραστών ενδιαφέρεται για ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ, δεν υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα αξίας 500.000 ευρώ», εξηγεί.

Το ένα τρίτο των συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στις αγορές που γίνονται για την απόκτηση της Golden Visa, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Eteron. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά ακίνητα αγοράζονται σε διπλάσιες έως και τριπλάσιες τιμές προκειμένου να είναι μέσα στο κατώτερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

Eίναι ενδεικτικό πως σε πέντε χρόνια εφαρμογής του προγράμματος (2014-2019) η Ελλάδα ενέκρινε το 20% των Golden Visas στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.563) και έφερε το 10% των συνολικών εσόδων (1,89 δισ. ευρώ). Αιτία είναι ότι μέχρι να ισχύσουν οι νέες αλλαγές η Ελλάδα παρείχε μία από τις φθηνότερες Golden Visas στην Ε.Ε.