Υπό κατάληψη τελεί από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, στην οδό Μαρία Κάλλας, όπου εδώ και δέκα χρόνια οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους σε προκάτ αίθουσες.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου προχωρούν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα.
Όπως εξηγεί στο makthes.gr ο κ. Γιώργος Τόδας, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, 216 μαθητές Λυκείου κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες ενώ δεν επαρκεί ο χώρος για τα μαθήματα προσανατολισμού. «Έχουν μόλις δέκα αίθουσες, χωρίς βοηθητικές, ώστε να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα προσανατολισμού. Υπάρχει μόνον μία αίθουσα της πληροφορικής», εξηγεί. Συμπληρώνει ότι πρόκειται για σιδηροκατασκευές που προορίζονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και «δεν προβλέπεται να είναι οι μαθητές για δέκα και 15 χρόνια σε προκάτ». Ο ίδιος τονίζει βέβαια πως το κτιριακό στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τεράστιο ζήτημα. «Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει σχολεία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον νομό Θεσσαλονίκης, περιμένουμε να γίνουν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 32 κτίρια και λόγο της οικονομικής κρίσης έχουν μείνει όλα πίσω», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ.
Το 5ο ΓΕΛ στεγαζόταν στο διατηρητέο στην οδό Κριεζώτου, όπου όμως λόγω ακαταλληλότητας, τα παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στις προκάτ αίθουσες έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης. «Το 2016 ξεκίνησαν τα έργα και ενώ ήταν το σχολείο να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2022, η εταιρία πήρε παράταση για ακόμη έναν χρόνο. Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο αυτό το κτίριο θα είναι λειτουργικό. Γίνονται εργασίες με ενέσεις τσιμέντου ώστε να μπορεί να σταθεί το συγκεκριμένο κτίριο, διότι το υπόγειο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Θα πρέπει λοιπόν, όταν ολοκληρωθεί, να έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών», καταλήγει ο κ. Τόδας.