ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Θεσσαλονίκη - Υποψήφιοι ΚΚΕ: Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά

MakThes Team04 Μαΐου 2023

«Τραγικές» χαρακτήρισαν τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στη χώρα μας οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής και Γιάννης Μάντζας σε συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα των Ρομά που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Ο κ. Δελής σημείωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπονόμευσαν ή χειροτέρεψαν την θέση των Ρομά και τους κάλεσε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ δεν έχει σχέση με τα αστικά κόμματα που συντηρούν πελατειακές σχέσεις με τους Ρομά για τις ψήφους» είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως προτεραιότητα για την κοινωνική τους ένταξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Ειδικά στον Δενδροπόταμο όπου κατοικούν πολλοί Ρομά, το ποσοστό του αναλφαβητισμού ξεπερνά το 48% και η νεανική παραβατικότητα είναι σε υψηλά ποσοστά» πρόσθεσε ο κ.Δελής.

Για τον κίνδυνο να χάσουν πολλοί Ρομά τα σπίτια τους μετά από δάνεια που πήραν πριν από 20 χρόνια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν, μίλησε ο κ. Μάντζας χαρακτηρίζοντας τη στέγαση ως το κυριότερο σημείο για την ένταξη. «Είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν πολλοί σε αστεγία και να δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί ενώ η τραγική εικόνα διαβίωσης των Ρομά είναι ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων» σημείωσε. Σημαντικός παράγοντας ένταξης όπως είπε, παραμένει η εκπαίδευση. Σχολιάζοντας, άλλωστε, το φαινόμενο των πρόωρων γάμων που αποτρέπει κυρίως κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο, το καταδίκασε, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται βαθύτερη προσέγγιση. Σύμφωνα δε με τον κ. Δελή, το φαινόμενο των πρόωρων γάμων αποτελεί μέρος μιας κλειστής και περιθωριοποιημένης κοινωνίας που όμως, όσο θα εντάσσεται στην κοινωνία, τόσο θα μειώνεται.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.