Τη δημιουργία Τεχνόπολης – Τεχνολογικού πάρκου που θα καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης έκτασης 757 στρεμμάτων στη δημοτική κοινότητα Περαίας - στην οποία θα γίνουν και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης - δράσεις τουρισμού και αναψυχής στο βορειοανατολικό τμήμα, αλλά και ελεύθερο χώρο με αστικό πράσινο σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό, είναι οι κύριες χρήσεις γης που προτείνονται στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς (ThessIntec) σε ακίνητο 1.160 του αγροκτήματος το δήμου Θερμαϊκού.
Ο φιλόδοξος σχεδιασμός για το Τεχνολογικό Πάρκο προχωρά κανονικά, ενώ σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το “πράσινο φως”, γνωμοδοτώντας θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προκειμένου να υλοποιηθεί στο επόμενο στάδιο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου το Τεχνολογικό Πάρκο, που είναι σε εξέλιξη, καταλαμβάνει συνολική έκταση 757 στρεμμάτων, σε απόσταση 1.400 μέτρων από το κέντρο της Περαίας, στην παραλιακή ζώνη, κοντά στα όρια με τον δήμο Θέρμης και κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Μάλιστα στο αγροτεμάχιο αυτό υπάρχουν οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ που καταλαμβάνουν 2.500 τ.μ. και όλη η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη και ως εκ τούτου αναξιοποίητη.
Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, όπως εξήγησε η κ, Πατουλίδου εντάσσεται στην κατηγορία Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου – Τεχνόπολη, που σύμφωνα με το Νόμο (Ν. 3982/2011) είναι ο χώρος «όπου εγκαθίστανται επιχειρηματικές δραστηριότητες νέας και υψηλής τεχνολογίας ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή επάρκεια περιβάλλοντος».
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
Με βάση τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, οι κατασκευές, δηλαδή η δόμηση (κτήρια ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων), προτείνεται να γίνουν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του αγροτεμαχίου, ενώ οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι (κοινόχρηστος χώρος πρασίνου 90 στρεμμάτων) στο νότιο και δυτικό τμήμα.
Ακόμη, προβλέπεται ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και ενυδρείο στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου, ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα προβλέπεται να εγκατασταθούν οι υποστηρικτικές υποδομές (αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής).
Με βάση το σχεδιασμό, στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου, στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτήριου και εστίασης για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και επισκεπτών. Προβλέπεται επίσης στο γειτνιάζον τμήμα με τον αιγιαλό να δημιουργηθεί εκτός του χώρου πρασίνου και περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι έχει ήδη εκπονηθεί γεωτεχνική έρευνα – μελέτη και προμελέτη υδραυλικής αντιπλημμυρικής προστασίας.