Οι νέες τάσεις στην επικοινωνία, τα μέσα και τη δημοσιογραφία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας της 7ης Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy - THISAM), που διοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Αντικείμενο των σημερινών εργασιών της Ακαδημίας, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, στη Θεσσαλονίκη, ήταν η επίδραση των νέων τεχνολογιών στη δημοσιογραφία, οι στρατηγικές που αναπτύσσονται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, τα επιχειρηματικά μοντέλα στα μέσα, η ψηφιακή διπλωματία και ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αντιμετωπίζει την ειδησεογραφία.
O Christoph Schmidt, καθηγητής διοίκησης Μέσων και Οικονομικών, επικεφαλής του Ακαδημαϊκού Τμήματος της Ακαδημίας Deutsche Welle αναφέρθηκε στις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών σε πρακτικές της δημοσιογραφίας και στις στρατηγικές που αναπτύσσονται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.
Οι συμμετέχοντες στη Θερινή Ακαδημία, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιογραφία ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου από τους δημοσιογράφους.
Όπως τονίστηκε, σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι πλέον χρησιμοποιούν online εργαλεία για έρευνα και ρεπορτάζ και οι ιστοσελίδες παίζουν σημαντικό ρόλο για την συγκέντρωση πληροφοριών για τα μέσα, τον εντοπισμό ιδεών για ρεπορτάζ, τη συγκέντρωση οπτικού και άλλου υλικού, τη δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών.
Ωστόσο ο κ. Schmidt επισήμανε ότι υπάρχουν περιορισμοί για τη δημιουργία πρωτότυπων και ερευνητικών ρεπορτάζ που απαιτούν ανθρώπινη κριτική ικανότητα και προοπτική και υπογράμμισε ότι νέες τεχνολογίες και ρομπότ δεν μπορούν να αναλάβουν την ηθική ευθύνη στη διαδικασία αυτή.
Παράλληλα μίλησε για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης από τη χρήση νέων τεχνολογιών ενώ ανέφερε ότι τέτοιου είδους αλλαγές έχουν υπάρξει και λόγω του αντίκτυπου της τεχνολογίας στη δημοσιογραφία και ειδικά στις σχέσεις μεταξύ των δημοσιογραφικών οργανισμών και του κοινού.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στις σημερινές εργασίες της Ακαδημίας, ο Νίκος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της επικοινωνίας.
Στις καταστάσεις που δημιουργούνται σε ένα νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια της Προεδρίας της κυβέρνησης Αλεξάνδρα Δρόσου τονίζοντας ότι η επικοινωνία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αντιμετώπισης όλων των σύγχρονων προκλήσεων.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε: «μέσα από συλλογικές προσπάθειες είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο τα μέσα να μπορούν να μεταφέρουν την αλήθεια, προασπίζοντας τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας».
Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση ειδικής ομάδας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αντικείμενο εργασίας τα σημαντικά ζητήματα των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας και ειδικά το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.
Επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη, και σχολίασε ότι οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αναγνωρίστηκαν ως πολύ σημαντικές από την ΕΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την Unesco και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιος Περδικάρης τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, η εξάπλωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και τον τρόπο που εργαζόμαστε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
«Το θέμα είναι όχι να φοβηθούμε αυτή την πρόοδο αλλά να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες. Πρέπει να κατακτήσουμε την ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης, της παιδείας και της πρακτικής εξάσκησης των επαγγελματιών στον τομέα της ενημέρωσης και της πληροφορίας» πρόσθεσε.
Για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη δημιουργία διεθνών συνεργασιών, με στόχο την εποικοδομητική ακαδημαϊκή και επιστημονική συνεργασία, μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Ο ίδιος σχολίασε ότι η πόλη μπορεί να καταστεί σημαντικός πυλώνας συνδέσεων ανθρώπων, ιδεών, πρωτευουσών και οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς ήταν πάντα κέντρο συνεργασίας και σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.
Στις αλλαγές που συντελούνται σε ψηφιακό επίπεδο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. «Η δουλειά μας είναι να φοβόμαστε λιγότερο αυτό που έρχεται. Δεν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει φοβούμενοι τις αλλαγές» τόνισε.
Σχετικά με τον ρόλο της Θεσσαλονίκης σε έναν ψηφιακό κόσμο που αναπτύσσεται ραγδαία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε: «τα άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη καθιστούν πλέον τη Θεσσαλονίκη μια ελκυστική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες. Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη στην οποία ευδοκιμούν η ανταλλαγή ιδεών, ενώ οι φωνές από διαφορετικά παρελθόντα συναντώνται για να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά εξαιρετικό. Σήμερα, όσο αρχίζουμε αυτή την ακαδημία δημοσιογραφίας χτίζουμε πάνω σε αυτή την περήφανη παράδοση, αγκαλιάζοντας τη δύναμη των μέσων και την ικανότητά τους να διαμορφώνουν τον κόσμο μας».