ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

THISAM 2024: Η μεγαλύτερη συνάντηση της Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ (βίντεο, φωτ.)

Γιάννης Γκουμάκης13 Ιουλίου 2024

Με θέμα «Αποκαλύπτοντας τα μέσα ενημέρωσης του αύριο: Προκλήσεις και εργαλεία στην επικοινωνία» και με περισσότερους από 20 συμμετέχοντες απ' όλο τον κόσμο ολοκληρώθηκε η φετινή Θερινή Ακαδημία του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, μία διοργάνωση θεσμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος τα τελευταία χρόνια.

Η 8η Θερινή Διεθνής Ακαδημία Δημοσιογραφίας Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την παρασκευή 12 Ιουλίου, διεξήχθη φέτος στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος η THISAM συγκέντρωσε συμμετέχοντες απ' όλες τις ηπείρους του κόσμου, με πάθος για τη δημοσιογραφία και με σκοπό τον εμπλουτισμό γνώσεων πάνω σε ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο γραμματισμός των ΜΜΕ, η δημόσια διπλωματία.


Οι πολλές ενότητες της Ακαδημίας περιλαμβάνουν διαδραστική συμμετοχή μέσω παρουσιάσεων, δικτύωση και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων. Δημοσιογράφοι πρώιμης καριέρας, φοιτητές, επιχειρηματίες μέσων ενημέρωσης, μελετητές, ηγέτες ΜΚΟ και ηγέτες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης, μαζί με καταξιωμένους ακαδημαϊκούς του χώρου της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας συγκρότησαν και φέτος την ομάδα των συμμετεχόντων, από ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το πανεπιστήμιο του Temple, το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, του Μάριμπορ της Σλοβενίας, της Σεούλ, του Hallym της Κορέας και την Deutsche Welle Academy.

Νίκος Παναγιώτου: Αναδεικνύουμε το ΑΠΘ και τις δυνατότητές του

«Διοργανώνουμε και φέτος τη Θερινή Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Media Summer Academy) η οποία είναι μία πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε με το συνάδελφο Χρήστο Φραγκονικολόπουλο πριν από 8 χρόνια που αναδεικνύει τη χώρα μας, τις δυνατότητές μας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αποτελεί μάλιστα και ένα σημείο διεθνούς συνάντηση συνεργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών», σημειώνει στο Makthes.gr, ο Καθηγητής τμήματος Δημοσιογραφίας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Θερινής Ακαδημίας, Νίκος Παναγιώτου.

«Το θέμα της φετινής ακαδημίας είναι τα new trends in media and journalism, μία πρωτοβουλία που προσελκύει η κάθε χρόνο περισσότερα από 30 άτομα από το εξωτερικό από Ινδία, Αφρική, Αμερική, Ευρώπη και Ασία και είναι κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς συνιστά μία προσπάθεια η οποία φέρνει κοντά 12 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Αποτελεί πόλο έλξης αλλά το κυριότερο αναδεικνύει τη σύγχρονες τάσεις στη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ.», επισημαίνει. 


Οι σύγχρονες εξελίξεις στην κάλυψη διεθνών θεμάτων, το κεντρικό θέμα της εφετινής THISAM

«Ξεκινήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη πριν 4 χρόνια το 2018 και ήταν αυτό το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε το έναυσμα για να συζητήσουμε περαιτέρω. Φέτος η έμφαση μας συνεχίζει να είναι και στο ai, στην παραπληροφόρηση, στο γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης το οποίο αποτελεί ένα σταθερό θέμα αλλά φέτος ειδικά συζητάμε για τη σύγχρονες εξελίξεις στην κάλυψη διεθνών θεμάτων», τονίζει ο Νίκος Παναγιώτου.



Δημήτρης Μπούρας: Ευκαιρία στους φοιτητές να πειραματιστούν και να φέρουν αποτελέσματα

Ο Δρ. Δημήτρης Μπούρας, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, φωτογράφος, ντοκιουμενταρίστας που βρέθηκε και για 4η χρόνια στη THISAM ως ομιλητής, τόνισε παράλληλα πως η διάδραση ανάμεσα στους φοιτητές είναι καταπληκτική ενώ είναι εμφανής η πολυπολιτισμικότητα και η δημιουργική ευκαιρία στους φοιτητές να πειραματιστούν να δουλέψουν και να φέρουν αποτελέσματα.

«Είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμάς να τους προσφέρουμε υλικό που πρωτίστως θα δημιουργήσει σκέψη ερωτήματα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα. Προσφέρουμε βιβλιογραφία, πηγές και ουσιαστικά όχι ξηρή, τυπική γνώση σε κονσέρβα», σημειώνει.

Στην φετινή THISAM βρέθηκαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί όπως ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & ΜΜΕ στο ΑΠΘ και κάτοχος της Εδρας Jean Monnet, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, η Aphrodite Salas, Assistant Professor στο Concordia University, ο Peter Caks, Teaching assistant στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, η Tena Perisin, καθηγήτριας το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Παραγωγής Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, ο Shin Dong Kim, Καθηγητής στο Media School, του Πανεπιστημίου του Hallym της Κορέας, ο καθηγητής και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ Γιάννης Κοτσιφός και άλλοι.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.