Την Κυριακή 21/1 έφυγε από τη ζωή η Νόρα Λουκίδου. Υπηρέτησε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες ως Καθηγήτρια και επί μία διετία ως Διευθύντρια, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του, και κυρίως σε εκατοντάδες νέους και νέες που φοίτησαν στην – και αποφοίτησαν από την – τάξη της.
Επίσης, επί σειρά ετών υπηρέτησε την Κ.Ο.Θ. ως Κορυφαία Α', ενώ εμφανίστηκε πολλές φορές με την Κ.Ο.Θ. ως σολίστ, όπως και με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελέστηκε χθες, Δευτέρα 22.01.2024 στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας - Κηφησιά
Το βιογραφικό της
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thymiscompetition.gr, η Νόρα Λουκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη της κυρίας Ίντας Μαργαρίτη και αργότερα του Αθανασίου Κοντού, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της παμψηφεί με «Άριστα», καθώς και το Α’ Βραβείο. Κέρδισε το Α’ Βραβείο Πιάνου στον Α’ Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της «Τέχνης» και, με υποτροφία, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, κοντά στον διάσημο καθηγητή πιάνου της “Royal Academy of Music”, Harold Craxton.
Το πλούσιο ρεπερτόριό της, καλύπτει όλη τη γκάμα της πιανιστικής τέχνης, με έργα κλασσικών, ρομαντικών, μοντέρνων και σύγχρονων συνθετών, για σόλο πιάνο αλλά και ορχήστρα. Στις εμφανίσεις της σε ατομικά ρεσιτάλ, καθώς και ως σολίστ με ορχήστρες, παρουσίασε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμφανίσθηκε κατ’ εξακολούθηση ως σολίστ με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ., τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., καθώς και με ορχήστρες εγχόρδων με διαπρεπείς Έλληνες και ξένους μαέστρους.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις σημαντικές συνεργασίες της υπήρξαν οι: ο ιδρυτής της Κ.Ο.Θ., Σόλωνας Μιχαηλίδης, Γιώργος Θυμής, Κοσμάς Γαλιλαίας, Βύρωνας Κολάση, Ανδρέας Παρίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Αλέκος Συμεωνίδης, Λεωνίδας Ζώρας, Δημήτρης Αγραφιώτης, John Lubbock, Kurt Woess, Jonescu – Galati, Eliodor Rau, Sayard Stone, Wermer Marihart, Fournie Karol Struja και άλλους.
Εμφανίσθηκε κατ’ επανάληψη σε πολλές συναυλίες ως σολίστ στη Ρουμανία, με τις συμφωνικές ορχήστρες “Filarmonica de StatArad”, “G. Dima Brasou”, “Filarmonia Hungarica”. Σε αφιέρωμα στον συνθέτη Βασ. Θεοφάνους, παρουσίασε, επίσης στα «Δημήτρια», όλα τα έργα του, τα οποία ηχογραφήθηκαν ειδικά για CD. Υπήρξε ιδρύτρια του “Trio” Βορείου Ελλάδος.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δράση, η Νόρα Λουκίδου όλα αυτά τα χρόνια, δίδαξε ως Τακτική Καθηγήτρια Έδρας του πιάνου στο Κ.Ω.Θ., κατέχοντας, επίσης, τη θέση του Μουσικού (Κορυφαίας Α’) της Κ.Ο.Θ.
Είναι τακτικό Μέλος, ακόμη, της Κριτικής Επιτροπής των διαγωνισμών πιάνου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. στην Αθήνα και Μέλος της Οργανωτικής και Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες της Δ.Ε.Θ.
Η Νόρα Λουκίδου τιμήθηκε από τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαίν», ανέλαβε για δύο χρόνια την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου. Πολλοί από τους μαθητές της, διαπρέπουν σήμερα στον μουσικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συλλυπητήρια από τους φορείς της πόλης
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης/State Conservatory Thessaloniki
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ, ο Διευθυντής και η μεγάλη Οικογένεια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη την Νόρα Λουκίδου, η οποία έφυγε από την ζωή την Κυριακή 21/1. Παράλληλα με την προσφορά της στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Νόρα Λουκίδου υπηρέτησε το ΚΩΘ επί δεκαετίες ως Καθηγήτρια και επί μία διετία ως Διευθύντρια, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του, και κυρίως σε εκατοντάδες νέους και νέες που φοίτησαν στην – και αποφοίτησαν από την – τάξη της.Καλλιτέχνιδα δυναμική και παθιασμένη επί σκηνής, παιδαγωγός απαιτητική αλλά ταυτόχρονα γεμάτη αγάπη, υπευθυνότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους μαθητές της, αειθαλής, γενναιόδωρη προς όλους, θα θυμόμαστε πάντα την Νόρα Λουκίδου ως μία μεγάλη κυρία του πιάνου και της ελληνικής μουσικής ζωής στο β΄ μισό του 20ου αιώνα.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
Σύλλογος Καθηγητών Κ.Ω.Θ.
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Νόρα Λουκίδου,χαρισματική πιανίστα, εξαίρετη καθηγήτρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Διευθύντριά του.
Αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική και την υπηρέτησε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό, συνέπεια, ανιδιοτέλεια και μετριοφροσύνη.
Της είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 22.01.2024 στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας - Κηφισιά.
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Thessaloniki State Symphony Orchestra
Έφυγε σήμερα από τη ζωή η σπουδαία Θεσσαλονικιά πιανίστα Νόρα Λουκίδου, που επί σειρά ετών υπηρέτησε την Κ.Ο.Θ. ως Κορυφαία Α', ενώ εμφανίστηκε πολλές φορές με την Κ.Ο.Θ. ως σολίστ, όπως και με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες.Με αυτή στο πιάνο και με τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη μαέστρο, κυκλοφόρησε το 1970 και ο πρώτος δίσκος της Κ.Ο.Θ. στις Η.Π.Α. μάλιστα, από τον J.L. Mill, με έργα Rachmaninoff και McDowell.
Γιώργος Κωνσταντινίδης - Πρόεδρος ΚΩΘΜε βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε την σπουδαία πιανίστα και μεγάλη παιδαγωγό Νόρα Λουκίδου. Η Νόρα, συνέδεσε τη ζωή της με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, υπήρξε μία κορυφαία ερμηνεύτρια και από τους πρωτεργάτες της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης μας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Με την απώλεια της ολοκληρώνεται ο κύκλος μίας γενιάς πρωτοπόρων καλλιτεχνών, που μέσα στην πενία της μεταπολεμικής Ελλάδος είχαν το όραμα, τις γνώσεις, το σθένος, την επιμονή και την αγάπη για τη μουσική ώστε να εξελίξουν την τέχνη στον τόπο μας. Τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Για εμένα δε προσωπικά, η απώλεια της δικής μου Νόρας είναι δυσβάσταχτη καθώς συνέδεσα όλη μου την ζωή με την ύπαρξη της, από τα μαθητικά χρόνια του Ωδείου, από τη φιλία της με τους γονείς μου, τους αδελφικούς δεσμούς της με τον καθηγητή μου Γιώργο Θυμή, μέχρι τη συνεργασία μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, την ανελλιπή παρουσία της σε όλες τις καλλιτεχνικές μου δράσεις και τις εποικοδομητικές συζητήσεις μας. Θα είναι πάντα η Νόρα μου και θα είμαι ο Γιωργάκης της.0:12 / 1:27All reactions:160160
φφ