ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θόδωρος Καράογλου: Το Πάσχα δίνουμε εξετάσεις!

Νίκος Οικονόμου19 Απριλίου 2020

«Φέτος το Πάσχα δίνουμε εξετάσεις. Είναι το μεγάλο crash test, το οποίο οφείλουμε να περάσουμε με άριστα. Ας μη πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων όσα σημαντικά πετύχαμε». Αυτό τονίζει λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη» ο Θόδωρος Καράογλου. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» τονίζει ότι αν όλα πάνε καλά «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων μετά τις Άγιες Ημέρες», και μιλά για μια κανονικότητα που θα είναι μια «σταδιακή και μακρόσυρτη διαδικασία».

Για την επόμενη ημέρα τονίζει ότι «θα βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες», παραδέχεται όμως ότι «δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Θα υπάρξει ύφεση αλλά θα είναι παροδική και του χρόνου θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Για τις απώλειες στον τουρισμό προτείνει ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χαμένων εσόδων και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και τον περιορισμό των χερσαίων περασμάτων στη Βόρεια Ελλάδα από 13 σε 4 χερσαίες πύλες όπου ιατρικό κλιμάκιο θα ελέγχει όσους περνούν τα σύνορα. Τέλος για το σενάριο πρόωρων εκλογών απαντά: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι θεσμικός και πως τηρεί το λόγο του. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023».

Κύριε Καράογλου, εφτά εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα γενική είναι η εκτίμηση ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού ήταν και είναι καλές. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό;

Οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η άμεση και έγκαιρη λήψη μέτρων από την Πολιτεία, που περιόρισαν την εξάπλωση της πανδημίας. Ο δεύτερος είναι η αυτοσυγκράτηση και η αυτοπειθαρχία που επέδειξαν οι συμπατριώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ακολούθησε με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Ο τρίτος είναι η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε 24 ώρες το 24ωρο το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, το οποίο κάτω από δύσκολες συνθήκες έδωσε με αυταπάρνηση τη μάχη απέναντι σε έναν δυνατό και αόρατο εχθρό. Χάρη στα παραπάνω, η Ελλάδα έγινε το σωστό παράδειγμα στην Ευρώπη για το πως αντιμετωπίζεται ο κορονοϊός, αφού φαίνεται ότι κερδίζουμε τη μάχη με το χρόνο και ελέγχουμε τη μετάδοση του ιού.

Πόσο κρίσιμες είναι οι ημέρες του Πάσχα για την επόμενη ημέρα; Και γιατί;

Είναι οι πλέον καθοριστικές, διότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά! Με λίγα λόγια, τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας δίνουμε εξετάσεις. Είναι το μεγάλο crash test, το οποίο οφείλουμε να περάσουμε με... άριστα! Όσο πιο πιστά ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια να μη ζήσουμε στιγμές σαν της Ιταλίας. Ας μη πετάξουμε, λοιπόν, στον κάλαθο των αχρήστων όσα σημαντικά πετύχαμε αυτές τις εβδομάδες.

Τι θα λέγατε στον κόσμο; Τι στάση πρέπει να κρατήσει ενόψει της Ανάστασης, αλλά και του παραδοσιακού σουβλίσματος του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα;

Απευθύνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, με την υγεία μας δεν παίζουμε. Φέτος το Πάσχα δεν πάμε στα χωριά μας. Περνούμε την Κυριακή της Ανάστασης στο μπαλκόνι, μακριά από συγγενείς και φίλους. Μένουμε σπίτι ώστε να βγούμε νικητές από τη σκληρή δοκιμασία και του χρόνου να ψάλλουμε όλοι μαζί το "Χριστός Ανέστη". Εκείνο που έχει πραγματική σημασία σήμερα είναι όταν μετρηθούμε το βράδυ της Ανάστασης του 2021 να μη λείπει κανείς.

Υπήρξαν βέβαια όλο αυτό το διάστημα και παραφωνίες. Αναφέρομαι στα περιστατικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και στις δύο περιπτώσεις των ιερέων στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Πως θα τις σχολιάζατε;

Στον κ. Βαρουφάκη αρέσει να προκαλεί γιατί πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνει αντισυμβατικός. Τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε παρόμοιο επεισόδιο στο αεροδρόμιο "Σαρλ Ντε Γκωλ" του Παρισιού, όταν αρνήθηκε έλεγχο από Γάλλο αστυνομικό ξεστομίζοντας και πάλι το κατακριτέο "ξέρεις ποιος είμαι εγώ...". Όπως τότε, έτσι και τώρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη. Και στις δυο περιπτώσεις αποτελεί το λάθος παράδειγμα, επικαλούμενος μάλιστα τη βουλευτική του ιδιότητα.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις των ιερέων, οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Πολιτείας είναι ξεκάθαρες. Για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση οι Θείες λειτουργίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Ο κορονοϊός εξακολουθεί να μας απειλεί, άρα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Ζούμε έκτακτες καταστάσεις που επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Σε όλους μας λείπει η Εκκλησία τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, είμαι και εγώ στεναχωρημένος που δεν θα προσκυνήσω τον Επιτάφιο, όμως το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό. Οδηγός μας πρέπει να είναι το μήνυμα του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πολύ εύστοχα παρατήρησε ότι "από την πανδημία δεν κινδυνεύει η πίστη μας, οι πιστοί κινδυνεύουν!

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως κρίνετε τη μέχρι στιγμής στάση του στην υγειονομική κρίση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τις συνέπειες των επιλογών του. Όπως συνέβη με την επίθεση στον Έβρο, έτσι και με τον κορονοϊό, δεν αφουγκράστηκε την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας να υπάρχει ομοφωνία του πολιτικού κόσμου σε στιγμές εθνικών κρίσεων. Με τη στάση του οδηγείται στην πολιτική απομόνωση, όπως μαρτυρούν εξάλλου οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι χάρη στην έγκαιρη και υπεύθυνη στάση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων ως ηγέτης. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδείκνυε πολιτική ωριμότητα, δεδομένου ότι ο λαϊκισμός είναι στο dna του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποδείχθηκε από την πρώτη στιγμή, όπου ο ένας απειλούσε ότι "θα λογαριαστούμε μετά", ο άλλος χρησιμοποίησε χυδαίο και ρεβανσιστικό λόγο, ενώ τρίτο στέλεχος μίλησε για "ξεμπρόστιασμα" μετά τη λήξη της πανδημίας.

Πότε βλέπετε να χαλαρώνουν τα μέτρα; Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά και σε φάσεις. Πότε βλέπετε να συμβαίνει αυτό; και με ποια σειρά;

Κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σεναρίου για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Εφόσον πάμε καλά το Πάσχα, δεν έχουμε δηλαδή αύξηση της διασποράς του ιού ή θανάτους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αμέσως μετά τις Άγιες Ημέρες. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα είναι μια σταδιακή και μακρόσυρτη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει συνεχή προσοχή και σύνεση.

Να πάμε λίγο στα της επόμενης ημέρας. Όλοι την θεωρούν πολύ δύσκολη και για την Ελλάδα, που προέρχεται από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Πως θα την σκιαγραφούσατε;

Εκείνο που προέχει είναι η μετά κορονοϊού εποχή να βρει όρθια την κοινωνία και την οικονομία μας, για αυτό αγωνιζόμαστε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε όλα τα πεδία. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Θα υπάρξει ύφεση αλλά θα είναι παροδική και του χρόνου θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό συμβάλλει ότι σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα των συμπατριωτών μας είναι σταθερό χάρη στις υποστηρικτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Τα μέτρα που λάβαμε για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, παρέχοντας ασφάλεια σε όσους αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Και στην προκειμένη περίπτωση, η ασφάλεια που παρέχουμε ως κράτος είναι ίσως το πιο δυνατό... αντιβιοτικό.

Αρκεί το όπλο της αξιοπιστίας που κατέκτησε η Ελλάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας; Σε ένα υφεσιακό παγκόσμιο περιβάλλον μπορούν να κερδηθούν επενδύσεις για τη χώρα μας ή μήπως αυτό είναι ουτοπία;

Η καλή διαχείριση που ακολουθεί η Ελλάδα, μας επιτρέπει η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη ημέρα να είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται και ενισχύεται διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό φροντίζουμε να διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να κερδίσουμε όλοι μαζί το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Πάρτε ως παράδειγμα το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης "Αντώνης Τρίτσης" που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσω αυτού, που είναι ο διάδοχος του "Φιλόδημου", την επόμενη τριετία σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα προχωρήσουν νέα έργα και νέες υποδομές που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Το επισημαίνω για να σας δείξω ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας αξιοπιστίας είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά εξίσου καθοριστική είναι η ύπαρξη ρεαλιστικών σχεδίων και προγραμμάτων με αρχή, μέση και τέλος.

Μεγάλο πρόβλημα και ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει ο τομέας του τουρισμού, όπου οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Τι πρέπει να γίνει; Και τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ενισχύσεων για να μην ξεφύγουν ξανά τα δημοσιονομικά της Ελλάδας;

Μοιραία, οι επιπλοκές της πανδημίας επηρεάζουν τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας και είναι ο κλάδος με την υψηλότερη συμβολή στο ΑΕΠ.

Στο ερώτημά σας «τι πρέπει να γίνει», έχω προτείνει την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού. Φρονώ ότι το κράτος, βάζοντας συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να στρέψει τις οικογένειες στον εγχώριο τουρισμό, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί ένα μέρος των χαμένων εσόδων και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση. Προφανώς ο εσωτερικός τουρισμός δεν αρκεί για να αναπληρώσει τις απώλειες από τους τουρίστες του εξωτερικού, μπορεί όμως κάλλιστα να προσφέρει πολύτιμες "ανάσες". Όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, όπως γνωρίζετε έχουμε 13 χερσαία περάσματα, από τους Κήπους του Έβρου έως την Κρυσταλοπηγή. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των τουριστών που δεχόμαστε στη Μακεδονία και τη Θράκη έρχεται οδικώς από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, εκτιμώ ότι φέτος πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές μόνο τέσσερις χερσαίες πύλες όπου ιατρικό κλιμάκιο θα ελέγχει όσους περνούν τα σύνορα εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διακινδυνεύσουμε το φθινόπωρο να ζήσουμε και πάλι καταστάσεις πανδημίας.

Και με την ευκαιρία: Ακούγεται μια κριτική ότι ανοίξατε πολύ το πουγκί με τις ενισχύσεις. Τι απαντάτε;

Η εξίσωση της οικονομίας έχει δυο παράγοντες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με βάση τις αντοχές και δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας δίνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν εκείνοι που σήμερα μας κατηγορούν ως "ανοιχτοχέρηδες" εάν δεν προχωρούσαμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας...

Θα έχετε ακούσει τη συζήτηση που γίνεται παρασκηνιακά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στη λογική ότι με άλλα δεδομένα εκλέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούλιο του 2019 και άλλα ισχύουν σήμερα. Τι λέτε επ’ αυτού;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι θεσμικός και πως τηρεί το λόγο του. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους, τον Ιούνιο του 2023.

Βλέπετε ότι προκύπτει και κάτι θετικό από αυτήν την κρίση;

Αυτό που κρατώ είναι ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και ότι η υπευθυνότητα, η συστράτευση και ο "καθαρός" λόγος έγιναν και πάλι μέρος της ζωής μας. Πρόκειται για χαρακτηριστικά τα οποία έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες από την πατρίδα μας, επιτρέποντας να εμφανιστούν φαινόμενα πολιτικού κομπογιαννιτισμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.