ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Θωμάς Παπαδόπουλος: «Η ανάγκη μιας καινούργιας προοπτικής το διακύβευμα των εκλογών»

Βαγγέλης Στολάκης18 Μαΐου 2023

Την πεποίθησή ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις κάλπες που θα «στηθούν» την ερχόμενη Κυριακή θα είναι ο νικητής της διαδικασίας εξασφαλίζοντας ισχυρό διψήφιο ποσοστό, εκφράζει μιλώντας στο makthes.gr ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Θωμάς Παπαδόπουλος. Καρδιολόγος στο επάγγελμα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως ιδιώτης αλλά και ως άμισθος Επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών και την επόμενη ημέρα και ιεραρχεί τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής;

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 21 Μαΐου έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό το γεγονός δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν απαλλαγμένοι από το άγχος του πλειοψηφικού συστήματος, το οποίο με τη λογική της χαμένης ψήφου, εκβιάζει τη θέληση του εκλογικού σώματος. Για μένα το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η ανάγκη μιας καινούργιας προοπτικής και μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης που να προωθεί αρχές όπως η αξιοκρατία, η διαφάνεια και το κράτος δικαίου, απέναντι σε μία πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ και την χαρακτήρισαν οι υποκλοπές, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και η εύνοια προς τα πολύ μεγάλα συμφέροντα.

Το κόμμα σας στοχεύει σε ισχυρό διψήφιο ποσοστό προκειμένου να συμμετέχει σε συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Πως προσδιορίζεται το ποσοστό αυτό;

Το κόμμα μου, όπως και κάθε κόμμα στοχεύει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. ‘Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό σε επίπεδο πάνω από 12%, σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι συγκεντρωμένη μονάχα γύρω από δύο πολιτικές προσεγγίσεις και ζητά από εμάς να έχουμε ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Λέτε «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» και παράλληλα ότι δεν θα υποδείξετε τα πρόσωπα σε περίπτωση που υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

Οι δύο αρχηγοί, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι δεν είναι κατάλληλοι για να στηρίξουν μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ Μητσοτάκης αντίθετα με τις διακηρύξεις του για εκσυγχρονισμό και αξιοκρατία, προχώρησε στην οργάνωση ενός στενού προσωπικού μοντέλου διακυβέρνησης, τοποθετώντας τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας και διορίζοντας ένα στρατό μετακλητών υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά ο κ Τσίπρας, αφού κατάφερε να αποκτήσει εξουσία με υποσχέσεις που δεν κράτησε και αφού κατάφερε με την αποτυχία της πολιτικής του, να φέρει στη εξουσία τον κ Μητσοτάκη, επιδιώκει να γίνει ξανά πρωθυπουργός με τη δική μας στήριξη. Πιστεύω ότι στον ευρύτερο πολιτικό χώρο είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τα πρόσωπα, που θα μπορέσουν να εκφράσουν και να υλοποιήσουν την πολιτική που θα προκύψει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις.

Έχετε ως σύνθημα «Ο πολίτης στην καρδιά των εξελίξεων». Ωστόσο, οι πολίτες και κυρίως οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής είναι το ζητούμενο για όλα τα κόμματα. Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή; Μπορείτε να μου αναλύσετε το σλόγκαν σας; Μπορεί ο πολίτης έτσι όπως είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα όντως να βρεθεί στην «καρδιά των εξελίξεων»;

Το σύνθημα μου, «Ο πολίτης στην καρδιά των εξελίξεων» προέρχεται από τον βασικό μου στόχο και πολιτική πρόταση, να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή και στα κοινά. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει μια κοινωνία να λειτουργήσει σωστά. Η γνώση και η συμμετοχή οδηγούν σε σωστές επιλογές και στην στήριξη της κάθε προσπάθειας που κάνει μια κυβέρνηση, σε σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες, είναι το καλύτερο ανάχωμα σε κακές πρακτικές και κακές επιλογές της εξουσίας.

Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας δεν είναι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν δυνάμεις, όπως σας ανέλυσα και στα προηγούμενα ερωτήματα, που θέλουν προοδευτικά βήματα, όπως εμείς και δυνάμεις που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και τους νέους και αυτό άλλωστε είναι μια πρακτική που είχαμε πάντα σαν παράταξη. Δείτε για παράδειγμα τη θεσμοθέτηση της Διαύγειας και του open gov. Είναι τρανταχτές αποδείξεις ότι δεν μένουμε στη θεωρία, αλλά κάνουμε πράξεις. Πιστεύω ότι με την προσπάθεια που κάνουμε θα φέρουμε τον κόσμο και τους νέους πίσω, στην πολιτική.

Γιατρός στο επάγγελμα. Από τι νοσεί το πολιτικό σύστημα και πως μπορεί να ιαθεί;

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα νοσεί από έλλειψη αξιοπιστίας, ειδικά απέναντι στους πολίτες. Για μένα αυτό αποτελεί μια εύκολη διάγνωση, από τη στιγμή που είδα και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που αναφέρουν πως στην Ελλάδα ένα 14% εμπιστεύεται το κοινοβούλιο, όταν ο μέσος όρος είναι 34% περίπου. Δυστυχώς, η δίψα κάποιων για εξουσία την εποχή των μνημονίων, είχαν ως αποτέλεσμα την απογοήτευση του κόσμου, με τη διάψευση των εύκολων υποσχέσεων. Νομίζω πως η καλύτερη θεραπεία είναι να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο και έτσι πιστεύω πως θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του.

Το κόμμα σας λέει ότι θα συμμετέχει σε κυβέρνηση εφόσον υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Με ποιο από τα προγράμματα των δυο μεγάλων κομμάτων είστε πιο κοντά, αν είστε;

Πιστεύω πως μια απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις. Ξέρουμε πως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην αγωνία τους να πάρουν την πρώτη θέση, υπόσχονται πολλά προεκλογικά. Επομένως η γνώμη μου είναι πως οι συγκρίσεις προγραμμάτων και η αναζήτηση των κοινών σημείων και συγκλίσεων θα γίνει μετά τις εκλογές

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και τι προτείνετε;

Η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη που έχει υποβαθμιστεί. Η περιφέρεια μας είναι πλέον στην 9η θέση πανελλαδικά. Τα προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, το κυκλοφοριακό και την ευρύτερη ποιότητα ζωής, έχουν διογκωθεί. Ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση αλλά και τοπικοί παράγοντες. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η πόλη μας έχει μεγάλο λιμάνι, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο και οδικούς άξονες με κύρια την Εγνατία οδό. Επομένως μπορεί να γίνει συγκοινωνιακός εμπορικός και τουριστικός κόμβος. Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει τις παραδοσιακές βιομηχανίες και βιοτεχνίες και εμείς προτείνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη τους με δημιουργία βιομηχανικών πάρκων. Στα ανατολικά αναπτύσσονται κυρίως ερευνητικά κέντρα και εταιρείες που είναι στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Τα Πανεπιστήμια μας και οι απόφοιτοι τους που αποτελούν υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να τα στελεχώσουν. Στο πολύ βασικό θέμα της ποιότητας ζωής, είναι το κυκλοφοριακό. Η ολοκλήρωση του Μετρό, ηαναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και η δημιουργία του Υπέργειου άξονα (Flyover), είναι βασικές μας προτεραιότητες. Επίσης η αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι σε αυτά που προτείνουμε, όπως και το ενιαίο παραλιακό μέτωπο. Τέλος στο θέμα της υγείας, η κατασκευή του Παιδιατρικού και Ογκολογικού νοσοκομείου στα δυτικά, είναι θέματα που έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και της ιατρικής μου ιδιότητας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.