ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκληση στη Θράκη: Μειονοτικοί έδιωξαν και δεν άφησαν τους νόμιμους μουφτήδες να προσευχηθούν σε τζαμί στην Ξάνθη

MakThes Team12 Οκτωβρίου 2024

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Χουσεϊν Μπαλτατζή (γνωστός πολιτικός της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη – υποψήφιος ευρωβουλευτής με το DEB), κι άλλα ακραία μειονοτικά στοιχεία πρωταγωνίστησαν σε επεισόδιο σε Ξάνθη, έναντι των νόμιμων μουφτήδων της περιοχής εκδιώκοντάς τους από τζαμί στο οποίο πήγαν για να προσευχηθούν.

Κι όλα αυτά ενώ λίγη ώρα νωρίτερα σε παρακείμενο χώρο είχαν γίνει από το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλαντζή, τα εγκαινία του νέου διδακτηρίου του μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου.

Όπως γράφει το pameevro.gr, το επεισόδιο εκτυλίχτηκε  κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής προσευχής στο Τέμενος Πλατάνου στην Ξάνθη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Χουσεϊν Μπαλτατζή (μέλος του DEB – ΚΙΕΦ) εισέβαλε μαινόμενος σε Τέμενος, προκειμένου να να διώξει τους Νόμιμους (διορισμένους από την ελληνική Πολιτεία) Μουφτήδες  Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, οι οποίοι θέλησαν να εισέλθουν σε αυτό για να προσευχηθούν ως απλοί πιστοί του Μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Στις εικόνες που έφερε στο φως το pameevro.gr διακρίνεται το μένος με το οποίο, ακραία στοιχεία της Μειονότητας στη Θράκη, διώχνουν από το Τέμενος το νόμιμο Μουφτή της Κομοτηνής, Δρ. Τζιχάντ Χαλήλ.

Με πλήρη επίγνωση του χώρου και με απόλυτο σεβασμό, ο Σοφολογιότατος νόμιμος Μουφτής Κομοτηνής, αποχώρησε από το Τέμενος και βρέθηκε έξω από αυτό, προκειμένου να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα ως ένας απλός πιστός.

Παραδέχονται και μειονοτικοί

Το περιστατικό παραδέχονται και μειονοτικά μέσα της Θράκης, τα οποία όμως αναφέρουν πως η προσπάθεια ήταν να φύγουν από το τέμενος οι διορισμένοι από το ελληνικό κράτος και νόμιμοι, μουφτήδες προκειμένου να τελέσουν την απογευματινή προσευχή οι εκλεγμένοι από μειονοτικούς μουφτήδες.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβουλευτικό Συμβούλιο, την οποία δημοσιοποίησε η gundemgazetesi, «η κοινότητα του τζαμιού τάχθηκε υπέρ του Εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα και είπε "Ο Μουφτής μας είναι μέσα", επιδεικνύοντας έτσι την όρθια στάση τους ενάντια στο ελληνικό κράτος που δεν σεβάστηκε την ελευθερία της θρησκείας για χρόνια».

Όπως δημοσίευσε η ιστοσελίδα «οι διορισμένοι μουφτήδες που προσπάθησαν να εισέλθουν στο τζαμί φορώντας ρόμπες και τουρμπάνια αντιμετώπισαν την αντίδραση του κοινού. Εκπρόσωποι της κοινότητας και ιδρύματα της τουρκικής μειονότητας αντέδρασαν σε αυτή την απόπειρα πρόκλησης και εμπόδισαν τους διορισμένους μουφτήδες, που δεν αναγνωρίστηκαν από τη μειονότητα, να εισέλθουν στο τζαμί. Διορισμένοι μουφτήδες απέρριψαν το κάλεσμα των συμπατριωτών στο τζαμί "Αν θέλεις να προσευχηθείς, βγάλε τη ρόμπα και το τουρμπάνι σου" λέγοντας "πάμε παντού έτσι". Οι διορισμένοι μουφτήδες έπρεπε να εγκαταλείψουν το τζαμί μετά από αντιδράσεις. Ο διορισμένος μουφτής στην Κομοτηνή, ο οποίος διαπληκτίστηκε με τους συμπατριώτες, τέλεσε την προσευχή έξω από το τζαμί πάνω σε ένα στρώμα προσευχής που έφεραν από το μεντρεσέ που άνοιξε. Στο τζαμί βρισκόταν και ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα όταν οι διορισμένοι επιχείρησαν να μπουν στο τζαμί.

Κυβερνητική παρουσία

Χαρακτηριστικό της προκλητικότητας με την οποία κινούνται κάποια μειονοτικά στοιχεία είναι πως λίγες ώρες πριν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, εγκαινίασε το νέο διδακτήριο του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου στην Ξάνθη που βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο.

«Η Ελλάδα σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών της. Ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται. Και φυσικά ούτε παζαρεύει, ούτε ανταλλάσσει τα δικαιώματα των δικών της πολιτών με κανέναν και για κανέναν», δήλωσε ο κ. Καλαντζής.

Οι παρεμβάσεις, ύψους 500.000 ευρώ, που έγιναν στις κτιριακές υποδομές του Ιεροσπουδαστηρίου χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το νέο διδακτήριο διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο πληροφορικής, γραφείο διευθυντή, γραφείο καθηγητών και φιλοξενεί 60 μαθητές.

Το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο απευθύνεται σε μουσουλμάνους, είναι σχολείο με τρεις τάξεις Γυμνασίου και τρεις τάξεις Λυκείου (αρρένων και θηλέων), είναι ισότιμο με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τα μαθήματα γενικής παιδείας και επιπλέον μαθήματα εξειδίκευσης της Ισλαμικής θρησκείας. Οι απόφοιτοί του αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα για να συνεχίσουν τις θρησκευτικές σπουδές στην κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.