ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απαντά η Cisco στα ερωτήματα που έθεσε το makthes.gr: Κατά μέσο όρο 120 ώρες κατάρτισης αναλογούν σε κάθε εκπαιδευόμενο

Σοφία Χριστοφορίδου07 Οκτωβρίου 2022

Διευκρινίσεις σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και τη συνολική της επένδυση δίνει η Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, σε απάντηση δημοσιευμάτων του makthes.gr.

Mε βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση του απολογισμού για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων διατυπώσαμε μια σειρά από ερωτήματα.

Τα προγράμματα κατάρτισης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.200 ώρες κατάρτισης, με 200 ωφελούμενους. Η ίδια πληροφορία περιλαμβάνεται και στο σχετικό δελτίου, όπου αναφέρεται ότι το κέντρο «έχει καταγράψει πάνω από 1.200 ώρες εκπαίδευσης σε πάνω από 200 εκπαιδευόμενους». Αναρωτηθήκαμε λοιπόν αν οι έξι ώρες κατάρτισης που αναλογούν κατά μέσο όρο σε κάθε ωφελούμενο επαρκούν για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όσων παρακολούθησαν τα σχετικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που μας παρείχε η εταιρεία «πάνω από 200 άτομα παρακολουθήσαν σε περίπου 10 διαφορετικές τάξεις, μαθήματα διάρκειας διδασκαλίας συνολικά 1200 ωρών. Για την επιθυμητή ποιότητα εκπαίδευσης, σε κάθε τάξη συμμετέχουν πάντα 15-16 εκπαιδευόμενοι. Στις 1.200 ώρες διδασκαλίας σε αυτές τις 10 τάξεις αναλογούν 120 ώρες ανά εκπαιδευόμενο από τους 200+ προαναφερόμενους. Τα μαθήματα που διεξήχθησαν είναι τα εξής:

Cybersecurity

CCNA: Introduction to Networks, CCNA: Routing, Switching and Wireless Essentials, CCNA: Enterprise Networking, Security, and Automation, PCAP: Programming Essentials in Python, IoT, Robotics».

Επίσης η εταιρεία επισημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και παράλληλα με τα άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα υλοποιηθεί στο Κέντρο το πρόγραμμα: “Μαθαίνω, προστατεύομαι, βελτιώνομαι και συνεισφέρω”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά στον προγραμματισμό μιας εβδομαδιαίας επίσκεψης στον χώρο μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης κάθε Δευτέρα, σε όλο το σχολικό έτος 2022-2023, με σκοπό την γνωριμία των μαθητών με την Καινοτομία, τις Σύγχρονες Τεχνολογίες και Πρακτικές, γνωριμία με την Ρομποτική, καθώς επίσης και την παρουσίαση ειδικών αναφορικά με επίκαιρα κοινωνικά θέματα που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τον εκφοβισμό (bullying) διαδικτυακό και μη, καθώς και τεχνικές με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής όπως επίσης και για τα οφέλη της άσκησης και υγιεινής διατροφής.

Οι θέσεις εργασίας

Όσον αφορά στο σχόλιό μας για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν -πλην αυτής του φύλακα- η Cisco αναφέρει ότι «το μοντέλο λειτουργίας και των δράσεων τού κέντρου, όπως έχει εξ αρχής ανακοινωθεί, δεν απαιτεί την μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εκτός του Γενικού Διευθυντή, του Υπευθύνου Οργάνωσης και Ανάπτυξης και του φύλακα. Είναι δυναμικός ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στο κέντρο, καθώς αυτός εξαρτάται από τα projects τα οποία τρέχουν ανά περιόδους σε συνεργασία με startups, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, δήμους, συνεργάτες, κτλ. Οι ομάδες εργασίας ανά περίπτωση αποτελούνται από εργαζομένους από τους παραπάνω οργανισμούς και προσωπικό της Cisco, τόσο από το τοπικό γραφείο και το εξωτερικό».


Πώς κατανέμονται τα 10 εκ. δολ. της επένδυσης

Εκτός από τα στοιχεία για τα προγράμματα κατάρτισης, ο απολογισμός περιελάμβανε τους 5.000 επισκέπτες που βρέθηκαν στο χώρο, τα 150 συνέδρια και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί τα 17 μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε η Cisco με διάφορους φορείς. Σύμφωνα με τη Cisco « η επένδυση για την λειτουργία της πλατφόρμας και του περιεχομένου του προγράμματος εκπαίδευσης ψηφιακών δεξιοτήτων, NetAcad ανέρχεται στα 10 εκ. δολ. και παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Cisco». Ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις για την κατανομή αυτού του ποσού. «Τα 10εκ.δολ είναι το κόστος της πλατφόρμας εκπαίδευσης, η συνεχής ανανέωση του εκπαιδευτικού περιεχομένου για όλα τα διαθέσιμα μαθήματα (33 στον αριθμό), ο εμπλουτισμός και η συντήρησή του» ανέφερε.

Ο ρόλος του κέντρου

Επίσης, ζητήσαμε διευκρινίσεις σχετικά με το αν το Κέντρο της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στα κέντρα κατάρτισης (https://www.netacad.com/) ή στα κέντρα καινοτομίας (https://www.cisco.com/c/m/en_uk/innovation/index.html) και αν ισχύει το δεύτερο γιατί δεν περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη στο σχετικό χάρτη της εταιρείας, και αν τελικά ανήκει στο δίκτυο 15 καινοτόμων πόλεων της cisco όπως είχε παρουσιαστεί αρχικά. Η απάντηση από πλευράς εταιρείας αναφέρει τα εξής: «Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα CDA, Country Digital, το οποίο αποτελεί μια αναπτυξιακή παρεμβατική δράση, και υλοποιείται σε 44 χώρες ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα υβριδικό μοντέλο στην λειτουργία του Κέντρου ως Κέντρο Καινοτομίας, όπου σε έναν χώρο ανοιχτό στο κοινό, στους συνεργάτες μας, στους πελάτες μας και σε πολλούς οργανισμούς να εμπλουτίσουμε με γνώση, ενημέρωση και κατάρτιση στα τεχνολογικά δρώμενα και στο πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη μια χώρας. Είναι κάτι το πρωτοποριακό, μια δράση που έχει γίνει σημείο αναφοράς εσωτερικά και στον δικό μας οργανισμό. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων. Ο ρόλος των άλλων Innovation Centers, είναι η ανάπτυξη και η επίδειξη συγκεκριμένων μόνο τεχνολογιών από το καθένα. Το Κέντρο έχει πρόσβαση και συνέργειες με όλα, αποκομίζοντας καλές πρακτικές και αμφίδρομη μεταφορά τεχνογνωσίας».

Τα έργα που υλοποιεί η Cisco με φορείς του δημοσίου

Τέλος, ζητήσαμε αναλυτικές πληροφορίες για τα 15 έργα στα οποία συμμετείχε η Cisco από κοινού με διάφορους φορείς του δημοσίου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, ποιο ήταν το αντικείμενο κάθε έργου, ποιος ήταν ο προϋπολογισμός και τι κόστισε σε κάθε φορέα και στη Cisco και, στην περίπτωση των ολοκληρωμένων έργων, ποιο αποτέλεσμα παρήχθη. Η εταιρεία μας παρέθεσε τη λίστα των έργων, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οικονομικά στοιχεία ή λεπτομέρειες για τα έργα δεν προβλέπεται να διατεθούν. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα έργα συνολικά. Ωστόσο παραθέτουμε μια σειρά από έργα και πρωτοβουλίες του Κέντρου όπου εντάσσονται δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ουσιαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού». Τα έργα είναι τα εξής:

· Ενίσχυση της απομακρυσμένης εκπαίδευσης - Υπουργείο Παιδείας, Διαπεριφερειακά τμήματα – Space Hellas

· «Exodus», Λύση εκκένωσης χώρων - Δήμος Πυλαιας-Χορτιατη – ΑΠΘ, IoTech

· Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Επισκεψιμότητας – MOMus και Υπουργείο Πολιτισμού – Space Hellas

· Παρακολούθηση Θέσης και Κατάστασης Απινιδωτών – KidsSaveLives - IoTech

· Συλλογή δεδομένων διαδρομών Ποδηλάτων, ΑΜΕΑ (Αναπηρικά καροτσάκια, Μπαστούνια τυφλων) - IoTech

· FarmTech Project – Καλλιέργειες βαμβακιού και μήλων στην Ημαθία - Agroapps

· Έξυπνοι Μετρητές νερού στη ΔΕΥΑΛ (Λάρισα) - IoTech

· Ενεργειακή παρακολούθηση του DT&S - AssetCom

· Λύσεις ασφάλειας (Βουλή των Ελλήνων, Δήμο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας)

Προς υλοποίηση υπάρχουν και τα ακόλουθα έργα:

· Έξυπνο, Ασφαλές και Πράσινο Νοσοκομείο (Νοσ. Σύρου) – ΟΝΕΧ

· Έξυπνη Διασταύρωση – Δήμο Αλεξανδρούπολης - ΕΚΕΤΑ

· Λύσεις τηλε-φροντίδας και Βοήθειας στο Σπίτι – Δήμο Αλεξανδρούπολης και Δήμο Στροβόλου (Κύπρο) - HealthSys

· Έξυπνο, Ασφαλές και Διαδραστικό Πάρκο – Δήμο Αθηναίων

· Απομακρυσμένη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση – Υπουργείο Πολιτισμού

· Private 5G campus στο DT&S και στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) - Wind

· Διεξαγωγή 2 hackathons - ΟΚThess

· Λύσεις Έξυπνων Πόλεων σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας

· 5G εφαρμογών σε συνεργασία με το «Φαιστός»

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.