Όταν τέλη του περασμένου χρόνου έφτασε σαν άλλος γιορτινός... μποναμάς, η πρώτη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, η ανακούφιση πως ο «αόρατος εχθρός» θα νικηθεί και οι άνθρωποι θα πάρουν πίσω τις ζωές τους, ήταν το κοινό συναίσθημα απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.
Πολιτικοί (στην περίπτωση της Ελλάδας), δημόσια πρόσωπα μα κυρίως ηλικιωμένοι δέχτηκαν μπροστά στις κάμερες τις πρώτες δόσεις της ελπίδας, όμως τα πρώτα πλατιά χαμόγελα διαδέχτηκε η κριτική πως ο συμβολισμός, ακριβώς για να μπορεί να λέγεται «συμβολισμός» θα πρέπει να εξαντλείται στο πρόσωπο και το... μπράτσο των ηγετών μιας χώρας ή ενός προσώπου με μεγάλη επιρροή και σίγουρα δεν περιλαμβάνει γνωστούς, φίλους και όσους θεωρούν εαυτούς τόσο σημαντικούς που δεν μπορούν να περιμένουν την σειρά τους. Στη χώρα μας, οι εικόνες στελεχών να εμβολιάζονται ενώ τα εμβόλια ήταν πολύ λίγα, προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, όμως τελικά μήνες μετά τις πρώτες παρτίδες, οι παρατυπίες σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης δεν σταμάτησαν, με αποκορύφωμα τα όσα αποκαλύφθηκαν για τα δύο ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που προκάλεσαν μάλιστα και χάος στον κεντρικό δήμο (βλέπε σελίδες).
Οι παρατυπίες όμως και η βιασύνη κάποιων να κάνουν το εμβόλιο, καταστρατηγώντας επί της ουσίας την κατά τόπους εθνική στρατηγική εμβολιασμού και, σε πολλές περιπτώσεις «κλέβοντας» τις δόσεις από ανθρώπους που έφτανε η σειρά τους, δεν έληξαν καλά για τους εμβολιασμένους μεν, άνεργους δε παραβάτες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν.
Πρωταθλητές στην υπερπήδηση... ουράς οι Ίβηρες
Στην Ισπανία σε αντίθεση με τη στρατηγική που επελέγη στη χώρα μας, προτεραιότητα δόθηκε αποκλειστικά στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, καθώς οι ανώτατοι ηγέτες, είτε αυτοί είναι οι αιρετοί είτε το Παλάτι, δεν είχαν ειδική μεταχείριση. Έτσι, την «πάτησε» ο ανώτατος αξιωματούχος της Υγείας στην περιφέρεια της Μούρθια ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου υπέβαλε (κατόπιν πίεσης της κυβέρνησης) την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι εμβολιάστηκε κατά του νέου κορονοϊού, αν και δεν ανήκε στις ομάδες προτεραιότητας που έχουν οριστεί για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής.
Μετά από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του, κατά παράβαση του καθορισμένου πρωτοκόλλου ο Μανουέλ Βιγιέγας αρνήθηκε αρχικά να αποχωρήσει από τη θέση του, υπερασπιζόμενος κιόλας την απόφασή του να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα, κάτι που προκάλεσε σάλο σε ολόκληρη τη χώρα και τον οδήγησε εκτός τοπικού υπουργείου.
Όμως, στην Ισπανία το «κακό» δεν σταμάτησε εκεί, καθώς κόντεψε να φέρει κρίση στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Τρεις ημέρες αργότερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, πτέραρχος Μιγκέλ Άνχελ Βιγιαρόγια, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού κατηγορήθηκε ότι εμβολιάστηκε «κατ’ εξαίρεση», κάτι πρωτοφανές από το 1984 που δημιουργήθηκε η θέση. Είχε προηγηθεί η απόλυση από το Υπουργείο Εσωτερικών ενός αντισυνταγματάρχη, καθώς εσωτερική έρευνα βρήκε ότι είχε εμβολιαστεί χωρίς να ανήκει στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.
Πάντως, το πάθημα δεν έγινε μάθημα και αυτή την Τετάρτη ξέσπασε νέος σάλος όταν μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως οι πριγκίπισσες Κριστίνα και Ελένα (55 και 57 ετών αντίστοιχα) έκαναν κρυφά και φυσικά παρακάμπτοντας τη λίστα εμβόλιο κατά του COVID-19 κατά την επίσκεψή τους στον εξόριστο πατέρα τους, πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος (σύζυγο της Σοφίας, αδερφής του τέως) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Θέλουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα να είμαστε ίσοι κι αυτό που έγινε είναι εξοργιστικό» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, ενώ σκληρή ανακοίνωση κατά των «γαλαζοαίματων» που θεωρούν εαυτούς όχι κοινούς θνητούς εξέδωσαν και οι Podemos, το κόμμα που συγκυβερνά τη χώρα με τον Σάντσεθ.
«Πανδημία» παρατυπιών στη Λατινική Αμερική
Φυσικά, οι παρατυπίες από κάποιους που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να σωθούν πρώτοι και καλύτεροι, δεν περιορίστηκαν στην Ευρώπη. Στην Αργεντινή άμα τη αφίξει των πρώτων παρτίδων των σκευασμάτων της ελπίδας άρχισαν και τα... όργανα. Ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντεζ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού υγείας του καθώς αποκαλύφτηκε πως φίλοι του δεύτερου είχαν καταστρατηγήσει τη λίστα των εμβολιασμών για να προηγηθούν. Και μάλιστα, όπως περίπου και στην περίπτωση της Κέρκυρας όπου γιατρός φρόντισε να εμβολιαστούν φιλικά προσκείμενα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία και ένας δημοσιογράφος που το είπε ο ίδιος, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν παρουσιαστής δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής ανακοίνωσε στον αέρα πως ευχαριστεί από τα βάθη της ψυχής του τον υπουργό Γκίνεζ Γκονζάλεζ Γκαρσία που φρόντισε να βάλει το όνομά του στη λίστα! Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτός ο φίλος που εμβολιάστηκε παράτυπα, αφού όπως μετέδωσαν τα μέσα της Αργεντινής η λίστα των φίλων που πήραν σειρά, ενώ δεν δικαιούνταν έφτασε τα δεκάδες άτομα. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που η πανδημία ξέφυγε από τον έλεγχο και οι νεκροί ξεπερνούν τις 50.000!
Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Περού όπου το σκάνδαλο ήταν τέτοιου βεληνεκούς που απέκτησε και δικό του όνομα, στα χνάρια του «κλασικού», πια Watergate. Το “Vacunagate” (εμβολιοσκάνδαλο) κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση καθώς περισσότεροι από 500 υψηλά ιστάμενοι του κράτους –ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Βιθκάρα) αλλά και κορυφαίοι υπουργοί «έκλεψαν» τη σειρά συμπατριωτών τους προκειμένου να εμβολιαστούν πρώτοι. Η ιστορία πήρε και αστυνομική τροπή καθώς δυνάμεις ασφαλείας... μπούκαραν στο υπουργείο Υγείας και δύο πανεπιστημιακές κλινικές και κατέσχεσαν όλα τα έγγραφα σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις παραβιάσεις τους.
Φυσικά, ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε την παραίτηση του υπουργού υγείας, όπερ και εγένετο, ενώ η αντιπρόεδρος του Περού αποκάλυψε πως και η ίδια εμβολιάστηκε με το κινέζικο εμβόλιο, αλλά πριν ξεκινήσει το εθνικό πρόγραμμα και αμέσως μετά το τέλος της κλινικής δοκιμής.
Ντόλι Πάρτον: Η σταρ που έβαλε τα γυαλιά στους... βιαστικούς
Κι αν όλοι οι παραπάνω (και πολλοί άλλοι όπως φημολογείται, καθώς αυτές οι περιπτώσεις ειδικά σε χώρες που βασιλεύει η διαφθορά και το «βαθύ κράτος» είναι μάλλον πολύ λίγες) προκάλεσαν την οργή της κοινωνίας που περιμένει το εμβόλιο σαν το μάννα εξ ουρανού, αφού καθημερινά οι άνθρωποι παίζουν τη ζωή τους κορώνα –γράμματα, ενώ έχουν καταστραφεί και οικονομικά, υπάρχει ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα προς μίμηση κι αυτό δεν είναι άλλο από τη σπουδαία Ντόλι Πάρτον.
Όπως, αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον επικείμενο εμβολιασμό της λόγω ηλικίας (η υπέροχη τραγουδίστρια είναι πλέον 75 Μαϊων), η Ντόλι Πάρτον είχε χρηματοδοτήσει με 1 εκατομμύριο δολάρια την προσπάθεια της Moderna να τρέξει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Και καθώς όλα πήγαν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ κατ’ ευχήν, η φαρμακοβιομηχανία πρότεινε στην σταρ του πενταγράμμου και μεγάλη ευεργέτιδα να είναι εκείνη που για συμβολικούς λόγους θα κάνει το πρώτο εμβόλιο. Όμως, η κυρία Πάρτον αρνήθηκε ευγενικά τονίζοντας πως τα χρήματα που έδωσε δεν ήταν για να σωθεί η ίδια αλλά ο κόσμος ολόκληρος και όταν θα φτάσει η σειρά της όπως καθορίζεται από τους επιστήμονες, τότε θα τείνει το μπράτσο της για να δεχτεί τη δόση που της αναλογεί. Μάλιστα, η Ντόλι Πάρτον έκανε τελικά το εμβόλιο την Τετάρτη, μήνες μετά την έναρξη της παραγωγής από τη Moderna και μάλιστα «πατώντας» πάνω στο θρυλικό τραγούδι της «Jolene», μελωδικά το... vaccine (εμβόλιο).
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 07.03.2021