H γεωγραφική εγγύτητα βοήθησε στο ότι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης προτίμησαν να επισκεφτούν την Ελλάδα για να ψηφίσουν και να επισκεφτούν και τον τόπο τους.
Είναι μία ιστορική στιγμή γιατί είναι η πρώτη φορά που στήνονται κάλπες ελληνικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και αυτό έχει ένα συμβολισμό, μία σημασία. Από τους 85 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 57, ποσοστό συμμετοχής 67%.
Μέσα στον πυρετό των εκλογών στην Τουρκία, ελάχιστοι ασχολούνται με τις εκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο για το ποιο είναι το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, τι έλεγαν τις προηγούμενες μέρες οι δημοσκοπήσεις, αν από την πρώτη Κυριακή θα προκύψει κυβέρνηση, αν θα χρειαστεί σε μερικές εβδομάδες νέα εκλογική αναμέτρηση.
Περιγράφονται όλα αυτά, αλλά όχι στα πρωτοσέλιδα. Αυτό που συνέβη το προηγούμενο διάστημα ήτα οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ, να υπενθυμίζουν ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την τουρκική πλευρά και ποιες είναι οι απαιτήσεις της Άγκυρας.
Στις τουρκικές εκλογές το κόμμα του Κιλιτσντάρογολου επικέντρωσε την προσοχή του στους Σύρους πρόσφυγες, λέγοντας ότι θα τους διώξει από την Τουρκία. Σαφώς υπάρχει μία αύξηση στην εθνικιστική ρητορική της αντιπολίτευσης, γιατί τα εθνικιστικά κόμματα ήταν ρυθμιστικός παράγοντας στις εκλογές, αφού πήραν το 25% των ψήφων και προφανώς προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους από αυτό το χώρο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Σινάν Ογκάν δεν είδε τις προηγούμενες ημέρες τον Κιλιτσντάρογλου, αντiθέτως χωρίς να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, συναντήθηκε και συνομίλησε για μία ώρα με τον Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αύριο πιθανότατα θα ανακοινώσει τη στήριξή του στον Ερντογάν, οπότε καταλαβαίνουμε πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην Τουρκία, χωρίς να σημαίνει ότι θα τον ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι.
Πηγή: ΕΡΤ