Από τις 26 Ιουνίου ήταν προδιαγεγραμμένη η χτεσινή απόφαση του πρωθυπουργού να παραπέμψει τον Μάριο Σαλαμά για διαγραφή από τη ΝΔ.
Εκείνη την ημέρα ο επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ήταν αυτός που είχε μετωπικά αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη φορτισμένη ΚΟ της ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκαλώντας όχι μόνο την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά και την έντονη ενόχλησή του.
«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είπε τότε ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς», είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε διαμηνύσει μέσω συνεργατών του ότι στο επόμενο φάλτσο, ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.
Επακολούθησαν άλλα τρία με τέσσερα φάλτσα του κ. Σαλμά. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παραβρέθηκε, μαζί με άλλους πολλούς βουλευτές της ΝΔ, στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με ομιλητές τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, πριν από λίγες ημέρες συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια και στη συνέχεια συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές (Open και Kontra), όπου έκανε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτησή του στη Λίνα Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής όμως επανήλθε, ενώ προ μηνών είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις και για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη και είχε καμφθεί την τελευταία στιγμή και είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Έτσι η σαββατιάτικη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ ήταν αναμενόμενη.
Σε μια περίοδο που το εσωκομματικό σκηνικό στη ΝΔ έχει κινητικότητα η παραπομπή για διαγραφή εμπεριέχει βέβαια και ένα πολιτικό μήνυμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική του κ. Σαλμά, αλλά και για μήνυμα προς άλλους βουλευτές που θα μπορούσαν να επιδείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά.
Από τη μεριά του ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να επιδείξει πολιτική ανοχή, την οποία επέδειξε μετά την ευθεία σύγκρουσή του με τον κ. Σαλμά στη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις ευρωεκλογές. Εκείνη τη μέρα ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέπεμψε τον κ. Σαλμά προς διαγραφή, αλλά -όπως είπαμε- άφησε να διαρρεύσει ότι ήταν η τελευταία φορά.
Η υπόθεση των κυλικείων και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του βουλευτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει ένα μήνυμα για τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν.
Η υπόθεση Σαλμά (παραπέμπεται για αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά) αναμένεται να κλείσει τη Δευτέρα στις 12 όταν και έχει οριστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, όπου πάντως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παραστεί. Με τη διαγραφή να θεωρείται προδιαγεγραμμένη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Σαλμάς θεωρείται καραμανλικός βουλευτής, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Εκλέγεται συνεχώς από τις το 2000 βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ενώ διετέλεσε μέλος διαφόρων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, όπως Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στις 8 Ιανουαρίου του 2009 ορίστηκε υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ από τις 22 Ιουνίου του 2012 έως τις 23 Ιουνίου 2013 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης έχει διατελέσει το 2012 Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος.