Με στοχευμένες παρεμβάσεις στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., επιδιώκει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη ριζική μεταμόρφωση της Αστυνομίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι το αρχηγείο να αποκτήσει σύγχρονη και ευέλικτη δομή, οι υπηρεσίες της Αστυνομίας να χρησιμοποιούν όλα τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, η εκπαίδευση των αστυνομικών να είναι ποιοτικότερη και πιο ουσιαστική, και το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αξιολογείται με διαφάνεια και να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι, επίσης, με τις αλλαγές που δρομολογούνται να δοθεί έμφαση στη συνολική αντιμετώπιση του εγκλήματος και, κυρίως, στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση (ενδοοικογενειακή, έμφυλη, ρατσιστική, βία ανηλίκων κτλ.).
Ειδικότερα, οι αλλαγές τις οποίες θα φέρει η ηγεσία του υπουργείου με νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, αφορούν την αναδιοργάνωση του αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και τη χάραξη νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου για την αξιοποίηση και την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, ποιοτικότερη εκπαίδευση των αστυνομικών, αξιολόγηση του προσωπικού με διαφάνεια, έμφαση στην πρόληψη της βίας.
Το αρχηγείο ορίζεται ως η ανώτατη μορφή διοίκησης σε μια κάθετη δομή ελέγχου και συντονισμού όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας πανελλαδικά, οι κλάδοι μετεξελίσσονται σε γενικές διευθύνσεις –εδώ ακολουθείται το γαλλικό μοντέλο οργάνωσης–, ορίζονται δύο υπαρχηγοί, επιχειρησιακός και επιτελικός, δημιουργείται νέα γενική διεύθυνση με αρμοδιότητα τα θέματα οργάνωσης, επικοινωνίας, εξωστρέφειας, διεθνούς συνεργασίας και αστυνομικής διπλωματίας, το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού μετεξελίσσεται σε Επιτελική Διεύθυνση Συντονισμού και αναλαμβάνει αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού και ενισχύεται το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
Όσον αφορά την αναδιοργάνωση επιτελικών υπηρεσιών, αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, δεδομένα –δημιουργείται μάλιστα και νέο τμήμα ανάλυσης στατιστικών δεδομένων–, συγχωνεύονται οι κλάδοι ασφάλειας και τάξης, δημιουργείται νέα Διεύθυνση Επικοινωνιών και Δικτύων κ.ά.
Έμφαση δίνεται και στην εκπαιδευτική πολιτική. Εκσυγχρονίζεται η δομή και η λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθιερώνεται νέο όργανο διοίκησης, αναβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών, εισάγεται ο θεσμός της διά βίου μάθησης και ιδρύονται νέα ειδικά σχολεία για ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες και το προσωπικό φύλαξης επίσημων και ευπαθών στόχων.
Το βασικό σχέδιο προετοιμάστηκε από ομάδα δικαστικών και παραδόθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη στις αρχές του μήνα, ενώ στην συνέχεια ο ίδιος έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελικές αλλαγές.
Τέλος, να σημειώσουμε πως πρόθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι οι αλλαγές αυτές να εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου.