ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία - Η ανάλυση καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής (βίντεο)

MakThes Team23 Μαΐου 2024

Τι σημαίνει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και πώς αυτό επηρεάζει την εσωτερική πολιτική στο Ισραήλ. Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

«Η χρονική στιγμή είναι δύσκολη για το Ισραήλ, ωστόσο, μέχρι στιγμής η πίεση είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σύμπνοια στο εσωτερικό», δήλωσε ο κ. Λάβδας. Μιλώντας για τη συμβολική διάσταση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία και Ιρλανδία, πρωτίστως εκτίμησε ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει μία κοινή θέση μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Και αυτό δεν το έχει κατορθώσει», σημείωσε.

Μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, αναφέρθηκε στις χώρες που στο παρελθόν είχαν αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη δημιουργία κράτους χαρακτηρίζοντας το σημερινό τοπίο ως «γκρίζο».

Μάλιστα, όπως είπε, «είναι τελείως απίθανο μονομερείς αναγνωρίσεις να οδηγήσουν σε λύση. Θα πρέπει η λύση να προκύψει μέσα από μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση». Εκτίμησε δε ότι οι μεμονωμένες αναγνωρίσεις όπως αυτές της Ισπανίας, Ιρλανδίας και Νορβηγίας απλώς πιέζουν έτσι το Ισραήλ.

«Όλοι ξέρουμε ότι αυτό που ονομάζουμε “Παλαιστίνιοι” είναι πολλές διαφορετικές ομάδες, με μεταξύ τους πολύ κακές σχέσεις», σχολίασε ενδεικτικά. Επιπλέον, όπως είπε η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς θα ευχόταν το Ισραήλ να είχε μπορέσει να ξεκαθαρίσει τη Χαμάς, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο και μετά να αρχίσει η συζήτηση.

«Όσοι αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή παλαιστινιακό κράτος αυξάνουν την πίεση, αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις αν αυξάνουν την πίεση για μια ειρηνική λύση», σχολίασε.

«Υπάρχει ένα σχίσμα πραγματικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας αφορά άμεσα. Ένα σχίσμα μεταξύ χωρών που έχουν με συνέπεια φιλοπαλαιστινιακή στάση, όπως η Ιρλανδία και υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, που λένε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρηνική λύση μέσω μονομερών αναγνωρίσεων» ανέφερε ο κ. Λάβδας.

Κατά συνέπεια, όπως είπε, η αιφνιδιαστική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες μάλλον ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει βεβαίως να έχει μια κοινή στάση και αυξάνεται η συνοχή και η σύμπνοια πέριξ του Νετανιάχου στο Ισραήλ», κατέληξε.

Αναθεωρητική δύναμη η Ρωσία

Ερωτηθείς για την επιθυμία της Ρωσίας να αλλάξει τα χωρικά ύδατα στη Θάλασσα ο κ. Λάβδας απάντησε ότι η Ρωσία είναι αναθεωρητική δύναμη κάτι που σημαίνει ότι εφαρμόζει τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς συνεννόηση και χωρίς να ακολουθεί τους γραπτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Φοβάμαι ότι αυτό δείχνει μια ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση του Κρεμλίνου, της παρούσας ρωσικής κυβέρνησης από τις διεθνείς νόρμες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, «άλλο πράγμα το status quo, άλλο πράγμα είναι η μεταρρύθμιση, έτσι και άλλο πράγμα είναι ένας αναθεωρητισμός και η αναθεώρηση χωρίς συνεννόηση. Η Ρωσία, όπως και η Τουρκία έχουν τάσεις αναθεωρητισμού, όχι ρεφορμισμού».

Σχολιάζοντας τέλος τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την προσφυγή σε κάλπες από τον Βρετανό πρωθυπουργό εκτίμησε ότι το έκανε για να σταματήσει να φυλλοροεί το κόμμα των Τόρις λέγοντας ότι προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί από το συντηρητικό κόμμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.