Ο καθιερωμένος απολογισμός των κυβερνητικών πεπραγμένων όσον αφορά τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τις συσκέψεις των εκπροσώπων της πόλης, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζεται αυτές τις μέρες μεμονωμένα από τους αρμόδιους υπουργούς και θα ολοκληρωθεί το σαββατοκύριακο από τον πρωθυπουργό. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία θα αφορά το πολύπαθο έργο του μετρό.
Η συνέντευξη θα δοθεί στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό, το οποίο θα επισκεφθεί νωρίς αύριο το πρωί ο Καραμανλής, μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, μια κίνηση με την οποία η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έργο οδεύει προς ολοκλήρωση. Θυμίζω ότι κατά την πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τότε την αλλαγή στον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, με προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και παράλληλα, είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα δοθεί προς χρήση τον Απρίλιο του 2023. Όπως θα πει και αύριο ο Καραμανλής, το χρονοδιάγραμμα θα πάει μερικούς μήνες πίσω, προς το τέλος του 2023 και θα το αποδώσει αυτό στις καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι προσφυγές στο ΣτΕ, κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. Ωστόσο, ως προς αυτό κρατείστε μια επιφύλαξη καθώς ο ανάδοχος, σε επιστολή του προς την Αττικό Μετρό ισχυρίζεται ότι το έργο δεν μπορεί να παραδοθεί σε αυτές τις προθεσμίες.
Πάντως, ο Καραμανλής θα υποστηρίξει ότι επιλογή της κυβέρνησης ως προς τον σταθμό Βενιζέλου αποδείχθηκε ορθή καθώς η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και αυτήν την περίοδο κατασκευάζεται ο σταθμός ο οποίος αναμένεται να τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2023. Όπως με ενημερώνει πηγή μου η Μενδώνη θα παρουσιάσει και ένα βίντεο το οποίο θα δείχνει πώς θα είναι η αρχαιολογική πλάζα στο επίπεδο μείον ένα του σταθμού Βενιζέλου, μετά την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.
Επίσης η υπουργός θα ανακοινώσει ότι μέρος των αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ήρθαν στο φως κατά το στάδιο κατασκευής του μετρό, θα εκτεθούν, εκτός από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και σε ειδικό μουσειακό χώρο ο οποίος θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν υπόγειο τριώροφο χώρο, μεταξύ των σταθμών Πανεπιστήμιο και Σιντριβάνι, όπου βρίσκεται ο επίσταθμος, εκεί δηλαδή που θα αλλάζουν γραμμή οι συρμοί του μετρό. Με τον τρόπο αυτόν υιοθετείται μερικώς και η γνώμη ορισμένων, μεταξύ των οποίων και του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, που θέλουν τα αρχαία, ή τέλος πάντων, μέρος των αρχαίων του μετρό, να παραμείνουν εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.