Περισσότεροι από εκατό σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οκτώ νέες εκθεσιακές παραγωγές, τρία projects, ένα φεστιβάλ, τρεις ειδικές συνεργασίες και πολλές ακόμη στο πλαίσιο του ευρύτερου εκπαιδευτικού έργου της 8ης Μπιενάλε οι οποίες θα ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης διαμορφώνουν το περιεχόμενο της μεγάλης διοργάνωσης που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 8μμ στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ – HELEXPO). Τα εγκαίνια της διοργάνωσης που φέτος έχει τίτλο «Γεωκουλτούρα» θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, πρωταγωνιστές της 8ης Μπιενάλε, εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης, διερωτώνται για τα συστήματα με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής.
Ο πρόεδρος του δ.σ. του MOMus Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος διαβάζοντας ένα κείμενο για την τέχνη και τη γη που όπως αποκάλυψε αργότερα ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης θέλησε να σηματοδοτήσει πόσο ο κόσμος αλλάζει και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τις αλλαγές του. «Η τέχνη σε αυτό έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Βλέπουμε τι γίνεται με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα των επιστημόνων είναι να πείσουν για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Το να επικοινωνηθούν αυτά τα πράγματα είναι και ένα από τα κίνητρα της φετινής μπιενάλε. Η τέχνη δεν είναι αθώα ως προς όλα αυτά και αυτό θα προσπαθήσουμε και εμείς να το διορθώσουμε. Η τέχνη μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα και στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μια γλώσσα κατανοητή από μεγάλες ομάδες
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus και διευθύντρια του MOMus –Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογές Κωστάκη Μαρία Τσαντσάνογλου ανέλυσε επίσης το θέμα της φετινής Μπιενάλε. «Είναι μια λέξη που ξενίζει, ένας αρκετά νέος όρος. Φυσικά πάει ο νους μας στην καλλιέργεια της γης και σε όλους τους προβληματισμούς για τη σχέση μας με τη φύση, τη μείωση των ρύπων κ.α. Αλλά είναι και ένας όρος των πολιτικών επιστημών που έχει μια αντιστοιχία με τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία και αναφέρεται στους δεσμούς που μέσα από μια έμφυτη επικοινωνία ξεπερνούν τα σύνορα. Αυτό ακριβώς κάνει η σύγχρονη τέχνη. Μιλάει μια γλώσσα που είναι κατανοητή από μεγάλες ομάδες που δεν σχετίζονται με σύνορα. Μέσα από τη γεωκουλτούρα θα διερευνήσουμε θέματα που συντάραξαν και συνταράσσουν όλο τον πλανήτη, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία με όλα αυτά που συνέβησαν», επεσήμανε.
Η διευθύντρια της διοργάνωσης και αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου και του Πειραματικού Κέντρου Τέχνης Θούλη Μυσιρλόγλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι δούλεψαν για την 8η Μπιενάλε και το νέο δ.σ. που ανέλαβε το βάρος της μεταβατικής αυτής συνθήκης. «Οι μπιενάλε αποτέλεσαν τον επαναπροσδιορισμό της ίδιας της πόλης. Η 8η είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που έχουν συμβάλει πολλοί άνθρωποι και φορείς. Το τελικό ζητούμενο είναι μια διοργάνωση που αφηγείται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη πολλές διαφορετικές ιστορίες γύρω από ένα ευρύ θέμα. Η Γεωκουλτούρα εμπεριέχει όλη την ανταλλαγή των αξιών που μπορεί να υπάρχει σε ένα πλαίσιο ακόμη και συγκρούσεων. Συναρτάται η καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα μέσα σε συνθήκες κρίσης. Η ροή της διοργάνωσης είναι σπονδυλωτή και δίνει περισσότεροι χρόνο να επεξεργαστεί κανείς τις πολλαπλές οπτικές», τόνισε .
Η διοργάνωση συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) το οποίο υποστηρίζουν πρόσθετα περισσότεροι από σαράντα υποστηρικτές και χορηγοί. Ολοκληρώνεται δε στις 21 Μάϊου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ
Λεπτομέρειες εδώ: www.thessalonikibiennale.gr