ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την άνοιξη και επίσημα κόμμα η Νέα Αριστερά

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιανουαρίου 2024

Πετραδάκι, πετραδάκι... στήνουν το οικοδόμημα της Νέας Αριστεράς οι 11 βουλευτές που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στον νέο πολιτικό φορέα όταν αυτός ιδρυθεί κι επίσημα, με πρώτη εκλογική μάχη που θα δώσει αυτή των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι για τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δύο μήνες έντονης κινητικότητας, επαφών, ζυμώσεων και διαβουλεύσεων αλλά και οργάνωσης καθώς πρόθεση της ηγετικής ομάδας είναι οι επίσημες ανακοινώσεις δημιουργίας του νέου κόμματος να το βρουν έτοιμο: με γραφεία, οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο και επιτροπές που θα το εκπροσωπούν.

Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς προσδιορίζεται στις αρχές της άνοιξης, πιθανότητα τον Μάρτιο. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της στην Αθήνα ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» ωστόσο έχουν γίνει κάποια βήματα. Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς προετοιμάζεται για ένα συνεχές σφυροκόπημα της ΝΔ εντός Βουλής με αφορμή τα νομοσχέδια που προωθεί ήδη ή θα προωθήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης η ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για «ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας». 

«Η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους, είτε ότι εργαλειοποιεί την διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς» ανέφερε η Νέα Αριστερά και σχολίασε: «Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη». Παράλληλα, βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση βρέθηκαν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, συζήτησαν με τους πολίτες και δεσμεύτηκαν πως η Νέα Αριστερά θα γίνει η φωνή «των απλών ανθρώπων σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολα συνθήκες» όπως τόνισαν.

Και μπορεί η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη που θα σηματοδοτήσει και επίσημα την ίδρυση του νέου κόμματος να προσδιορίζεται χρονικά για τις αρχές της Άνοιξης, πιθανότητα τον Μάρτιο, μέχρι τότε το πρόγραμμα είναι γεμάτο από ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα και θεματικές εκδηλώσεις.

Ο ρόλος Χατζηγεωργίου-Αμπατζά

Στη Θεσσαλονίκη η αρχή έγινε λίγο πριν την εκπνοή του 2023 με την ανοιχτή συνέλευση στην οποία εισηγητής ήταν ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Προς τα τέλη Ιανουαρίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον επικεφαλής της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση κι άλλους βουλευτές που συγκροτούν την ΚΟ. Σε τοπικό επίπεδο ήδη στελέχη που ατύπως έχουν συγκροτήσει ένα συντονιστικό όργανο αναζητούν χώρους για τα γραφεία του κόμματος και ανθρώπους για να τα στελεχώσουν, ενώ έχουν ξεκινήσει οι επαφές για την οργάνωση του νέου κόμματος και τη συγκρότηση επιτροπών τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του νομού.

Από τους Θεσσαλονικείς ο πρώην συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς και η πρώην υφυπουργός Ελευθερία Χατζηγεωργίου συμμετέχουν στο ενιαίο πολιτικό κέντρο που συγκροτήθηκε εδώ και λίγες ημέρες και απαρτίζεται από τους βουλευτές κι άλλα στελέχη από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεδρίασή του στην Αθήνα. Η κ. Χατζηγεωργίου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ως τομέα ευθύνης την Κεντρική Μακεδονία και ο κ. Αμπατζάς τη Θεσσαλονίκη.

Αισιοδοξία...

Στελέχη που αποχώρησαν και είναι με το ένα πόδι εντός Νέας Αριστεράς εκτιμούν ότι αρκετοί πρώην σύντροφοί τους που παραμένουν ακόμα στο ΣΥΡΙΖΑ θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα, ανοίγοντας τα χαρτιά τους αλλά και την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.