ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αγγελούδης: Ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τους άστεγους που αρνούνται τις παροχές του δήμου

Δημήτρης Λαζόπουλος02 Οκτωβρίου 2024

Να παρέμβει η Δικαιοσύνη ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αστέγων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τις παροχές φροντίδας που προσφέρουν ο δήμος και οι κοινωνικές υπηρεσίες του, ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.

Ο ίδιος μετέβη σήμερα στο δικαστικό μέγαρο της πόλης για να επισκεφθεί τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η άρνηση ορισμένων αστέγων, τόσο στους ίδιους και την υγεία τους όσο και συνολικά στο κοινωνικό σύνολο. Το σημαντικότερο όλων, που υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης, είναι τα θέματα δημόσιας υγείας που ανακύπτουν κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκαλώντας αντιδράσεις από πολίτες τις οποίες ο δήμαρχος κρίνει εύλογες.

Σύμφωνα με πηγές του makthes.gr από τον δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Αγγελούδης εστίασε σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά το φαινόμενο κάποιων αστέγων να ουρούν ή να ενεργούνται σε εισόδους πολυκατοικιών και κτιρίων ή και σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα πίσω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άστεγοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες τουαλέτες, η χρήση των οποίων απαιτεί αντίτιμο. Ωστόσο, ο δήμος διαθέτει το Κέντρο Ημέρας Αστέγων στο οποίο οποιοσδήποτε άστεγος μπορεί να πλυθεί, να επισκεφθεί την τουαλέτα και να περάσει δημιουργικά τις πρωινές ώρες. Τα βράδια, αντιστοίχως, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από το Υπνωτήριο Αστέγων. Εντούτοις, υπάρχουν άστεγοι που αρνούνται εκ πεποιθήσεως να κοιμηθούν ή να επισκεφθούν μια τέτοια δομή.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο δήμαρχος στην εισαγγελία Εφετών, αφορά την άρνηση αστέγων να μεταβούν στο Κέντρο Ημέρας και στο Υπνωτήριο κατά τις ημέρες που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες, όπως στον καύσωνα ή στον παγετό. Αυτή η στάση τους θέτει την ίδια τους την ύπαρξη σε κίνδυνο. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταγραφεί θάνατοι αστέγων λόγω ψύχους στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Μετά από την επίσκεψη στην εισαγγελία, αναμένεται η αντίδραση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να φανεί ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν και σε ποιον χρόνο. 


Τέλος, να σημειωθεί ότι πέραν των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, υπάρχει και μια σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες σε άστεγους της πόλης.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.