Μονάδες παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα εγκαταστήσει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στα εργοστάσιά της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, το Καμάρι Βοιωτίας, και το Δρέπανο Αχαΐας, προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών.
Πρόκειται για τις πρώτες μονάδες αξιοποίησης του πράσινου υδρογόνου στην ελληνική βιομηχανία εν γένει, αλλά και στην ευρωπαϊκή τσιμεντοβιομηχανία.
Σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο άνθρακα, αλλά έχει υποκαταστήσει σχεδόν το 30% του συμβατικού καυσίμου με εναλλακτικά καύσιμα (SRF, RDF), προκειμένου να μειώσει το κόστος ενέργειας αλλά και το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων. Πλέον θα δοκιμάσει να προσθέσει και «πράσινο υδρογόνο» στο ενεργειακό της μείγμα.
Οι τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής υδρογόνου, που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου H2CEM θα είναι συνολικής ισχύος τουλάχιστον 3,5 MW και θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων το κέρδος για το περιβάλλον θα είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 160.000 τόνους ετησίως. Σε δεύτερη φάση, η τσιμεντοβιομηχανία σχεδιάζει την κατασκευή ειδικού περιστροφικού κλιβάνου πιλοτικής κλίμακας, που θα λειτουργεί με υδρογόνο ως κύριο καύσιμο. Σε αυτή τη φάση δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο από τα τρία εργοστάσια θα κατασκευαστεί ο πιλοτικός κλίβανος υδρογόνου.
Έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
Το έργο H2CEM είναι η πρώτη ελληνική πρόταση που χαρακτηρίστηκε ως «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» στον τομέα του υδρογόνου και κρίθηκε επιλέξιμη για χρηματοδότηση με κρατική ενίσχυση. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το ποσό της κρατικής ενίσχυσης.
Αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού έργου IPCEI Hy2Use για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, την πρώτη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών στην αξιακή αλυσίδα υδρογόνου. Συνολικά 29 εταιρείες, μεγάλες, μικρομεσαίες και νεοφυείς που δραστηριοποιούνται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, θα λάβουν δημόσια χρηματοδότηση συνολικού ύψους έως και 5,2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δισ. ευρώ.
Οι άμεσοι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους μέσω των πολυάριθμων συνεργασιών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, καθώς και με περισσότερους από 160 εξωτερικούς εταίρους, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από πράσινο υδρογόνο και άλλα βιώσιμα καύσιμα (sustainably sourced fuels).
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το H2CEM ως έργο-σταθμός για την πορεία της ευρωπαϊκής τσιμεντοβιομηχανίας προς την επίτευξη χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι το μόνο από τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αναπτύσσει την έρευνα με σκοπό την αύξηση της χρήσης υδρογόνου ως κλιματικά ουδέτερου καυσίμου για την παραγωγή τσιμέντου.