ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το 2020 θα λειτουργήσει η ανακαινισμένη Μοδιάνο

Σοφία Χριστοφορίδου07 Ιανουαρίου 2019

Οι εργασίες ανακαίνισης της αγοράς Μοδιάνο αναμένεται να αρχίσουν την άνοιξη του 2019 και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 12 - 14 μήνες, δηλαδή, ιδανικά, πριν από το Πάσχα του 2020.

Σημειωτέον ότι η Μοδιάνο είναι διατηρητέα και ως κτίριο αλλά και ως προς τη χρήση της ως παραδοσιακή αγορά τροφίμων (ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983 και ΦΕΚ 946/Β/16-11-1995). Η επιφάνεια του κτιρίου είναι 2.888,07 τ.μ. ανωδομή και 2.530,04 τ.μ. υπόγεια

Επένδυση 5 εκατ. ευρώ

Το καλοκαίρι του 2017 το 43,63% της αγοράς πέρασε, έπειτα από διαγωνισμό, από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) στην One Outlet, συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις και της Notos Com, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ (έναντι αποτίμησης 1,75 εκατ. ευρώ). 

Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε 59 ιδιοκτήτες, ορισμένοι εκ των οποίων πούλησαν εκ των υστέρων το ποσοστό τους με αντίτιμο ίδιο με αυτό που εισέπραξε το δημόσιο (δηλαδή περίπου 43.500 ευρώ για κάθε 1%). Πλέον η εταιρεία με την επωνυμία «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», που είναι μεγαλομέτοχος στην αγορά, κατέχει περίπου το 55%, έχοντας καταβάλει τίμημα της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού του ποσού, οι εργασίες αναστύλωσης και ανακαίνισης της στοάς θα απαιτήσουν επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθούν από το σύνολο των ιδιοκτητών, ο καθένας αναλογικά με το ποσοστό που κατέχει, καθώς η Μοδιάνο διέπεται από το καθεστώς της «κοινωνίας δικαιώματος», δηλαδή όλοι οι συνιδιοκτήτες έχουν ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί του ακινήτου. 

Το πιθανότερο είναι η επένδυση να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από την «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και η συμμετοχή των υπολοίπων ιδιοκτητών να παρακρατείται από το ποσοστό τους επί των μελλοντικών ενοικίων που θα εισπράττονται εξ αδιαιρέτου.

Τα επόμενα βήματα

Μετά το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και τη μεταβίβαση του ποσοστού του δημοσίου, το καλοκαίρι του 2017, η Μοδιάνο έκλεισε καθώς η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών αποφάσισε την εκκένωση της στοάς από καταστήματα, προκειμένου σε πρώτη φάση να τοποθετηθούν υποστυλώματα, γιατί υπήρχαν προβλήματα στατικότητας και στη συνέχεια να προχωρήσει η έκδοση των απαραίτητων αδειών ανακαίνισης.

Εντός του Δεκεμβρίου 2018 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) εξέτασε το φάκελο της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΜτΚ» η κρίση του ήταν θετική. 

Είχε προηγηθεί η έγκριση της στατικής μελέτης τον περασμένο Μάιο και μετά το πράσινο φως από το ΚΣΝΜ, θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της περιφέρειας, αλλά και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών (πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης), που έχει υπό την ευθύνη της όλα τα διατηρητέα κτίρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς. 

Στη συνέχεια ο φάκελος θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης, για να ελέγξει τυχόν αλλαγές στο συντελεστή δόμησης, αλλά, επειδή δεν πρόκειται να κτιστεί κάτι, η διαδικασία είναι τυπική.

Η διαδικασία των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια θα αρχίσει η φάση της κατασκευής. Η πλευρά της εταιρείας «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς, εκτιμά ότι τον Μάρτιο του 2019 «θα μπουν μπροστά μπουλντόζες», με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 με 14 μήνες. Ο στόχος είναι η αγορά να λειτουργεί μέχρι το Πάσχα του 2020.

Έντονο ενδιαφέρον από ενοικιαστές

Μέχρι πρότινος υπήρχαν 127 καταστήματα στη Μοδιάνο, καθώς από τα 144 της αρχικής κατασκευής κάποια συνενώθηκαν. Υπό το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα γίνουν κάποιες συνενώσεις ανά δύο καταστήματα, ώστε τελικά να δημιουργηθούν περί τα 65 - 70. Θα δοθούν προς ενοικίαση από πολύ μικρές γωνιές των 3 - 5 τ.μ. έως καταστήματα εμβαδού 60 - 70 τ.μ.

Πριν καν αρχίσουν εργασίες ανακαίνισης της αγοράς, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, τόσο από τους μέχρι πρότινος ενοικιαστές όσο και από νέους, είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των διαθέσιμων καταστημάτων.

Από τους παλιούς ενοικιαστές θα επιστρέψουν στη Μοδιάνο μόνο όσοι δεν ήταν κακοπληρωτές, αναφέρει η πλευρά της εταιρείας. «Σκοπός μας είναι να πετύχουμε μια συνέχεια με την παλιά λειτουργία της αγοράς και να ξαναφέρουμε πίσω τους καλούς επαγγελματίες, που είχαν πολλή δουλειά» εξηγεί ο κ. Φάις.

Οι παλαιοί ενοικιαστές θα κληθούν να παρουσιάσουν μια πιο πρωτότυπη για το πώς σχεδιάζουν να στήσουν τα μαγαζιά τους και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το μαγαζί που θέλουν, στη «γειτονιά» που θα έχει καθοριστεί ότι θα συγκεντρωθούν π.χ. τα μανάβικα ή τα κρεοπωλεία.

Όσο για τους δυνητικούς ενοικιαστές, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από μικρούς επαγγελματίες που θέλουν να ανοίξουν κρεοπωλεία, ψαράδικα , φούρνους, ζαχαροπλαστεία κτλ. όσο και από συνεταιρισμούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από γνωστές αλυσίδες τροφίμων και εστίασης.

Πώς θα γίνει η επιλογή των καταστημάτων

Η επιλογή αυτών που τελικά θα εγκατασταθούν στη Μοδιάνο θα γίνει με κριτήρια αισθητικά και οικονομικά. «Καταγράφουμε το ενδιαφέρον όσων θέλουν να εγκατασταθούν και αφού φτιάξουμε έναν βασικό σχεδιασμό λειτουργίας των ‘γειτονιών’ της αγοράς- πού θα τοποθετηθούν τα κρεοπωλεία, τα μανάβικα κτλ.- θα απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους ενοικιαστές να μας παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να καταλάβουμε πόσα τετραγωνικά θέλει ο κάθε ένας» εξηγεί ο κ. Φάις.

Θα καθοριστεί ένα ποσό ενοικίου ανά τετραγωνικό και επιπλέον οι καταστηματάρχες θα καταβάλλουν και ένα ποσοστό επί του τζίρου τους, γι’ αυτό και στην επιλογή θα μετρήσει το ποια καταστήματα θα έχουν μεγαλύτερο τζίρο ανά τ.μ. Επίσης, θα ληφθεί υπόψη και το είδος των καταστημάτων, ώστε να υπάρχει συνοχή και ισορροπία, δηλαδή η αγορά να μην έχει μόνο καταστήματα τροφίμων ή μόνο εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά Μοδιάνο είναι διατηρητέα όχι μόνο ως κτίριο αλλά και ως προς τη χρήση της ως αγορά τροφίμων. Επειδή δε όταν ανακηρύχτηκε διατηρητέα λειτουργούσαν ήδη και μικρά ταβερνάκια εντός της στοάς, η εστίαση είναι εντός των επιτρεπόμενων χρήσεων. Εξάλλου, το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει σε καταστήματα που πωλούν τρόφιμα να παρασκευάζουν και να πωλούν και έτοιμο φαγητό.

Σάμι Φάις: Πιστεύουμε στην εμπορική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Ο όμιλος Φάις δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στο λιανεμπόριο, αντιπροσωπεύοντας πασίγνωστα brands και αναπτύσσοντας μεγάλα πολυκαταστήματα. Τι συνετέλεσε στο να στραφεί από τα malls και τις επώνυμες μάρκες ειδών ένδυσης και υπόδησης στο να επενδύσει σε μια παραδοσιακή αγορά τροφίμων;

«Ο όμιλος Φάις πιστεύει πολύ στην εμπορική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και το έχει αποδείξει με την επένδυση στο One Salonica. Επίσης είναι ένας προορισμός που ανεβαίνει τουριστικά και δημιουργεί προοπτικές. 

Όσο για τη Μοδιάνο είναι ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε ότι θα την καταστήσουμε μια παραδοσιακή αγορά τροφίμων που θα είναι σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς αλλά και για τους τουρίστες» λέει στη «ΜτΚ» ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό που λέγεται εμπορική ανάπτυξη χώρων, με πολυκατάστημα Attica στο παρελθόν, τα Factories και το One Salonica.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5-6 Ιανουαρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.