Χαρτί και μολύβι έχουν ήδη πάρει στην κυβέρνηση αρχίζοντας την εκπόνηση των σχεδίων επί χάρτου για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα επιπλέον κονδύλια που προκύπτουν από την υπεραπόδοση της οικονομίας, την βουτιά των τιμών αερίου και την κατακόρυφη πτώση των επιδοτήσεων για το ρεύμα.
Η τελική… σούμα βγάζει ένα έξτρα αξιοποιήσιμο ποσό περί τα 1,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί αναμφίβολα όπλο στην προεκλογική φαρέτρα της κυβέρνησης, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο περιμένει το μήνα της… κρίσης, τον Φεβρουάριο, για να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα των αντοχών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.
Με τον πρωθυπουργό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις παροχές που κοντοζυγώνουν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα, κορυφώνονται οι διεργασίες και οι συσκέψεις αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει το προεκλογικό, επί της ουσίας, καλάθι.
Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.
Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων που θα ριχτούν… στην εκλογικά αρένα σταδιακά μέχρι την άνοιξη θα κριθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, οι οποίες δεν αποκλείεται να πάρουν ξανά την ανηφόρα, με την κυβέρνηση να στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων.
Παράλληλα, ήδη σκιαγραφείται το αφήγημα της επόμενης μέρας των εκλογών με το σύνθημα «καλύτεροι μισθοί, καλύτερες δουλειές» ενώ στους σχεδιασμούς της επόμενης τετραετίας πλέον κεντρική θέση έχει η περαιτέρω μείωση φόρων, ακόμα και έμμεσων και εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Τέλος επιτηδεύματος
Στην φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Ένα από τα μέτρα η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025.
Δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση από το 2024, ενδεχομένως για μία μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Το δρόμο της σταδιακής… εξαφάνισης του τέλους - εφιάλτη για τους μικρομεσαίους άνοιξε από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός καθώς ανακοίνωσε την απαλλαγή σε μόνιμη βάση, από το 2023, σε όσους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έναν επιπλέον υπάλληλο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Υπό διαμόρφωση βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις και «προσγείωση» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Βέβαια πρώτα θα περάσει από αυστηρό… κόσκινο για να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Φορολογικό και επίδομα Πάσχα
Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ που θα εκπονήσει μελέτη αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με σκοπό το «άνοιγμα» της φορολογικής βάσης και τον δραστικό περιορισμό της μόνιμης γάγγραινας για την ελληνική οικονομία (φοροδιαφυγή).
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου στριφογυρίζει το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα.
Το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ δίνοντας οξυγόνο ειδικά για τους ευάλωτους και τους συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το ζήτημα ενδεχόμενης καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα επιστροφής αναδρομικών για επικούρηση και δώρα που αφορούσαν τουλάχιστον 1,3 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα στους συνταξιούχους του Δημοσίου) και δυνητικά όλους τους συνταξιούχους της χώρας, που ήταν συνταξιούχοι το 2015-2016, δηλαδή περί τα 2 εκατομμύρια.
Το κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις μνημονιακές περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), καθιστώντας… επικίνδυνη αποστολή την επιστροφή του ποσού στο σύνολο των συνταξιούχων.
Αν και η πληρωμή των αναδρομικών κινδυνεύει να βγάλει από τις ράγες τον προϋπολογισμό, επειδή έρχονται εκλογές ασκούνται πιέσεις για την πληρωμή τους σε όλους, έστω και σε δόσεις μέσα σε βάθος διετίας.
Market Pass
Στη μάχη εναντίον της Λερναίας Ύδρας της ακρίβειας επιστρατεύεται από τον ερχόμενο μήνα και η Κάρτα Αγορών (Market Pass) που εκτιμάται περί τα 600 εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια.
Η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Οι πρώτες πιστώσεις θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου για όσους πολίτες κάνουν την αίτησή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.
Με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα παίρνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ. Μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ. Μία μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ. Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023