ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Το ΑΠΘ παγκόσμιος οδηγός τεχνογνωσίας για την ανίχνευση κορονοϊού στα λύματα

Λίνα Πέτκου27 Μαρτίου 2021

Η έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σχετικά με το επίπεδο της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της πόλης, φαίνεται πως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, στην ομάδα του ΑΠΘ στέλνονται για εξορθολογισμό μετρήσεις από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων από πόλεις του εξωτερικού, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ αλλά και τη Βοστόνη, με τους υπεύθυνους φορείς να ζητούν την τεχνογνωσία του ΑΠΘ για να έχουν αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα των περιοχών τους. 

Τώρα, προστίθεται και η Γερμανία στις χώρες που ζητούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ερευνητών του ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορονοϊού στα αστικά λύματα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο makthes.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου της διεπιστημονικής Ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, o Γερμανός βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Christian Goiny, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τη μεθοδολογία την οποία χρησιμοποιεί η ομάδα του ΑΠΘ.

Η συζήτηση με τον κ. Goiny εστιάζεται στα εξής τρία σημεία, αναφορικά με την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει για τη μελέτη τον λυμάτων:

Πρώτον, στον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό που γίνεται στις μετρήσεις της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα. Πρόκειται για τη διεθνή πρωτοπορία του ερευνητικού προγράμματος της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ στη μεθοδολογία της οποίας έχουν συμπεριληφθεί όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι, ώστε να είναι απαλλαγμένη από την επίδραση περιβαλλοντικών αναστολέων, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τις μετρήσεις. «Στα λύματα δεν έχουμε μόνο το υγρό μέρος, έχουμε και το στερεό. Πράγμα που σημαίνει ότι θραύσματα του γονιδιώματος του ιού, λόγω φυσικοχημικών ιδιοτήτων, κολλάνε και στα στερεά κομμάτια των αποβλήτων. Για παράδειγμα, κόπρανα ή και χώμα. Αυτό μελετά η ομάδα μας, μέσω μιας καινοτόμου μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί, ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα ιικά σωματίδια αλλά και η πραγματική διασπορά του ιού στην κοινότητα», εξηγεί ο Πρύτανης.

Το δεύτερο σημείο που συζητήθηκε με το μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου αφορά στην χωροτακτική κατανομή του ιικού φορτίου. Αυτό έχει να κάνει με τη διαίρεση μιας μεγάλης πόλης, όπως π.χ. του Βερολίνου, για το οποίο συζητήσαμε, ή κάποιας άλλης πόλης της Γερμανίας, σε μικρότερα χωρικά τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η λήψη του υλικού θα μπορεί να γίνεται από αυτά τα επιλεγμένα τμήματα, ώστε το αποτέλεσμα των λυμάτων σε κάθε ένα από αυτά να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνολικού δείγματος του ιικού φορτίου της πόλης», σημειώνει  κ. Παπαϊωάννου. «Η ομάδα του ΑΠΘ είναι έτοιμη να ξεκινήσει κάτι τέτοιο σύντομα στη Θεσσαλονίκη», προσθέτει. 

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με την τεχνογνωσία η οποία έχει αναπτυχθεί από τους ερευνητές του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, υπό τον κ. Σταματόπουλο, σε σχέση με τη διαπίστωση των μεταλλάξεων του ιού στα λύματα.

Όπως επισημαίνει στο makthes.gr o Πρύτανης του ΑΠΘ, η σχεδόν δίωρη συζήτηση με τον κ. Goiny, άφησε πολύ καλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και της Γερμανίας για μια μελλοντική συνεργασία. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι συνομιλίες μας συνεχίζονται, ώστε να υπάρξει όντως τελικά μια συνεργασία».

Ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για το ΑΠΘ

Ο κ. Παπαϊωάννου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ενδιαφέρον της Γερμανίας για το έργο της Διεπιστημονικής ομάδας των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για το ΑΠΘ όσο και για την ΕΥΑΘ όσο και το ΕΚΕΤΑ με τα οποία συνεργάζεται. «Σίγουρα είναι μια αναγνώριση της δουλειάς τής ομάδας μας. Όμως, η ουσία είναι ότι με αυτήν αναγνώριση αποδεικνύουμε και με ένα άλλον τρόπο τη σημασία της έρευνας στην κοινότητα. Η έρευνα μπορεί να έχει αποτέλεσμα που ανταποδίδει στην κοινωνία και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, στο επίπεδο των προγνωστικών για τον κορονοϊό».

Σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη – Τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα μέχρι την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης

Αναφορικά με τα λύματα της Θεσσαλονίκης, το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε αυτά παρουσιάζει εικόνα μικρών αυξομειώσεων μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου και την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ. «Βρισκόμαστε σε μια σχετική σταθεροποίηση αυτές τις ημέρες. Το ιικό φορτίο είναι μεν υψηλό, όμως δεν δείχνει αυτή τη στιγμή τάσεις ούτε ιδιαίτερης αύξησης ούτε μείωσης. Οι μικρές αυτές αυξομειώσεις της τάξης του 10% σβήνουν μέρα με τη μέρα και είναι εντός των πλαισίων των στατιστικών μεθόδων. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να δούμε την επιπέδωση της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και στη συνέχεια να αρχίσουμε να βλέπουμε την πτωτική της πορεία», επεσήμανε ο Πρύτανης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.