ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αβέβαιο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση και το... χάος

Βαγγέλης Στολάκης26 Νοεμβρίου 2023

Εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης τείνοντας εκ νέου χείρα φιλίας στην Έφη Αχτσιόγλου και την «ομάδα» της, διαζύγιο προέκυψε. 

Η διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γεγονός και ακόμα τα στελέχη που έμειναν μετράνε τις απώλειες, αφού πλην των πρωτοκλασάτων παραγόντων που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου στην Κουμουνδούρου, καθημερινά πανελλαδικά κοινοποιούνται εκατοντάδες παραιτήσεις μελών και φίλων. 

Παρά τις προσπάθειες του κ. Κασσελάκη και των συνεργατών του να περιορίσουν τις αποχωρήσεις στελεχών της «Ομπρέλας» που έφυγε πρώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος από τα κομματικά γραφεία της Θεσσαλονίκης απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής σε όσους αποχώρησαν λέγοντας ότι «δεν κρατούν κακίες»), το χάσμα με την ομάδα των «6+6» ήταν αγεφύρωτο, κάτι που οδήγησε εκτός εννέα ακόμα βουλευτές και 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η διάσπαση ολοκληρώθηκε ή έπεται συνέχεια; Ένα ερώτημα στο οποίο ακόμα ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση με βεβαιότητα.

Και αν μετρηθούμε...

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ένας εκ των δύο γραμματέων του κόμματος. Είτε η Ράνια Σβίγγου είτε ο Γιώργος Βασιλειάδης θα παραβρεθούν στην συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης που παραμένει «ακέφαλη» μετά την παραίτηση και την αποχώρηση του μέχρι πρότινος συντονιστή του οργάνου, Κώστα Αμπατζά. 

Σκοπός της επίσκεψης είναι να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του οδικού χάρτη στο δρόμο προς το συνέδριο σε τοπικό επίπεδο, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Όταν συνέλθει το όργανο θα φανεί ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το όργανο αριθμεί 41 μέλη με τις παραιτήσεις από αυτό να είναι μέχρι σήμερα τρεις επίσημα. Ειδικότερα, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από το κόμμα ο Κώστας Αμπατζάς, η Άννα Ρογδάκη, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραιτηθεί και η Σάσα Λαδά. Μέχρι την εκλογή νέου συντονιστή χρέη συντονιστή εκτελεί ο αναπληρωτής Μίλτος Οικονόμου.

«Ακέφαλη» παραμένει και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση και αποχώρηση του γραμματέα, ήδη κατά το πρώτο κύμα αποχωρήσεων, του Χρήστου Μαϊκίδη. Χρέη συντονιστή εκτελεί ο αναπληρωτής Γρηγόρης Ερδινέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις στελεχών και μελών του κόμματος στη Β’ Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 15%, ενώ μέχρι σήμερα από τα 27 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής στην περιοχή έχουν αποχωρήσει 3.

Οι νέες αποχωρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα

Σε αυτό το δεύτερο κύμα αποχωρήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχαν και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ο Κώστας Αμπατζάς, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Σταύρος Ακριτίδης, η Σοφία Κεχαγιά και η Ρία Καλφακάκου. Επίσης, αποχώρησε η πρώην βουλευτής του Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου. 

Η κ. Αγαθοπούλου αν και ανήκει στην «Ομπρέλα» δεν αποχώρησε στην πρώτη διάσπαση και το έκανε τώρα. Αποχώρησε επίσης η κ. Άννα Κούτα από την Κοζάνη, ο Στάθης Γιαννακίδης από την Αλεξανδρούπολη και η γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης, Αγγελική Κουγιουμτζόγλου. Από το κόμμα αποχώρησε λίγες ώρες νωρίτερα και η Δέσποινα Κετογλίδου, εκ των ΠΑΣΟΚογεών του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου όπως είναι ο Χρήστος Ρόκος και Άρης Στυλιανού και οι Μίλτος Οικονόμου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που ανήκουν στην «Ομπρέλα». Πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες υπάρξει και νέα μαζική αποχώρηση πανεπιστημιακών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκροτείται νέα ΚΟ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον αριθμεί μόλις 36 βουλευτές, από 47 μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι μια ανάσα πριν το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που μετρά 32 βουλευτές. 

Θεωρείται βέβαιο πως οι εννέα που αποχώρησαν την περασμένη Πέμπτη το πρωί: Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης μαζί με τους δυο που αποχώρησαν στην πρώτη διάσπαση: Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα θα συγκροτήσουν τις επόμενες ημέρες νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα αριθμεί 11 βουλευτές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της υπό δημιουργία ΚΟ θα τεθεί ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου πάντως, στα «πηγαδάκια» συζητιέται έντονα και το σενάριο να υπάρξει και τρίτη διάσπαση εντός των επόμενων εβδομάδων με πιθανή αποχώρηση από την ΚΟ ακόμα ενός ή δυο βουλευτών. «Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. 

Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. 

Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενό τους οι «57».

Στην ευρωβουλή... τρίτωσε

Και σε επίπεδο ευρωβουλής πάντως, οι αποχωρήσεις από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ... τρίτωσαν. Μετά τον Στέλιο Κούλογλου που αποχώρησε πρώτος και τον Πέτρο Κόκκαλη που έφυγε δεύτερος προαναγγέλοντας επίσης την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βολές από την ηγεσία

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για διάσπαση χωρίς πολιτικό επίδικο, υποστηρίζοντας πως η ιστορία θα κρίνει όσους αποχώρησαν. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. 

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής» ανέφερε η Κουμουνδούρου. 

Πάντως, πέραν των πρώτων αυτών αντανακλαστικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκληρή κριτική απέναντι σε όσους εγκατέλειψαν το καράβι θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα τα στελέχη που μιλούν για «αποστασία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.